Erişilebilirlik

İsveç’in NATO üyeliği Ankara’da görüşülürken Erdoğan'dan mesafeli mesaj


ARŞİV
ARŞİV

Türkiye, Finlandiya, İsveç Daimi Ortak Mekanizması'nın dördüncü toplantısı bugün Ankara’da yapıldı.

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ndeki toplantıda Türk heyetine Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Büyükelçi Akif Çağatay Kılıç başkanlık etti. Türk heyetinde ayrıca Dışişleri Bakan Yardımcısı Burak Akçapar bulundu.

Toplantıya, NATO heyeti başkanı olarak NATO Genel Sekreter Kabine Şefi Stian Jenssen, İsveç heyeti başkanı olarak İsveç Dışişleri Bakanlığı Devlet Sekreteri Büyükelçi Jan Knutsson ve Finlandiya heyeti başkanı olarak da Finlandiya Dışişleri Bakanlığı Daimi Devlet Sekreteri Jukka Salovaara katıldı.

Toplantı yaklaşık üç saat sürdü. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı'ndan yazılı bir açıklama yapılması bekleniyor. Türkiye, Finlandiya ve İsveç, 28 Haziran 2022'de NATO Madrid Zirvesi’nde üçlü muhtıraya imza atarak Daimi Ortak Mekanizma’yı kurmuştu.

Türkiye, İsveç’in NATO üyeliğine henüz onay vermedi. Bir ülkenin NATO'ya katılabilmesi için oybirliği, yani mevcut 31 üye ülkenin tümünün onayı gerekiyor.

Erdoğan: "İsveç'in üzerine düşen görevi yerine getirmesi lazım"

Öte yandan 11-12 Temmuz’da Litvanya’nın Vilnius kentinde yapılacak NATO Zirvesi’ne iştirak edeceğini söyleyen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İsveç’in NATO üyeliğine yine kapı aralamadı.

Cumhurbaşkanı Azerbaycan ziyareti dönüşü gazetecilere yaptığı açıklamada, “Bu NATO Zirvesi Vilnius’ta yapılacak. İnşallah fevkalade bir durum olmadığı takdirde ben de katılacağım. Her şeyden önce İsveç üzerine düşen görevi yerine getirmesi lazım'' dedi.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'i İstanbul’da ağırladığını hatırlatan Erdoğan, ''Kendisine söylediğimiz şey şu oldu; ‘Eğer bizim İsveç’in beklentilerine illa cevap vermemizi bekliyorsanız, her şeyden önce İsveç bu terör örgütünün yaptıklarını bir defa yok etmesi lazım’. Bunları Stoltenberg’e ifade ederken, tam o esnada maalesef yine İsveç’te teröristler caddelerde gösteri yapıyorlardı. Biz bu tablo içerisinde bu işe olumlu yaklaşamayız'' diye konuştu.

Erdoğan Daimi Ortak Mekanizma'nın dördüncü toplantısında da başdanışmanı Büyükelçi Akif Çağatay Kılıç'ın mesajının, ''Cumhurbaşkanımızın kanaati budur, kesinlikle Vilnius’ta çok daha farklı bir şey beklemeyin'' olacağını söyledi.

Litvanya’nın başkenti Vilnius’ta gelecek ay yapılacak NATO zirvesi öncesi Türkiye’nin İsveç’in NATO üyeliğini onaylaması yönünde Batılı müttefiklerinden sıklıkla mesajlar geliyor.

Ankara, Stockholm’den terör örgütlerine yönelik daha sert tutum takınmasını isterken, İsveç’te yeni terörle mücadele yasasının 1 Haziran’da yürürlüğe girmesiyle son dönemde bazı adımlar atıldığı görülüyor. Örneğin, bu ay başında İsveç'te bir Türk hakkında, PKK için para toplamak ve silahlı suç işlemek şüphesiyle suç duyurusunda bulunulduğu basına yansıdı.

Beyaz Saray "İsveç bir an önce NATO üyesi olmalı" mesajını tekrarladı

Türkiye, Finlandiya’nın NATO üyeliğine ise Mart ayında onay vermişti. ABD’den İsveç’in de bir an önce NATO üyesi olması gerektiğine dair son mesaj dün Beyaz Saray’dan geldi.

Beyaz Saray Sözcüsü Karine Jean Pierre, İsveç’in Türkiye ile daha önce varılan mutabakat kapsamında yükümlülüklerini yerine getirdiğini ve 1 Haziran’da yeni terörle mücadele yasasının yürürlüğe girdiğini vurguladı.

İsveç’in katılımının NATO’yu daha da güçlendireceğinin bir kez daha altını çizen Beyaz Saray Sözcüsü, “İsveç’in bir an önce NATO üyesi olması gerektiğini düşünüyoruz” dedi ve bu konuda umutlu olduklarını söyledi.

STÜDYO VOA

Erdoğan New York’ta konuştu: “ABD ile görüş ayrılıkları devam ediyor’’ - 23 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG