İsrail güvenlik, güçleri Salı günü Batı Şeria kenti Cenin'e helikopterlerle desteklenen baskın düzenledi. Başbakan Benyamin Netanyahu, operasyonu “geniş çaplı ve önemli” şeklinde nitelendirdi. Operasyonda en az dokuz Filistinli öldü.
ABD Başkanı Donald Trump'ın Filistin köylerine saldıran aşırı milliyetçi İsrailli yerleşimcilere yönelik yaptırımları kaldırdığını açıklamasından bir gün sonra başlatılan harekât, Netanyahu tarafından İran destekli militanlara karşı yeni bir saldırı olarak duyuruldu.
Netanyahu, “İran eksenine karşı Gazze, Lübnan, Suriye, Yemen ile Yahudiye ve Samiriye'de kollarını uzattığı her yerde sistematik ve kararlı bir şekilde hareket ediyoruz” dedi.
İsrail, Yahudiye ve Samiriye ismini işgal altındaki Batı Şeria için kullanıyor.
İsrail ordusunun son yıllarda çok sayıda baskın ve geniş çaplı saldırılar düzenlediği Cenin'e yönelik harekat, Gazze'de ateşkesin başlamasından iki gün sonra gerçekleşti.
İsrail ordusu, asker, polis ve istihbarat servislerinin Cenin'de terörle mücadele operasyonu başlattığını açıkladı. Operasyon, Batı Şeria'daki Filistin güvenlik güçlerinin, her ikisi de İran'dan destek alan Hamas ve İslami Cihad gibi silahlı militan grupların önemli bir merkezi olan komşu mülteci kampında kontrolü yeniden sağlamak için haftalar süren operasyonunun ardından geldi.
Merkezi Gazze'de bulunan Hamas, son yıllarda rakip El Fetih'in hakim olduğu Filistin Yönetimi'nin sınırlı bir yönetim uyguladığı Batı Şeria'daki erişim alanını genişletti. Hamas, dün bölgedeki Filistinlilere İsrail'e karşı mücadeleyi tırmandırma çağrısında bulundu.
Operasyonun başlamasıyla Filistin güvenlik güçleri mülteci kampından çekilirken, sosyal medyada paylaşılan cep telefonu görüntülerinde ağır silah sesleri duyuluyordu.
Filistin sağlık hizmetleri, gece boyunca devam eden İsrail saldırısında en az dokuz Filistinlinin öldüğünü ve 35 Filistinlinin de yaralandığını açıkladı. Bir hafta önce İsrail'in Cenin mülteci kampına düzenlediği hava saldırısında en az üç Filistinli ölmüş, çok sayıda Filistinli de yaralanmıştı.
Gazze'deki savaşın başladığı Ekim 2023'ten bu yana Batı Şeria ve İsrail'de yüzlerce Filistinli ve onlarca İsrailli öldürüldü. Binlerce Filistinli de İsrail'in düzenli baskınlarında gözaltına alındı.
Yerleşimcilerin korunması çağrısı
Batı Şeria'daki İsrail politikasının büyük bölümünden sorumlu olan yerleşimci yanlısı Maliye Bakanı Bezalel Smotrich, operasyonun “yerleşimlerin ve yerleşimcilerin korunması için” militan gruplara karşı “güçlü ve devam eden bir kampanyanın” başlangıcı olduğunu söyledi.
Smotrich, daha önce de Trump'ın Filistinlilere karşı şiddet uygulamakla suçlanan yerleşimcilere yönelik yaptırımları kaldırma kararını memnuniyetle karşılamıştı.
Bezalel Smotrich, yerleşimlerin genişletilmesi konusunda yeni ABD yönetimiyle işbirliği yapmayı dört gözle beklediğini söyledi. Çoğu ülke Batı Şeria’daki yerleşimlerin uluslararası hukuku ihlal ettiğini düşünüyor.
İsrail'in Cenin'deki askeri operasyonundan önceki günlerde Batı Şeria'daki Filistinliler, Gazze'deki savaşın başlamasından bu yana şiddetin yeniden tırmandığı bölgede çok sayıda barikat kurulduğunu söyledi.
Pazartesi günü geç saatlerde İsrailli yerleşimcilerden oluşan gruplar, bu ayın başlarında üç İsraillinin silahlı saldırı sonucu öldürüldüğü Kalkilya yakınlarındaki El-Funduk köyü civarında Filistinlilere saldırdı, arabaları parçaladı ve mülkleri yaktı.
Saldırıya 200'den fazla yerleşimcinin katıldığını söyleyen Abdulmalek Farajallah, “Burada son sekiz yıldır çalıştığım bir marangoz dükkanı vardı. Burayı yaktılar, komşularımızın binalarını ve arabalarını da yaktılar. Kimse bir şey yapamıyor” dedi.
Ordu, bazıları maskeli onlarca İsrailli sivilin karıştığını söylediği olayla ilgili soruşturma başlattığını açıkladı.
Filistin yönetimi kınadı
Filistin yönetimi, El-Funduk'taki yerleşimci saldırısının yanı sıra “Batı Şeria'yı parçalamayı” amaçladığını belirttiği çok sayıda yeni bariyer ve barikat kurulmasını kınadı.
Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın ofisinden yapılan açıklamada, “Yeni Amerikan yönetimini bu suçları ve kimseye barış ve güvenlik getirmeyecek İsrail politikalarını durdurmak için müdahale etmeye çağırıyoruz” denildi.
İsrail'in 1967'de ele geçirdiği Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te 2,7 milyon Filistinli’nin arasında yaklaşık 700 bin İsrailli yerleşimci yaşıyor. Çoğu ülke İsrail'in savaşta ele geçirdiği topraklar üzerindeki yerleşimlerini yasadışı kabul ediyor. İsrail ise toprakla olan tarihi ve İncil'e dayalı bağlarını gerekçe göstererek buna karşı çıkıyor.
Forum