Kenya Cumhurbaşkanı William Ruto, meclisi basan, ülke çapında gösteriler başlatan ve bu hafta daha fazla eylem tehdidinde bulunan protestocuların baskısına boyun eğerek planlanan vergi artışlarını Çarşamba günü geri çektiğini açıkladı.
William Ruto, mecliste ve ülke genelinde polis ve protestocular arasında çıkan şiddetli çatışmalarda sağlık görevlilerine göre en az 23 kişinin ölmesi ve çok sayıda kişinin yaralanmasından bir gün sonra vergi artışlarını içeren maliye yasa tasarısını imzalamayacağını söyledi.
Ruto, "2024 maliye yasa tasarısını istemediklerini yüksek sesle dile getiren Kenya halkını dikkatle dinlediğim için kabul ediyorum. Bu nedenle 2024 finans tasarısını imzalamayacağım ve tasarı geri çekilecek" dedi.
Kenyalı gençlerle bir diyalog başlatacağını kaydeden Ruto, ülkenin mali açığını telafi etmek için cumhurbaşkanlığı bütçesinde kesintilerle başlayarak kemer sıkma önlemleri üzerinde çalışacağını söyledi.
Bu hamle, vergi artışlarının internet üzerinden kınanmasıyla başlayan ve siyasi revizyon talep eden kitlesel mitinglere dönüşen bir haftalık protesto hareketi için büyük bir zafer olarak görülecek. Protesto eylemleri, iki yıldır görev başında olan Ruto’nun develt başkanlığının en ciddi krizi olarak görülüyor.
Ruto'nun kararının, daha fazla huzursuzluk tehdidini ortadan kaldırması bekleniyor. Ancak Ruto, zor durumdaki vatandaşlarının ve hükümeti daha fazla finansman elde etmek için açıkları azaltmaya çağıran IMF gibi kurumların birbiriyle çelişen talepleri arasında kalmış durumda.
Salı günü polis, meclis çevresinde toplanan ve milletvekillerinin vergi arttırımı tasarısını oylayıp Cumhurbaşkanı Ruto’ya göndermesinden dakikalar sonra meclis yerleşkesine giren kalabalığa ateş açmıştı.
The Nation gazetesi Kenya'nın büyük şehirlerinden kırsal kesimlerine kadar 47 ilçesinin en az 35'inde, hatta Ruto'nun memleketi Eldoret'te bile protesto gösterileri düzenlendiğini belgeledi.
Kenya Tabipler Birliği Çarşamba günü yaptığı açıklamada, ülke genelinde en az 23 kişinin öldüğünü, yaralanan 30 kişinin tedavi gördüğünü söyledi. Nairobi'deki sağlık yetkilileri çok sayıda yaralı olduğunu kaydetmişti.
Protestocular daha önce sosyal medyada, Swahili ve İngilizce karışımı dilde "Perşembe günü görüşürüz" anlamına gelen #tupatanethursday hashtag’ini kullanarak verdikleri mesajlarda gösterilerini sürdürme sözü vermişti.
Sosyal medyadaki paylaşımlarda halka Perşembe günü cumhurbaşkanlığı ofisi ve konutunu, Cuma günü ise Dünya Bankası ve Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) yerel ofislerini işgal etme çağrısı yapıldı. Ancak çağrıların bireylerden mi yoksa daha geniş bir hareketten mi geldiği belirlenemedi.
Çarşamba günü normalden daha sakin olan başkent Nairobi sokaklarında ağır silahlı polisler devriye gezdi.
Genç Kenyalılar’ın ekmek ve çocuk bezi için önerilen vergi artışlarına duydukları öfkenin internet üzerinden dışavurumu olarak başlayan eylemler, vergiler dahil tüm maliye yasa tasarısının iptali çağrısında bulunan ülke çapında bir harekete dönüştü.
Geçtiğimiz hafta iki gün süren protestolarda binlerce kişi Nairobi ve diğer bazı şehirlerde sokaklara dökülürken, internetteki hareket de ivme kazanmıştı.
Kenya'da protesto çağrıları genellikle müzakere edilmiş çözümlere ve güç paylaşımı düzenlemelerine meyilli siyasi liderler tarafından yapılıyor. Ancak mevcut gösterilere katılan genç Kenyalılar’ın resmi bir lideri yok. Genç protestocular, giderek daha cesur ve iddialı taleplerde bulunuyorlar.
Milletvekilleri Salı günü maliye yasa tasarısının son halinden ekmek ve yemeklik yağ dahil bazı kalemler üzerindeki vergi artışlarını çıkarmış, ancak bütçe açığını önlemek amacıyla diğerlerini eklemişti.
Forum