Erişilebilirlik

Kerry ile Çavuşoğlu Biraraya Geldi


Kerry ve Çavuşoğlu geçtiğimiz sene Nisan ayında Washington'da görüşmüşlerdi
Kerry ve Çavuşoğlu geçtiğimiz sene Nisan ayında Washington'da görüşmüşlerdi

31 Mart’ta başlayacak Nükleer Güvenlik Zirvesi öncesinde Washington’da temaslarda bulunan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Amerikalı mevkidaşı John Kerry ile biraraya geldi.

Görüşme öncesi iki bakan gazetecilere kısa birer açıklama yaptı. Kerry, önce son aylarda Türkiye'de meydana gelen saldırılarda hayatlarını kaybedenler için üzüntüsünü belirtti. Amerika Dışişleri Bakanı, Türkiye'nin IŞİD ve El Nusra ile mücadelede önemli bir müttefik olduğunu kaydetti. Kerry, IŞİD ve El Nusra'dan kurtulmak hepimizin çıkarına dedi.

Türkiye'nin 2.7 milyon sığınmacıya ev sahipliğini yaptığını belirten Kerry, bugün sığınmacılarla ilgili 20 milyon dolar katkı yaptıklarını söyledi. Kerry, Türkiye bizimle Suriye'de siyasi bir çözüm için birlikte çalışıyor dedi, Suriye konusunun görüşmede önemli bir yer tutacağının mesajını verdi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da Kerry'nin Türkiye'deki saldırılarda ölenler için üzüntüsünü bildirmesini memnuniyetle karşıladığını belirtti. Çavuşoğlu "İran ile varılan nükleer anlaşmadan da memnunuz" dedi. Dışişleri Bakanı, IŞİD, El Nusra ve PKK'ya baskıyı artırmalıyız dedi. Çavuşoğlu Kerry ile Irak'ı da görüşeceklerini vurguladı. İyi haberler de var diyen Dışişleri Bakanı bu yıl Kıbrıs'ta çözüme ulaşmayı hedeflediklerini kaydetti. Çavuşoğlu'nun bu sözlerinin ardından Kerry bir kez daha söz aldı ve Kıbrıs'ta çözümün kendileri için de önemli olduğunu söyledi.

Türkiye ile Amerika arasında bir süredir Suriyeli Kürt grup PYD konusunda görüş ayrılığı yaşanıyor. Türkiye’nin tüm itirazlarına rağmen Amerika, PYD’yi terör örgütü olarak görmüyor ve IŞİD’e karşı çabalarda örgüte destek sağlıyor. Çavuşoğlu’nun bu konuda Türkiye’nin duyduğu rahatsızlığı Kerry’e bir kez daha iletmesi bekleniyor. Suriye’deki iç savaşı sona erdirme ve bir siyasi geçiş sürecini hayata geçirme çabaları da gündeme gelecek ana konulardan. İki bakan, Suriye’deki ateşkes ilanı ve Rusya’nın, Suriye’deki güçlerinin büyük kısmını geri çekme kararı, sığınmacı krizi gibi, Suriye’yle ilgili dinamikleri her boyutuyla ele alacaklar. Türkiye, Suriye’nin kuzeyinde bir güvenli bölge oluşturulması önerisini de uzun süredir gündeme getiriyor, ancak Amerikan tarafı şimdiye kadar bu seçeneğe mesafeli yaklaştı, bu görüşmede de Çavuşoğlu’nun bu seçeneği tekrar hatırlatması muhtemel.

Amerikan tarafı da Türkiye’den Suriye sınırının daha iyi korunması ve IŞİD militanlarının geçişi ve örgütün lojistik unsurlarına kapatılması noktasında daha fazlasını yapmasını istemesi bekleniyor. Amerika Savunma Bakanı Ashton Carter sık sık Türkiye’ye bu yönde çağrıda bulunuyor.

Bunların dışında elbette Türk-Amerikan ilişkileri de bütün boyutlarıyla gündeme gelecek. Türkiye’yi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın temsil edeceği Nükleer Güvenlik Zirvesi ve Erdoğan’ın ziyaretinin planlamaları da görüşmede ele alınması muhtemel konulardan.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu yarın da George Washington Üniversitesi’nde Türk dış politikası ve Türk-Amerikan ilişkileri üzerine bir konuşma yapacak.

Nükleer Güvenlik Zirvesi’ne katılacak Cumhurbaşkanı Erdoğan da yarın Washington’a geliyor. Erdoğan’ın zirve sırasında Başkan Barack Obama ile görüşüp-görüşmeyeceği şu an için belirsiz, Beyaz Saray’dan henüz bir açıklama gelmedi. Erdoğan’ın programında, zirvenin yanı sıra, Maryland’de Türk hükümetinin fonlarıyla kurulan cami ve kültür merkezinin açılışı, Yahudi örgütleriyle görüşme, kentin önde gelen düşünce kuruluşu temsilcileriyle toplantı ve Türk iş dünyasının katılacağı büyük bir gala yemeği var. Erdoğan’ın ayrıca Brookings Enstitüsü adlı düşünce kuruluşunda bir konuşma yapması da bekleniyor.

XS
SM
MD
LG