Erişilebilirlik

Öcalan ile görüşen DEM Parti heyeti siyasi parti ziyaretlerine başladı: İlk durak Bahçeli oldu


DEM Parti heyeti TBMM'de ziyaretler yapıyor.
DEM Parti heyeti TBMM'de ziyaretler yapıyor.

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) heyeti, İmralı Adası’nda hapis cezasını çeken Abdullah Öcalan ile yaptıkları görüşmeyi anlatmak üzere siyasi partileri ziyaret etmeye başladı.

TBMM Başkanı Numan Kurtuluş’un ardından, heyetin ilk ziyareti, açıklamalarıyla İmralı ziyaretinin önünü açan, Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Lideri Devlet Bahçeli’yle oldu.

TBMM Başkanvekili ve DEM Parti Milletvekili Sırrı Süreyya Önder ve Pervin Buldan’dan oluşan DEM Parti heyeti temaslarına Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş’u ziyaret ederek başladı.

Yaklaşık 1 saat süren ziyaretin ardından kısa bir açıklama yapan Önder, görüşmenin iyi geçtiğini söyledi.

Önder, Kurtulmuş’u Abdullah Öcalan ile geçen hafta İmralı Adası’nda yaptıkları görüşme hakkında bilgilendirdiklerini, önerilerini dinlediklerini ve genel bir değerlendirme yaptıklarını belirterek, "Şimdi Sayın Bahçeli ile devam edecek bu. Sanırım pazartesi Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), AK Parti ve Meclis’te temsil edilen bütün partileri ziyaret edeceğiz. Bütün bu ziyaretleri yaptıktan sonra heyet olarak kapsamlı bir açıklama yapacağız” dedi.

Öcalan ile biraraya gelen DEM Parti heyeti siyasi partilerle görüşmelere başladı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:46 0:00

Önder, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşüp görüşmeyecekleri sorusu üzerine, “Konuşuluyor” yanıtını verdi. Ziyaretlerin tarihlerinin oluşturulacak randevulara göre şekilleneceğin belirten Önder, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la görüşme konusunun henüz belli olmadığını ifade etti.

DEM Parti heyetinin Kurtulmuş ile görüşmesi sonrası TBMM’nin X hesabından kısa bir mesaj paylaşıldı ve fotoğraf yayımlandı. Mesajda, "Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanımız Numan Kurtulmuş, TBMM Başkanvekili DEM Parti İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, DEM Parti Van Milletvekili Pervin Buldan ve Ahmet Türk'ü kabul etti" ifadelerine yer verildi.

Bahçeli heyeti kapıda karşıladı

Görevden alınan Mardin Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Ahmet Türk’ün de eşlik ettiği heyet daha sonra MHP lideri Devlet Bahçeli’yi, TBMM’deki odasında ziyaret etti.

Bahçeli DEM Parti heyetini kapıda karşıladı. Bahçeli ve heyetin görüşmesi yaklaşık 40 dakika sürdü. Görüşmenin ardından Bahçeli heyetle kapıya kadar geldi.

Sosyal medyada Selahattin Demirtaş sorusu

TBMM’de İmralı heyeti ile MHP Lideri Devlet Bahçeli’nin tokalaşması görüntüsü üzerine Türkiye’de sosyal medyada Kürt seçmenler başta olmak üzere pek çok kesim tarafından “Selahattin Demirtaş neden halen tutuklu ve süreç dışında?” eleştirisi gündeme taşındı.

Sosyal medya platformu X'te Selahattin Demirtaş adıyla pek çok paylaşım yapılması birlikte Edirne Cezaevi’nde tutuklu eski HDP Eş Genel Başkanı’nın serbest bırakılması talebi dile getirildi.

Demirtaş’ın kendisi veya ailesiyle ilgili görseller eşliğinde yapılan paylaşımlarda, Figen Yüksekdağ gibi HDP’li isimlerin halen cezaevinde olmasına karşın bugünkü İmralı heyeti temaslarına tepki gösterildi.

