Erişilebilirlik

İstanbul’da veliler okul masraflarından şikayetçi


Veliler ekonomik kriz nedeniyle okul masraflarını karşılayamamaktan şikayet ediyor.
Veliler ekonomik kriz nedeniyle okul masraflarını karşılayamamaktan şikayet ediyor.

2023-2024 eğitim-öğretim yılı başlarken, veliler ekonomik kriz nedeniyle okul masraflarını karşılayamamaktan şikayet ediyor.

Konuya ilişkin İstanbul’da VOA Türkçe’ye konuşan veliler, fiyatların bir önceki seneye göre çok arttığını söyledi.

“Geçinebilmek için memleketimize dönmeyi düşünüyoruz”

Anaokuluna başlayan kızına okul alışverişi yapmak için Eminönü’ne gelen Cansu Kısacık, pahalılıktan şikayet etti. Geçinemedikleri için memleketlerine gitmeyi dahi düşündüklerini ifade eden Kısacık, sözlerine şöyle devam etti: “Kızım ana sınıfına başladı, sadece kırtasiye malzemeleri bin 500 lirayı buldu. Dün kızıma bir çanta aldım, 800 TL verdim. Her şey almış başını gitmiş, hiçbir şey alınmıyor bu devirde. Bir kira olmuş 15 bin TL, asgari ücret 11 bin 500 TL, nasıl geçirebiliriz ki. Küçük kızım mama ile besleniyor, sadece ayda 3-4 bin TL mama ile beze veriyorum. Bir insan kirada oturuyorsa çocuğuna nasıl bakabilir. Biz buradan göçüp kendi memleketimize gitmeyi düşünüyoruz. Orada durumumuz biraz daha iyi olabilir. Çünkü ekip biçeriz, en azından sebze meyveye para vermeyiz.”

“Servis parasını bile karşılayamıyoruz”

Bin 500 TL tutan servis ücretini karşılayamadıkları için oğlunu, okulunun önündeki bankta saatlerce beklemek zorunda olduğunu ifade eden Hatun Özaktaş, hayat şartlarının kendilerini çok zorladığını söyledi.

İstanbul’da veliler okul masraflarından şikayetçi
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:21 0:00

VOA Türkçe’ye konuşan Özaktaş, “Evde sadece bir çalışan var. Herkes gibi bizi de zorluyor bu durum. İki tane öğrenci okutuyoruz. Bir tanesi 9. sınıfa başladı, diğeri üniversiteye başlayacak. Kıyafeti olsun, defterleri olsun bir sürü masraf var. Devlet kitabını veriyor ama sadece kitapla bitmiyor ki. Çocuğuma aldığım bir kalem ucu bile 45 TL. Bir silgi 40 TL. Bir sürü sıkıntımız var. Ya pazarından keseceksin ya da üstünden başından keseceksin, çocuğunu mecbur okutacaksın” diye konuştu.

“İşlerimiz her geçen sene daha da düşüyor”

20 yıldır okul kıyafetleri sattığını kaydeden Sami Atik, fiyatların dövize bağlı olarak yüzde 125 oranında yükseldiğini, işlerinin de bu durumdan olumsuz yönde etkilendiğini belirtti.

Atik, “Her şey, dövize endeksli olduğu için maliyetlerimiz arttı. Bu da fiyatlara yüzde 125 artış olarak yansıdı. İnsanlar alışverişlerini hele bu sene yüzde 90 kredi kartı kullanarak yapıyorlar. Yıldan yıla sattığımız miktar da düşüyor. Mesela geçen sene 1000 parça sattıysak şimdi bu sayı 600’e düştü. Bu da ne kiramızı ne de diğer masraflarımızı kurtarıyor. 20 sene öncesine kadar üç tane dükkanım vardı. Ayakta durabilmek için geçmişte kazandığım gayrimenkullerimi satmak zorunda kaldım. Şu anda bu 20 metrekare dükkanım kaldı” diye konuştu.

Forum

XS
SM
MD
LG