Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile Almanya Başbakanı Olaf Scholz, ABD Başkanı Donald Trump’ın Beyaz Saray'a dönmesinden iki gün sonra ve Almanya’da 23 Şubat’ta yapılacak erken seçimlerden bir ay önce, Paris’te biraraya geldi.
Macron ve Scholz, 2. Dünya Savaşı'ndan sonra, 1963 yılında Charles de Gaulle ile Konrad Adenauer arasında imzalanan ve iki ülkenin uzlaşmasını sağlayan Elysee Anlaşması'nın 62. yıldönümünü kutlamak üzere Paris’te buluştu.
İki lider, ABD ile Avrupa arasındaki ilişkilerde yeni bir sayfa açmaya hazırlanan Başkan Trump’ın göreve resmen başladığı gün Avrupa Birliği’ne (AB) yeni gümrük vergileri getireceği yönünde yaptığı açıklamaların gölgesinde, birlik ve beraberlik mesajı verdi.
Bir ay sonra seçimlere gidecek olan Almanya Başbakanı Olaf Scholz'u Elysee Sarayı’nda ağırlayan Emmanuel Macron, Trump'ın politikalarına karşı “kendi çıkarlarını nasıl savunacağını bilen güçlü bir Avrupa için Fransa ve Almanya'nın rollerini tam olarak oynamaları gerektiğini” söyledi.
Scholz ile ortak basın açıklaması yapan Macron, “Birleşik, güçlü ve egemen bir Avrupa'yı güçlendirmede Avrupalılar’ın ve dolayısıyla iki ülkenin tam rolünü oynaması her zamankinden daha fazla önem taşıyor. Transatlantik ilişkiye bağlı, ancak aynı zamanda kendi çıkarlarını nasıl koruyacağını, Avrupa değerleri ve araçlarıyla nasıl savunacağını bilen bir Avrupa olmalıyız. İçine girdiğimiz sürece tek yanıt, Avrupalılar arasında daha fazla birlik, hırs, cesaret ve bağımsızlıktır” dedi.
“Veda ziyareti” niteliğinde bir çalışma öğle yemeği için Paris’te bulunan Scholz da, Donald Trump'ın başkanlığının Avrupa için bir “meydan okuma” olacağı değerlendirmesinde bulundu.
Almanya Başbakanı, “Avrupa’nın, değişen dünyada daha güçlü ve daha dayanıklı olması gerekiyor. Avrupa geri adım atmayacak ve ABD karşısında kendisine güvenen bir ortak olacak” diye konuştu.
Scholz, Almanya’nın AB gündemiyle ilgili üç önemli konuyu, “Avrupa otomobil endüstrisinin cezalandırılmaması, Avrupa çelik endüstrisi için daha fazla koruma ve şirketlerin yükümlülüklerinin azaltılması da dahil, sürdürülebilirlik raporlarının askıya alınması” şeklinde sıraladı.
Scholz ve Macron ortak basın açıklamasında soru almadı; görüşme sonrası planlanan basın toplantısı da iptal edildi.
Fransa hükümet sözcüsü Sophie Primas da Macron ile Scholz’un görüşmesinden hemen önce yaptığı açıklamada, iki ülkenin “aralarındaki farklılıklara rağmen yeni ABD yönetimi karşısında birlik olması, Avrupa'yı gerçekten yeniden inşa etmesi ve yeni bir ivme kazandırması gerektiğini” söyledi.
Fransa, “Scholz sonrası Almanya’ya” hazırlanıyor
Macron ve Scholz, son üç yıldır tüm önemli Avrupa meselelerinde yakın bir şekilde çalışmaya devam etse de, çok önemli görüş ayrılıkları sergiledi.
Avrupa füze kalkanı projesi, nükleer enerji, Ukrayna'ya uzun menzilli füzelerin teslimi veya Berlin'in Paris'e rağmen istediği AB ile Mercosur (Güney Amerika Ortak Pazarı) ülkeleri arasındaki serbest ticaret anlaşmasının yürürlüğe girmesi gibi birçok konuda, ağır görüş ayrılıkları yaşandı.
Ren Nehri'nin iki yakasındaki siyasi ve ekonomik durum da ilişkileri daha kötüleştiriyor. Emmanuel Macron, parlamentoda bütçe üzerinde çoğunluğu sağlayamadığı takdirde, Avrupa Birliği Konseyi masasında eli zayıflayacak. Kamu maliyesindeki durum, Fransa'nın ortakları nezdindeki itibarını ciddi biçimde zedeledi.
Almanya ise son 20 yıldır görülmemiş bir resesyondan geçiyor ve ucuz Rus enerjisi ile ihracatına dayalı ekonomik modelini tamamen yeniden düşünmek zorunda olduğu yorumları yapılıyor. Olaf Scholz ise iktidardan ayrılmaya hazırlanıyor.
Gözler Friedrich Merz'te
Paris'te gözler şimdi 23 Şubat’ta yapılacak erken seçimlerin favorisi Alman muhalefet lideri Friedrich Merz'e çevrildi. Fransa siyaseti, muhafazakar aday Merz ile, “Olaf Scholz'la olduğundan daha az zahmetli” bir ilişki umut ediyor.
Merz, Salı günü Davos Ekonomik Forumu'nda yaptığı açıklamada, Fransa Cumhurbaşkanı’na “çok yakın olduğunu ve kendisiyle düzenli olarak görüştüğünü” söyledi.
Zelenski: “Barış için en az 200 bin asker gerekli”
Macron ve Scholz, Ukrayna'ya sağlanacak güvenlik garantileri gibi konuları da ele aldı.
Davos’tan konuşan Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski, Rusya ile barış görüşmelerinin sürebilmesi için “Avrupa’nın en az 200 bin askerlik bir güç göndermesi gerektiğini” söyledi ve Avrupalı ülkelerden ABD’ye karşı “birlik olmalarını” istedi.
Moskova ile Kiev arasında barış müzakerelerinin başlaması durumunda, Polonya ve Baltık ülkelerinin de katılımıyla Almanya, İngiltere ve Fransa barışı korumak üzere, Ukrayna’ya asker göndermeyi planlıyor.
Forum