Rusya, Suriye’nin kuzeyinde Esat rejimine muhalif örgütlere yönelik hava saldırılarını yoğunlaştırırken, on binlerce Suriyeli de evlerini terk ederek Türkiye sınırına yöneldi. İHH İnsani Yardım Vakfı, 50 bin mültecinin Türkiye sınırına ulaştığını belirtti.
Ancak Türkiye sınırı kapatmış durumda ve mültecilerin ülkeye girişine izin verilip verilmeyeceği belli değil. İHH, Suriye’nin içinde çadır kurarak bu insanlara geçici barınak sağlamaya başladıklarını duyurdu.
Savaşın başından bu yana 2,5 milyondan fazla Suriyeli’yi ülkeye kabul eden Türkiye, on binlerce yeni mültecinin sınıra yöneldiğini söylüyor.
Yeni mülteciler, Rus hava saldırılarının desteğinde ilerleyen hükümet güçlerinin ülkenin en büyük kenti olan Halep’i kuşatmak üzere taarruza geçtiği dönemde Suriye’den kaçmaya çalışıyor.
Rus Savunma Bakanlığı, savaş uçaklarının bu hafta içinde Suriye’de 875 hedefi vurduğunu duyurdu. Bunların bir kısmı kuzeydeki taarruz kapsamında gerçekleştirildi.
Suriye devlet haber ajansı SANA, cuma günkü çatışmalarda ordunun Halep’in kuzeyindeki Rityan köyünü ele geçirdiğini duyurdu. Taarruzda daha önce de iki ayrı kasaba ele geçirilmişti. Savaş öncesinde ülkenin ticaret başkenti olan Halep’in 2011 öncesinde nüfusu 2 milyondu. Kent, hükümet ve muhalifler arasında bölünmüş durumda.
Hükümet güçlerinin güneydeki ilerleyişi de sürdü. SANA, hükümet güçlerinin Dera ilindeki bir kasabayı da ele geçirdiğini duyurdu.
BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, yaptığı açıklamada barış görüşmelerinin devam etmesi için yeterli uluslararası desteğin olup olmadığını tartmaya çalıştığını söyledi. Temsilci, özellikle Amerika, Rusya ve İran’ın tavrını ölçmeye çalışıyor. Cenevre’de başlayan görüşmelere kısa sürede ara verilmiş ve görüşmeler Şubat sonuna ertelenmişti.
De Mistura, görüşmeleri ancak ilerleme olasılığı bulunması durumunda tekrar başlatacağını belirtti.
Temsilci, “Tekrar ediyorum: Sadece konuşmak için konuşmayacağım, bu kabul edilemez” dedi ve ancak bir uzlaşmaya ulaşmak için pazarlık yapılacağını belirtti.
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Rusya’nın Suriye’deki hava saldırılarının savaşa barışçıl çözüm bulma girişimlerini baltaladığını söyledi.
Stoltenberg, cuma günü Amsterdam’da AB savunma bakanlarıyla yapacağı toplantı öncesi açıklamalarda bulundu.
Rus hava saldırılarının hedefinde büyük ölçüde muhaliflerin yer aldığını söyleyen Stoltenberg, operasyonların gerilimi arttırdığını, aynı zamanda NATO ve Türk hava sahalarının ihlaline neden olduğunu belirtti.
Rus destekli taarruzlar, Cenevre’deki görüşmelere ara verilmesinin nedenlerinden biriydi. Halep yakınındaki iki Şii köyüne yönelik kuşatmaların kırılmasından sonra Suriye hükümet yetkilileri görüşmelerden çekildiklerini duyurdu.
BM Güvenlik Konseyi cuma günü, de Mistura ile barış görüşmelerine ara verilmesi konusunu görüşecek.