Erişilebilirlik

 “Latin Amerika’da Venezuelalı Göçmen Karşıtlığı Artıyor”


2015 yılında tüm dünyadaki Venezuelalı mülteci ve göçmen sayısı 88 bin 975’ken bugün 6 milyonu aşmış durumda. Krizin ağırlaşmasıyla barınma, beslenme ve giyim gibi en temel ihtiyaçlarını bile karşılayamaz hale geldiği için göç eden Venezuelalılar’ın 5 milyona yakını aynı dili konuştuğu, tarih ve kültür bağlarının olduğu diğer Latin Amerika ülkelerini tercih etse de gittikleri ülkelerde yabancı düşmanlığıyla karşı karşıya kalıyor.

Şili’de, Venezuelalılar’ın yaşadığı parklara “suç ve şiddet olaylarının artmasına neden oldukları” gerekçesiyle düzenlenen saldırılar, Latin Amerika’da yabancı düşmanlığı konusunu yeniden gündeme taşıdı.

Meksika’dan Arjantin’e kadar Latin Amerika’nın hemen her ülkesindeki Venezuelalılar, bu ülkelerde yabancı olarak yaşamanın zorluğu dışında bir de Venezuelalı karşıtı söylem ve önyargılara maruz kalıyor.

“Pandemi göçmenlerin hayat şartlarını zorlaştırdı”

Venezuelalı Darwin Castillo ekonomik krizin en ağır yaşandığı 2017’de bir aylık maaşıyla haftalık gıda harcamasını bile yapamaz hale gelince göç etmeye karar vermiş. 9 yıl çalıştığı şirketten istifa ederek kara yoluyla önce Kolombiya’ya sonra da Peru’ya geçmiş. Yasal belgeleri olmadığı için Peru’da kayıt dışı işlerde çalışmış ancak pandemi sürecinde Peru’da da geçinemez hale gelince Şili’ye göç etmiş. Bir kızı var ve Venezuela’da ayda 3 doların altında emekli maaşı alan anne babasına her ay düzenli olarak para gönderiyor.

VOA Türkçe’ye konuşan Castillo kafasını sokacak bir yuva, karnını doyuracak bir iş bulmak için göç eden binlerce Venezuelalı’nın, gittikleri ülkelerde zor şartlar altında yaşadığını ve yabancı düşmanlığının ya da önyargıların göçmenlerin yaşamını daha da güçleştirdiğini söylüyor.

Castillo Kolombiya, Ekvador ve Şili’de en çok karşılaştığı durumun Venezuelalı çalışan kadınlara, işverenlerinin cinsel suistimali olduğunu söylüyor. Venezuelalı kadın çalışanların cinsel tacize katlanmakla karnını doyurmak arasında bir seçim yapmak zorunda kaldığını, bu ülkelerdeki bazı erkeklerin “Venezuelalı kadınlarla para karşılığı cinsel ilişkiye girilebilir” gibi bir önyargısının olduğunu söylüyor.

Latin Amerika ülkelerinde Venezuelalı göçmen karşıtlığı, “Venezuelalıları biz doyuruyoruz”, “Suç ve şiddet Venezuelalılar yüzünden artıyor”, “Allahın belası Chavezci uyuşturucu kaçakçıları”, “Narko Venezuelalılar”, “Ülkemizden defolun” gibi ifadelerde vücut buluyor ve uzmanlar bu tür önyargıların göçmenlerin gittikleri ülkelere entegre olmasını zorlaştırdığını söylüyor.

“Latin Amerika’da yabancı düşmanlığı artıyor”

Güney Amerika’da sosyal medya ve basında yer alan yabancı düşmanlığını takip eden “Yabancı Düşmanlığı Barometresi” adlı organizasyonun yöneticilerinden Tomas Lawrance, bölgede son zamanlarda artan yabancı düşmanlığının temel nedeninin, hükümetlerin göçmenleri yok sayan kamu politikaları olduğunu söylüyor.

Tomas Lawrance
Tomas Lawrance

Lawrance, Şili’deki göçmen Venezuelalılar’ın, yasal belge verilmediği için ev bile kiralayamadıklarını ve birçok kişinin şehir merkezlerindeki parklarda çadırlarda yaşamaya başladığını, bu durumun da oradaki halkla sorunlar yaşanmasında en önemli etkenlerden biri olduğuna dikkat çekiyor.

Latin Amerika ülkelerinde artan yabancı düşmanlığının pandemi sürecinde halkın yoksullaşmasıyla doğrudan ilişkili olduğunu belirten Lawrance, yabancı düşmanlığının etnik olmaktan çok sınıfsal olduğunu çünkü karşıtlığın esasen yoksul (Venezuelalı) göçmenlere yönelik olduğunu belirtiyor.

“Yabancı Düşmanlığı Barometresi” yetkilisi, bölge hükümetlerinin Birleşmiş Milletler’in çağrısına uyarak göçmen Venezuelalılar’a mülteci statüsü vermesiyle göçmenlere yönelik şiddet eylemlerinin büyük ölçüde azalacağını söyledi. Lawrance, göçmen Venezuelalılar’a yönelik saldırılardan sonra sokakta ve sosyal medyada gösterilen tepkilerin çok daha güçlü olduğunu ve göçmen karşıtlığının küçük bir azınlığı temsil ettiğine de dikkat çekti.

XS
SM
MD
LG