İsrail Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi Salı günü yaptığı açıklamada, 7 Ekim 2023'te Gazze'deki Filistinli Hamas militanlarının İsrail'e sınır ötesi saldırı düzenlemesinin ardından yaşanan büyük güvenlik zafiyetinin sorumluluğunu üstlenerek 6 Mart'ta istifa edeceğini bildirdi.
İsrail tarihinin en kanlı gününün ardından geniş çevreler tarafından istifa etmesi beklenen Halevi, İsrail ordusunun 7 Ekim'e ilişkin soruşturmalarını tamamlayacağını ve güvenlik zorluklarına karşı hazır olma durumunu güçlendireceğini söyledi.
Ordu komutasını henüz ismi belirlenmemiş bir halefine devredeceğini söyleyen Halevi'nin yerine kimin geçeceği henüz netlik kazanmadı.
Saldırı nedeniyle kamuoyunda oluşan öfkeye rağmen Başbakan Benyamin Netanyahu hükümeti, 1200 İsrailli'nin öldürülmesi ve yaklaşık 250 kişinin rehin alınmasıyla sonuçlanan güvenlik ihlalinde kendi sorumluluğuna ilişkin bir devlet soruşturması açılması çağrılarına direnmişti.
Halevi, Savunma Bakanı Israel Katz'a yazdığı istifa mektubunda, “7 Ekim sabahı, komutam altındaki ordu, İsrail vatandaşlarını koruma görevinde başarısız oldu” dedi.
Halevi, İsrail'in insan hayatı ve kaçırılarak rehin alınanlarla ağır bir bedel ödediğini ve “bedenen ve ruhen” yaralandığını da sözlerine ekledi.
40 yıllık askeri deneyimi olan Halevi, “Bu korkunç başarısızlığın sorumluluğu her gün, her saat benimle birlikte ve hayatımın sonuna kadar da böyle olmaya devam edecek” dedi.
Televizyonda yayınlanan konuşmasında Halevi, ayrıntıları Savunma Bakanı'na ve izin verildiği ölçüde kamuoyuna sunulacak derin ve şeffaf bir soruşturma sözü verdi.
Öte yandan Maariv haber kanalı, donanma ve hava kuvvetleri komutanlarının da yakında istifalarını sunacaklarını bildirdi.
Reuters'e konuşan eski diplomat Zeev Harel, “Umarım hükümetimiz de aynı sorumluluğu üstlenir” dedi.
Kasım ayında Netanyahu tarafından görevden alınan eski Savunma Bakanı Yoav Gallant ile aynı çizgide olan Halevi, ultra Ortodoks Yahudi ilahiyat öğrencilerine verilen askerlik muafiyetleri konusunda bazı bakanlarla anlaşmazlık içindeydi.
Çok sayıda üst düzey askeri yetkili 7 Ekim'de istifa etmiş, ordunun Güney Komutanlığı'nın başındaki Tümgeneral Yaron Finkelman da istifa edeceğini açıklamıştı.
Reuters'a konuşan 60 yaşındaki aktivist Gil Aşkenazi, “Belki de başbakanımız, genelkurmay başkanının aldığı kişisel sorumluluktan örnek almalı” dedi.
Gazze'de 15 ay süren savaşın ardından Hamas'la varılan ateşkes anlaşmasının ilk aşaması Pazar günü yürürlüğe girmiş ve önümüzdeki altı hafta içinde planlanan 33 rehineden üçü serbest bırakılmıştı.
Yaklaşık 94 rehinenin Gazze'de kaldığına inanılıyor, ancak bazılarının esaret altında hayatını kaybetmiş olabileceği düşünülüyor.
Sertlik yanlıları Halevi'nin Gazze'deki savaşı yönetme biçimine yükleniyor
Katz, Halevi'ye teşekkür etti ve yerine geçecek kişi için araştırma yapılacağını söyledi. Netanyahu da Halevi'nin istifasını kabul etti.
Halevi, aralarında Maliye Bakanı Bezalel Smotrich'in de bulunduğu Netanyahu hükümetindeki sertlik yanlıları tarafından sık sık eleştiriliyordu. Smotrich, Halevi'nin Gazze'deki savaşı çok yumuşak bir şekilde yönettiğini söylüyordu.
Savaşta 46 binden fazla Filistinli öldürüldü ve yoğun yapılaşmanın olduğu Gazze, İsrail bombardımanları ve hava saldırılarıyla büyük ölçüde yıkıldı.
Maliye Bakanı Smotrich Salı günü yaptığı açıklamada, ordunun savaş sırasında Hamas'ın askeri kabiliyetlerini kırmadaki başarısından dolayı Halevi'yi övdü ancak Hamas'ın savaşı başlatan saldırısının sorumluluğunu da Halevi'nin omuzlarına yükledi.
Ateşkes ve rehinelerin serbest bırakılması anlaşmasına karşı çıkan Smotrich, “Hamas'ın sivil ve idari kabiliyetlerini ortadan kaldırma kampanyasındaki başarısızlığına ve 7 Ekim başarısızlığındaki sorumluluğuna yönelik eleştirilerim, yıllar boyunca yaptığı tüm çalışmalar ve katkılarla elde ettiği başarılar için kendisine borçlu olduğumuz büyük minnettarlığı azaltmıyor” dedi.
Smotrich, “Önümüzdeki dönem, bu kez Batı Şeria'da tam bir zafer kazanılana kadar savaşın yenilenmesine yönelik hazırlıkların bir parçası olarak üst düzey askeri komutanın değiştirilmesiyle geçecek” şeklinde konuştu.
Halevi, 7 Ekim'deki başarısızlıklara rağmen İsrail'in o tarihten bu yana “Ortadoğu'yu değiştiren” birçok askeri başarıya imza attığını söyledi. 7 Ekim sonrası İsrail ordusu bölgedeki en güçlü ordu olma özelliğini yeniden kazandı. Anketler orduya güçlü bir halk desteği olduğunu gösteriyor.
Forum