AK Partili Tayyar'dan Ahmet Türk’ün rolüne ilişkin eleştiri

AK Parti Hükümeti’nin kararıyla 4 Kasım 2024’te yani sadece iki ay öncesinde Mardin belediye başkanlığı görevinden alınan ve yerine kayyum atanan Ahmet Türk’ün bugün hem Bahçeli’yle tokalaşması hem de İmralı’ya ziyaret trafiğindeki rolü de sosyal medyada tartışılıyor.

Son dönemde kendisine partisine eleştirel sorular yöneltmesiyle gündemdeki isimlerden AK Partili Şamil Tayyar, “DEM’li Mardin Belediyesine kayyım atadık. Terör iltisaki nedeniyle Ahmet Türk’ün başkanlık görevine son verdik. Aynı Türk, terör sorunun çözümü için akil kişi, trafiğin kilit ismi oldu. Devletin zirvesinde dolaşıyor, tüm kapılar açılıyor. Bu işte bir tuhaflık yok mu? Devletin muteber saydığı akil kişi ise niye kayyım atadık? Kayyım atamayı gerektiren terör iltisakı varsa nasıl akil kişi oldu? İlkesel değil konjonktürel davranıldığında uzun vadede kimsenin kazandığını görmedik, bundan sonra da görmeyiz. Hatırlatalım” mesajını paylaştı.

Buldan, Önder ve Türk’ten oluşan heyet, Meclis’teki siyasi parti ziyaretlerini tamamladıktan sonra sivil toplum kuruluşları, sendikalar, emek ve meslek örgütleri dahil olmak üzere çeşitli toplumsal çevreleri de ziyaret edecek.

CHP Lideri Özel: "Randevu talebini değerlendireceğim"

CHP Genel Başkanı Özgür Özel ise, Manisa’da yaptığı açıklamada, aynı zamanda CHP Grubu Başkanı olarak İmralı heyetince CHP’den talep edilen randevu talebine henüz yanıt verilmediğini işaret etti.

İmralı heyetince tüm muhalefet partileriyle görüşülmesi gerektiği görüşünde olduğunu vurgulayan Özel, “Geçtiğimiz günlerde bu sürece ilişkin olarak bizden randevu talebinde bulunulduğunda sordum 'kimlerle görüşeceksiniz' diye. Bizim açımızdan iktidardaki iki parti AK Parti ve MHP. Birkaç ortakları var ama Yeniden Refah ayrıldı, DSP ve diğer partinin ne dediği konusunu çok fazla bilmiyoruz. Ama ana aktör iki parti, AKP ve MHP'ye bir gidilsin. Bu bizim için önemli. Adalet ve Kalkınma Partisinin bir kenarda durduğu, MHP üzerinden yürütüldüğü bir süreci de doğru bulmayız. Ardından da öyle sadece CHP değil bütün muhalefet partilerinin dışlanmadan, ayrılmadan bilgilendirilmesi lazım. Birileri muhalefeti bölmeye çalışıyorsa biz bölünen değil, muhalefeti birleştiren, bütünleştiren hep birlikte olmasını savunan tarafta olacağız” dedi.

Özel, “Kimse şöyle düşünmesin; 'acaba CHP de muhalefetten bir aktör olarak ön plana çıkacak ve başka partileri yok mu sayacak?' Böyle bir şey yok. Bizden randevu talep edenlere doğrudan şunu söyledik, tüm partilere gidilsin. AK Parti ve MHP'ye de mutlaka gidilsin. Bugün de öğrendiğime göre bizim bu söylediklerimizden sonra buna uygun bir sürecin yürütüleceği anlaşılıyor. Ben şimdi buradan Ardahan, Kars, Erzurum'da pazar akşamına kadar sürecek programım var. Pazartesi gününden sonra Ankara'da olacağım. Randevu taleplerini değerlendireceğim” diye konuştu.

AK Parti’yle DEM Parti arasındaki geçmişte Çözüm Süreci’ni anımsatan Özel, “Bir süreç yaşanacaksa, bu Meclis odaklı olmalı diyoruz. Açık, şeffaf yürütülmelidir diyoruz. İki partinin birbiriyle kurduğu çıkar ilişkisi gibi süreçleri geçmişte çok acı bir şekilde deneyimledik. Onun için Meclis odaklı, kimsenin dışlanmadığı, toplumsal mutabakata dayanan bir süreç yürümesi lazım diyoruz” mesajını yineledi.

