Erişilebilirlik

Kolombiya’da Kokain Üretimi Yüzde 14 Arttı 


Birleşmiş Milletler Uyuşturucu ve Suç Ofisi (UNODC) ve Kolombiya İçişleri Bakanlığının birlikte hazırladığı rapora göre geçen yıl Kolombiya’da kokain yapımında kullanılan koka ekim alanları yüzde 43 artarak 204 bin hektara yükseldi. Bu miktar İstanbul’un üçte birine ya da Bartın'ın yüz ölçümüne denk geliyor.

Rapora göre dünyanın en büyük kokain üreticisi konumunda olan Kolombiya’da saf kokain üretim kapasitesi yüzde 14 artarak yılda 1400 tona çıktı. Artıştaki etkenler arasında uyuşturucu ticaretinin el değiştirmesi, uluslararası talebin artması, pandemiden dolayı ağırlaşan sosyoekonomik koşullar gibi sebepler gösteriliyor.

Sınır eyaletleri ve okyanus kıyıları tercih ediliyor

Koka ekimi yapılan alanların uyuşturucu ticaretinde sevkiyat avantajları sağlayan Venezuela ve Ekvador ile sınır bölgelerinde ya da gemiyle nakliye için görece denetimin daha kısıtlı olduğu Pasifik Okyanusu’na kıyısı olan eyaletlerde yoğunlaştığı bildiriliyor. Raporda koka ekiminin yüzde 62’sinin yapıldığı üç eyalet olan Nariño, Putumayo ve Norte de Santander’in Venezuela ve Ekvador’la sınır olması dikkat çekiyor.

Raporda koka ekimi yapılan yerlerin önemli bir kısmının sit alanı, yerlilerin ve siyahi toplulukların yaşadığı hatta ormanlık alanlar olduğu görülüyor. Buralarda koka üreticileri, silahlı gruplar ve uyuşturucu kaçakçıları birlikte iş görüyor.

Hektar başına 7,9 kilogram kokain üretilen ülkede resmi verilere göre geçen yıl 670 tona yakın kokain ele geçirildi ve 5 bin 767 uyuşturucu laboratuvarı imha edildi.

Daha çok yoksullar ekiyor

Uyuşturucu işi yapan aktörlerin koka üretimi yapılan bölgelerde hizmet, eğlence ve otomobil alım satımı gibi sektörlere yatırım yaparak bölgedeki refah seviyesini arttırmasından bölge sakinlerinin de bir düzeyden fayda sağladığı belirtilen raporda yerleşim birimlerindeki koka üretiminin yüzde 32 arttığı belirtiliyor.

Kolombiya İçişleri Bakanı Nestor Osuna koka ekimi yapılan yerlerde yoksulluk oranlarının yüksek olduğuna ve araştırmaların yasadışı gruplar için koka üretimine yönelenlerin daha çok pandemide yoksullaşan kesimler olduğuna dikkat çekiyor.

Osuna, işlenmemiş halde zararsız olan ve farklı alanlarda kullanılan koka bitkisinin ekiminin yasaklanması yerine koka üreticilerinin gelirlerini artıracak ve yasal üretimi teşvik edecek yeni formüller için çalıştıklarını kaydediyor.

XS
SM
MD
LG