Dünyada en yoğun göç hareketlerinden birinin yaşandığı Latin Amerika'da göçmenler, 2023’te ülkelerine 156 milyar dolar gönderdi.
Her üç kişiden birinin yoksul olduğu bölgede, gurbetçilerin para transferleri hem başta Orta Amerika ülkeleri olmak üzere bölge ekonomileri hem de temel ihtiyaçlarını karşılamakta zorlanan aileler için önemli.
Yurtdışından yapılan havaleler Nikaragua gayrisafi yurtiçi hasılasının (GSYİH) yüzde 26,8’ini, Honduras GSYİH’nın yüzde 25,7’sini, El Salvador’unkininse yüzde 24,1’ini oluşturuyor.
Latin Amerika’da en çok yurtdışı havalesi alan ülkeler arasında 66,2 milyar dolarla Meksika, 20 milyar dolarla Guatemala ve 10,6 milyar dolarla Dominik Cumhuriyeti var.
Raporda, dünya genelinde azalmasına rağmen Latin Amerika ülkelerine yapılan havalelerdeki artışın başlıca nedenleri arasında, dünyada en çok Latin Amerikalı göçmene evsahipliği yapan ABD'de yiyecek ve içecek hizmetleri, sağlık hizmetleri ve inşaat gibi sektörlerdeki istihdam artışı gösteriliyor.
ABD Nüfus Sayım Bürosu raporuna göre, 2022’de Latin Amerika doğumlu göçmen nüfusu 23,2 milyondu. Bunların 14,6 milyonunu Meksika ve Orta Amerika ülkelerinde doğmuş göçmenler oluşturuyor.
ABD Çalışma Bakanlığı’na bağlı Çalışma İstatistikleri Bürosu tarafından yayınlanan son verilere göre 2020'de yüzde 18,5 olan Latin Amerikalılar’ın işsizlik oranının Nisan 2024'te yüzde 4,5'e kadar gerilemesi, göçmen istihdamının arttığını gösteriyor.
ABD’den yapılan havaleler 2024’ün ilk 4 ayında arttı
Yılın ilk çeyreğinde toplam 359 bin 697 göçmenin, vizesi olmamasına rağmen daha iyi bir yaşam için kaçak olarak giriş yaptığı ABD’de, Gümrük ve Sınır Koruma Ajansı'na göre, Ekim 2023 ile Nisan 2024 arasında aylık sınır yakalamaları, bir önceki yılların aynı dönemine kıyasla yüzde 6 oranında arttı.
Raporda ABD’den Latin Amerika ülkelerine yapılan para transferlerinin 2024’ün ilk dört ayında da arttığı; yapılan havalelerin geçen yıla göre Nikaragua'ya yüzde 12, Kolombiya'ya yüzde 14, Guatemala'ya yüzde 9, Dominik Cumhuriyeti'nde yüzde 6, Meksika'ya yüzde 3 artış kaydettiği belirtiliyor.
Latin Amerika’dan temel ihtiyaçlarını karşılamakta zorlandığı için göç etmek zorunda kalan gurbetçilerin, yakınlarına gönderdiği para yardımının, başta gıda, sağlık ve eğitime erişim olmak üzere dar gelirlilere ciddi bir katkı sağladığı kaydediliyor.
Forum