DEM Parti heyeti
DEM Parti heyeti

Ayrıca VOA Türkçe’nin edindiği bilgiye göre; DEM Parti’den henüz İYİ Parti ve Saadet Partisi gruplarına randevu talebi iletilmedi.

İYİ Parti Grubu, yarınki Başkanlık Divanı toplantısında eğer İmralı heyeti için DEM Parti’den bir talep gelirse bunun değerlendirdikten sonra kamuoyuna açıklama yapacak.

Saadet Partisi Grubu’nun ise eğer randevu talebi gelirse buna olumlu yaklaşmayı planlıyor.

İmralı’daki görüşmeler konusunda bilgilendirmenin yapılacağı, görüş ve önerilerin alınacağı ziyaretler tamamladıktan sonra DEM Parti heyetinin kamuoyuna geniş bir açıklama yapması bekleniyor.

Süreç nasıl ilerlemişti?

Bahçeli’nin Ekim ayındaki çağrısının ardından 26 Kasım’da "İmralı'yla DEM Grubu arasında yüz yüze temasın gecikmeksizin yapılmasını bekliyor, çağrımızı kararlılıkla tekrarlıyoruz" demesiyle, heyetin İmralı’ya gitmesi söz konusu olmuştu. DEM Parti görüşme için Adalet Bakanlığı’na başvurmuş ve yılın son haftasında görüşme izni çıkmıştı.


İmralı’daki görüşmenin ardından yapılan açıklamada, Öcalan’ın pozitif adımı atmaya ve çağrıyı yapmaya hazır olduğu belirtilerek “yaklaşımının genel çerçevesi” olarak adlandırılan bölümde önerileri şu şekilde sıralanmıştı:

“Türk-Kürt kardeşliğini yeniden güçlendirmek tarihi bir sorumluluk olduğu kadar tüm halklar için de kader belirleyici bir önem ve aciliyet kazanmıştır.”

“Sürecin başarısı için Türkiye’deki tüm siyasi çevrelerin dar ve dönemsel hesaplara takılmadan inisiyatif alması, yapıcı davranması ve pozitif katkı sunması elzemdir. Bu katkıların en önemli zeminlerinden biri de şüphesiz TBMM olacaktır.”

“Gazze ve Suriye’de yaşanan hadiseler göstermiştir ki, dışarıdan müdahalelerle kangrenleştirilmeye çalışılan bu sorunun çözümü artık ertelenemez bir hal almıştır. Bunun ciddiyetiyle doğru orantılı bir çalışmayı başarıya ulaştırmak için muhalefetin de katkı ve önerileri değerlidir.”

“Sayın Bahçeli’nin ve Sayın Erdoğan’ın güç verdiği yeni paradigmaya, ben de pozitif anlamda gerekli katkıyı sunacak ehil ve kararlılığa sahibim.”

“Heyet bu yaklaşımımı gerek devletle gerekse siyasi çevrelerle paylaşacaktır. Bunlar ışığında gereken pozitif adımı atmaya ve çağrıyı yapmaya hazırım.”

“Bütün bu çabalarımız, ülkeyi hak ettiği düzeye taşıyacak ve aynı zamanda demokratik bir dönüşüm için de çok kıymetli bir kılavuz olacaktır.”

“Devir Türkiye ve bölge için barış, demokrasi ve kardeşlik devridir.”

İmralı’ya son ziyaret yaklaşık 10 yıl önce yapılmıştı

Kürt siyasetçilerin son İmralı ziyareti 2015’te gerçekleşmişti. DEM Parti heyetinin geçen hafta İmralı’ya gitmesiyle Kürt siyaseti yaklaşık 9 yıl sonra Öcalan’ı parti olarak ilk kez ziyaret etmiş oldu.

Nisan 2015’ten sonra siyasetçilerin adaya gitmesine izin verilmemişti. HDP’nin sık sık yaptığı çağrı ve başvurulara da olumlu yanıt çıkmamıştı.

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

Forum

XS
SM
MD
LG