Erişilebilirlik

Jimmy Carter’ın naaşı Washington’da


Jimmy Carter'ın Kongre'deki naaşı çevresindeki törende konuşan ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris eski başkanın geçmişteki başarılarına dikkat çekti.
Jimmy Carter'ın Kongre'deki naaşı çevresindeki törende konuşan ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris eski başkanın geçmişteki başarılarına dikkat çekti.

ABD eski başkanlarından Jimmy Carter’ın cenazesi Salı akşam saatlerinde memleketi Georgia’dan başkent Washington’a getirildi.

Carter’ın naaşı, askeri geçit töreniyle Pennsylvania Caddesi üzerinden atların çektiği bir topçu arabasıyla ABD Kongre binasına taşındı ve Kongre’nin Rotunda adlı ana binasındaki geniş salona yerleştirilen katafalkta iki gün boyunca halkın ziyaretine açıldı. Kongre üyeleri bu salonda kendisi için ayrı bir tören düzenledi.

29 Aralık’ta Georgia’da 100 yaşındayken ölen Carter için Perşembe günü Washington Ulusal Katedrali’nde resmi cenaze töreni düzenlenecek.

Başkan Yardımcısı Kamala Harris, Kongre binasında toplanan konuklara ve Carter'ın aile üyelerine hitaben yaptığı konuşmada, “Bugün, eserleri gelecek nesiller boyunca yankılanacak bir adamın hayatını kutlamak için biraraya geldik” dedi.

Harris konuşmasında, Carter'ın Camp David Anlaşması'nın sağlanmasındaki, etik reformlarının gerçekleştirilmesindeki ve Eğitim ve Enerji bakanlıklarının kurulmasındaki rollerine dikkat çekti.

Temsilciler Meclisi Başkanı Mike Johnson “Başkan Carter'ın yaşamı, özverili hizmetleri, kansere karşı verdiği mücadele ve insanlığa yaptığı kalıcı katkılar gerçekten olağanüstüydü” diye konuştu.

Senato Azınlık Lideri Chuck Schumer Senato kürsüsünden yaptığı açıklamada Carter'ın “Başkanlık makamında hizmet eden gelmiş geçmiş en iyi kişilerden biri olduğunu” söyledi.

Carter'ın başkanlığı, 1977 yılında, ülke Vietnam Savaşı'nın ve Watergate skandalının yaralarını sararken başladı. Watergate skandalı Başkan Richard Nixon'ın istifasına ve Amerikalılar'ın devlet kurumlarına olan güveninin azalmasına yol açtı.

Demokrat Partili Carter'ın 1981 yılına kadar süren tek dönemi ekonomik kriz, enflasyon ve İran ile Afganistan'daki krizlerle geçti.

100 yaşını üç ay önce tamamlayan Jimmy Carter ABD’nin en uzun yaşayan başkanı oldu. Beyaz Saray'daki görevinin ardından dünyayı dolaşarak diplomasi ve hayır işleriyle uğraştığı başkanlık sonrası kariyeri, onu izleyen Amerikan başkanlarının görev sürelerinin bitiminden sonraki yaşamlarına da ilham oldu.

Carter’ın naaşı, askeri geçit töreniyle Pennsylvania Caddesi üzerinden atların çektiği bir topçu arabasıyla ABD Kongre binasına taşındı
Carter’ın naaşı, askeri geçit töreniyle Pennsylvania Caddesi üzerinden atların çektiği bir topçu arabasıyla ABD Kongre binasına taşındı

VOA’ya konuşan Cumhuriyetçi Kongre Üyesi Mike Lawler, “Jimmy Carter çalkantılı bir dönemde başkanlık yaptı, İran rehine krizi, enflasyon... Açıkçası bazı açılardan Joe Biden'ın başkanlığından farklı değildi” dedi. Lawler ayrıca “Bence Jimmy Carter Amerikan halkı tarafından her zaman iyi, ülkeyi ve insanlarını gerçekten derinden önemseyen biri olarak görüldü ve kesinlikle başkanlık sonrası hayatında Amerikan halkına yardım etmek için neler yapabileceğine çok odaklandı” diye konuştu.

Carter'ın naaşı Ulusal Katedral’deki törenin ardından Perşembe günü aile içi özel bir törenle defnedilmek üzere memleketi Georgia'ya gönderilecek.

Forum

XS
SM
MD
LG