Erişilebilirlik

Odessa’daki Şiddet Krizi Büyütebilir


Ukrayna’da olayların büyük kısmı ülkenin Rusça konuşanların yoğun olduğu doğu bölgelerinde yaşanıyor. Ancak son günlerde huzursuzluk ve çoğu Rusya taraftarı 42 eylemcinin ölümüyle sonlanan yangın batıdaki Odessa’da yaşandı

Bir Karadeniz liman kenti olan Odessa farklı nedenlerden dolayı hem Rusya, hem de Ukrayna için önemli. Odessa’daki karışıklık, ülkede şiddet olaylarının artmasına neden olabilir.

Ülkenin güneybatısında bulunan Odessa 1 milyonluk nüfusuyla Ukrayna’nın 3’üncü büyük kenti. Odessa Ukrayna ordusunun Rusya taraftarı milislerle çatıştığı doğu kentlerinden 700 km uzakta. Ancak geçen Cuma yaşanan olaylarda çıkan yangında çoğunluğu Rusya taraftarı çok sayıda göstericinin ölmesi dikkatleri bu kente çevirdi. Pazar günü de eylemciler bir karakolu basarak, iki gün önce tutuklanan Ukrayna karşıtı göstericileri serbest bıraktı.

Kiev hükümeti dün kentin polis güçlerinin olayları bastırma konusunda yetersiz ya da isteksiz olduğu düşüncesiyle özel bir polis timini Odessa’ya sevk etti.

New Hampshire Üniversitesi’nden eski Sovyet cumhuriyetleri uzmanı Lionel Ingram, Odessa’nın hem Ukrayna, hem de Rusya için çok önemli olduğunu söylüyor.

Ingram, kentin Ukrayna’nın Karadeniz’den okyanuslara ulaşmayı sağlayabilecek son büyük limanı olduğunu belirtiyor. Bu, kenti hem psikolojik hem de siyasi nedenlerle iki ülke için de önemli kılıyor. Odessa, Rus Devrimi’nde de önemli bir rol oynamış. Uzman, Çar’a karşı yapılan donanma ayaklanmasının Odessa’da yaşandığını hatırlatıyor.

Ingram’a göre Ukrayna’da hükümet kontrolu sağlayamazsa kentte istikrarsızlık yaşanabilir. Uzman, doğuda olduğu gibi Odessa’da da polisin güvenliği sağlayamadığını, ancak doğudaki kadar Rus olmayan bu bölgenin Rusya için bir avantaja dönüşmesinin zor olacağını söylüyor.

Pennsylvania’daki Villanova Üniversitesi’nden siyaset bilimci Mark Schrad, son birkaç günde yaşanan çatışmalardan sonra kente huzurun sağlanmasının zor olacağını düşünüyor. Uzman çok kişinin yaşamını ya da sevdiklerini yitirdiğini ve tarafların kolaylıkla barışmasının zor olduğunu belirtiyor.

Üstelik şiddetin Transdinyester’e ulaşması da mümkün. Moldovya sınırına yakın bölge de Rusya’ya katılmak istiyor. Ancak dünyanın geri kalanı bu talebi tanımıyor. Schrad’a göre bu da istikrarsızlık olasılığını arttırıyor. Bazıları Odessa’nın doğudaki huzursuzlukla, batıdaki Transdinyester’deki olası çatışmalar arasında bir köprü rolü oynayabileceğini düşünüyor. Uzmana göre Odessa’daki şiddet olayları Rusya taraftarı göstericileri farklı kentlerde, azınlıkta olsalar bile ayaklanma başlatma konusunda cesaretlendirebilir.

STÜDYO VOA

Adams soruşturmasında sorgulanacak yeni Türk işadamları var mı? – 30 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG