İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen “İstiklal Caddesi’nde bombalı saldırı” davasında bombalı paketi bırakan Ahlam Albashır’a yedi kez ağırlaştırılmış müebbet hapis, 1794 yıl hapis ve 22 bin lira adli para cezası verildi.
Albashır, “devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozma”, “tasarlayarak, bombalama suretiyle çocuğa karşı kasten öldürme”, “tasarlayarak bombalama suçuyla kasten öldürme”, “tehlikeli maddeleri izinsiz olarak bulundurulması ve el değiştirilmesi” suçlarından mahkûm edildi.
Ahlam Albashır’ın 13 Kasım 2022'de Beyoğlu İstiklal Caddesi’nde bir bankın üzerine bıraktığı patlayıcı maddenin infilak etmesi sonucu 6 kişi hayatını kaybetmiş, 99 kişi de yaralanmıştı.
10 tutukludan dördü tahliye edildi
Mahkeme kararında, iddianamede YPG-PYD’nin özel istihbarat elemanı olduğu savunulan Ahlam Albashır hakkında “silahlı terör örgütüne üye olmak”suçundan hüküm kurulmasına yer olmadığını da belirtti.
Mahkeme, Albashır ile birlikte tutuklu 10 sanıktan Fatma Berkel, Ferhat Habeş, Hazni Gölge, Ahmad Carkes, ve Ammar Jarkas’in tutukluluğunu devam ettirirken Hüseyin Güneş, Ahmad Alhaj Mwas, Ahmed Haj Hasan ve Hasan Ali hakkında tahliye kararı verdi.
Davada toplam 36 sanık bulunuyordu.
Berkel ve Habeş’e 1035 yıl hapis cezası
Ahlam Albashır’ı evlerinde ağırlayan Fatma Berkel ve Ferhat Habeş ise toplam 1035 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Al Bashir gibi hala cezaevinde buluna Berkel ve Habeş “devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozma”, “tasarlayarak, bombalama suretiyle çocuğa karşı kasten öldürme”, “tasarlayarak bombalama suçuyla kasten öldürme”, “silah sağlama” suçlarından hüküm giydi.
Berkel ve Habeş hakkında da, davada yargılanan tüm sanıklar gibi “silahlı terör örgütüne üye olmak” suçundan hüküm kurulmadı.
Jarkas ve Carkes’e 17 yıl, Gölge’ye 9 yıl hapis; her birine 60 bin lira para cezası
Sanıklardan Ammar Jarkas ve Ahmad Carkes ise “göçmen kaçakçılığı”, “suç delillerini yok etme, gizleme ve değiştirme”, “suçluyu kayırma” suçlarından 17 yıl hapis ve 60 bin lira para cezasına çarptırıldı.
Bir diğer sanık Hazni Gölge ise “göçmen kaçakçılığı” suçlamasından suçlu bulunarak 9 yıl hapse mahkûm edildi. Gölge ayrıca 60 bin lira para cezası ödeyecek.
Mahkeme, Bakar Carkes, Hadir Carkes, Hatice El Kurdi, Salih Carkes’e “suçluyu kayırmak”tan 4 yıl, Hüseyin Güneş, Mahmud Elabid, Mahmud El Yusuf, Süleyman Güder, Tarek Elkatip’e ise göçmen kaçakçılığından 6 yıl hapis ve 30 bin lira para cezası verdi.
Tutuksuz sanıkların daha önce gözetim ve tutuklu kaldığı süreler, bu hükümlerin kesinleşmesi halinde infaz sürelerinden düşecek.
Duruşmada bugün ne oldu?
İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nin duruşma salonunda görülen davanın dokuzuncu duruşmasında Ahlam Albashır, Ahmet Carkes, Ammar Jarkas, Fatma Berkel ve Ferhat Habeş duruşma salonunda hazır bulundu.
Hazni Gölge, Hüseyin Güneş, Süleyman Güder, Ahmad Alhaj Mwas, Ahmad Haj Hasan Ali ise hükümlü ya da tutuklulunun adli makamlar ile ses ve görüntü sistemi üzerinden konuştuğu SEGBİS aracılığıyla duruşmaya katıldı.
Mahkeme başkanı, sanıklara son sözlerini sordu.
Ahlam Albashır dışındaki tüm sanıklar, bu saldırının parçası olduklarına dair suçlamaları reddetti. Ammar Jarkas ve Ahmad Carkes ise sadece “göçmen kaçakçılığı” konusundaki suçlamaları kabul etti.
Albashır karar arasında mahkeme başkanıyla konuştu mu?
Duruşmada en son konuşan, İstiklal Caddesi’ne bombayı bırakan saldırgan Ahlam Albashır oldu.
Tüm suçlamaları kabul eden Albashır, saldırıda hayatını kaybeden ve yaralananların ailelerinden özür diledikten sonra mahkeme başkanı ile baş başa görüşmek istediğini dile getirdi.
Karar için verilen arada, gazetecilerle birlikte koridorda bulunan İstanbul Adalet Komisyonu Başkanlığı’na kayıtlı 37 yaşındaki Arapça tercüman duruşma salonuna çağrıldı.
Ancak Albashır’ın mahkeme başkanıyla görüşüp görüşmediği konusunda bilgi alınamadı.
Forum