Erişilebilirlik

Latin Amerika'yla Ticaret Hacminde Rekor Artış


İzmir limanı
İzmir limanı

TÜİK verilerine göre, Latin Amerika ile Türkiye arasında geçtiğimiz yıl 19,7 milyar dolarlık ticaret hacmiyle rekor seviyeye ulaşıldı. Bölgeyle ticaretinde 5,3 milyar dolarlık dış ticaret açığı veren Türkiye'nin, Latin Amerika’daki en büyük ticaret ortakları Brezilya, Kolombiya, Meksika ve Venezuela.

Yaklaşık 660 milyon nüfusa ve 6 trilyona yakın gayri safi yurt içi hasılaya sahip Latin Amerika ile Türkiye arasındaki ticaret hacmi, son on yılda üç katına çıkarak, geçen yıl 19,7 milyar dolarla rekor seviyeye ulaştı. Ekonomisi daha çok hammadde ve gıda ihracatına dayanan bölgede, Türkiye’nin en çok ticaret yaptığı ülkeler Brezilya, Meksika, Kolombiya ve Venezuela oldu.

Geçen yıl Türkiye’ye 12 milyar 529 milyon 106 bin dolarlık ihracat yapan Latin Amerika ülkeleri, Türkiye’den 7 milyar 205 milyon 524 bin dolarlık ithalat yaptı ve toplamda 5,3 milyar dolarlık dış ticaret fazlası verdi.

En büyük ticari ortak Brezilya

Türkiye’nin Latin Amerika’daki en büyük ticari ortağı, 214 milyonluk nüfusu ve 8,5 milyon kilometrekarelik yüzölçümüyle bölgenin en büyük ülkesi olan Brezilya.

Brezilya’nın Türkiye’ye yaptığı ihracat 1 milyar dolar artarak 4,83 miyar dolara ulaştı. Brezilya’nın Türkiye’ye yaptığı ihracat kalemlerinin başında “Yağlı tohum ve meyveler, muhtelif tane, sanayide ve tıpta kullanılan bitkiler, saman ve kaba yem” başlığı altındaki ürünler yer alırken Türkiye’den ithalatındaysa ilk sırayı, “inorganik kimyasallar, kıymetli metal, radyoaktif element” kategorisindeki ürünler aldı. Brezilya, Türkiye ile ticaretinde 3,8 milyar dolarlık dış ticaret fazlası verdi.

Kolombiya’nın Türkiye’ye ihracatı 776 milyon dolar arttı

2022 yılında Türkiye’ye ihracatını 776 milyon dolar arttırarak 2 milyar 468 milyon 136 bin dolara ulaşan Kolombiya, Türkiye’nin bölgedeki en önemli ikinci ticaret ortağı konumunda. Atlas ve Pasifik okyanuslarına kıyısı olan Güney Amerika ülkesinin, Türkiye’ye yaptığı ihracatın yüzde 98’ini “Mineral yakıtlar, mineral yağlar ve bunların damıtılmasından elde edilen ürünler” oluşturuyor.

Geçen yıl Türkiye’den başta “demir ve çelik” olmak üzere toplamda 342 milyon 405 bin dolarlık ithalat yapan Kolombiya’nın, diğer ülkelerden yaptığı ithalat yüzde 38 artmasına rağmen Türkiye’den yaptığı ithalatın yüzde 24 azalması dikkat çekti.

Meksika’nın Türk ürünleri ithalatı yüzde 24 arttı

Latin Amerika’nın en büyük ikinci ekonomisine sahip Meksika ile geçtiğimiz yıl 2,27 milyar dolarlık ticaret hacmine ulaşıldı. Türkiye’ye yaptığı ihracat yüzde 28,7 artan Meksika’nın en önemli ihracat kalemi “motorlu ve motorsuz kara taşıtları ve aksesuarları” olurken; Türkiye’den en çok kıymetli metal ve taşlar ithal etti.

Meksika’nın Türkiye’den yaptığı ithalat bir önceki yıla nazaran yüzde 24 artarak 1 milyar 80 milyon doların üzerine çıktı. Meksika, Türkiye ile ticaretinde 100 milyon doların üzerinde dış ticaret fazlası verdi.

Venezuela’nın Türkiye’ye ihracatı dört yılda 12 katına çıktı

Venezuela ile Türkiye arasındaki ticaretteki dönüm noktası 2020 yılında karşılıklı ticarette binlerce ürüne gümrük avantajı sağlayan anlaşma oldu.
2019 yılında Türkiye’ye yalnızca 62 milyon dolar civarında ihracat yapan Venezuela’da, bu miktar, geçen yıl 717 milyon 453 bin dolara ulaştı.

Venezuela’nın Türkiye’ye yaptığı ihracatın yüzde 83’ünü, devlet denetiminde olan “demir ve çelik” başlığı altındaki hurda ticareti oluştururken, geçen yıl ekonomisi yüzde 15’in üzerinde büyüyen Venezuela, Türkiye’den en çok hububat, un, nişasta ve süt müstahzarları ve pastacılık ürünleri” ithal etti.

XS
SM
MD
LG