Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin, Kuzey Kore'nin Rusya'ya asker gönderdiği iddialarını yalanlamadı ancak dün akşam Tataristan’ın başkenti Kazan’da yaptığı açıklamada Pyongyang ile karşılıklı savunma anlaşmasını nasıl yürüteceğinin Moskova'ya bağlı olduğunu söyledi. Putin ayrıca Batı'yı, Ukrayna savaşını tırmandırmakla suçladı.
ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, Çarşamba günü yaptığı açıklamada Kuzey Kore'nin Ukrayna'da konuşlandırılmak üzere Rusya'ya 3 bin asker gönderdiğine dair kanıtlar bulunduğunu söylemişti.
Bir muhabirin Kuzey Kore birliklerinin hareketlerini gösteren uydu görüntüleriyle ilgili sorusu üzerine Putin, “Görüntüler ciddi bir şeydir. Eğer görüntüler varsa, o zaman bir şeyi yansıtıyorlar demektir" yanıtını verdi.
Rus lider buna karşılık, Ukrayna krizini tırmandıranın Batı olduğunu söyledi. NATO subayları ve eğitmenlerinin Ukrayna savaşına doğrudan müdahil olduğunu dile getiren Putin, “Orada kimlerin bulunduğunu, hangi Avrupa NATO ülkelerinden olduklarını ve bu işi nasıl yürüttüklerini biliyoruz” dedi.
Kremlin şefi, Rusya'nın Kuzey Kore ile imzaladığı ortaklık anlaşmasının karşılıklı savunmayı ele alan 4. maddesinden özellikle bahsetti.
Putin, “4. madde var. Kuzey Kore yönetiminin anlaşmalarımızı ciddiye aldığından zerre kadar şüphe duymadık. Ancak bu madde çerçevesinde ne yapacağımız bizi ilgilendirir” dedi.
New York'ta Birleşmiş Milletler nezdindeki bir Kuzey Kore temsilcisi, ABD ve Güney Kore'nin Rusya'ya asker gönderme iddialarının “asılsız söylentiler” olduğunu söyledi.
“Barış ancak, sahada şekillenen gerçekler temelinde değerlendirilir”
ABD, en az 3 bin Kuzey Kore askerinin Rusya'nın doğusundaki üç askeri üste eğitim gördüğüne inanırken, Ukrayna Kuzey Kore birliklerinin halihazırda Kursk bölgesinde olduğunu söyledi. Burası, Ukrayna güçlerinin bu yılın başlarında sürpriz bir saldırı düzenlediği sınır bölgesi.
Putin, Rus ordusunun Ukrayna'daki cephenin tüm kesimlerinde ilerlediğini ve Kursk bölgesinde çok sayıda Ukrayna askerini kıstırdığını söyledi.
Önde gelen Kremlin muhabirlerinden birinin Rusya'nın savaşı sona erdirmek için neleri değerlendirmeye hazır olduğu sorusuna Putin, şu yanıtı verdi:
“Sahada şekillenmekte olan gerçekler temelinde barış anlaşmaları için her türlü seçeneği değerlendirmeye hazırız. Başka bir şey için de hazır değilim.”
İlerleyen Rusya, 2014’te ilhak ettiği Kırım da dahil olmak üzere Ukrayna'nın yaklaşık beşte birini, Donetsk ve Luhansk bölgelerini kapsayan kömür ve çelik bölgesi Donbas'ın yaklaşık yüzde 80'ini ve Zaporijya ve Herson bölgelerinin yüzde 70'inden fazlasını kontrol ediyor.
Ukrayna, tüm Rus birlikleri topraklarından atılana kadar rahat etmeyeceğini söyledi.
Trump ve ABD seçimleri
Putin’e, Wall Street Journal gazetesinin, Cumhuriyetçi başkan adayı Donald Trump'ın geçmişte belirtilmeyen bir tarihte Putin'i Ukrayna'ya saldırmaması için tehdit ettiğini söylediği yönündeki haberi de soruldu.
Putin böyle bir tehdidi hatırlamadığını söyleyerek, “Herkesi tehdit edebilirsiniz. [Ancak] Rusya'yı tehdit etmek anlamsızdır çünkü bu sadece bizi canlandırır. Ancak Sayın Trump ile böyle bir konuşma yaptığımı hatırlamıyorum" dedi.
Gazetenin aktardığına göre Trump, Putin'i Ukrayna'nın peşine düşmesi halinde “'Sana öyle bir vuracağım ki inanamayacaksın bile. Seni Moskova'nın tam ortasından vuracağım” sözleriyle tehdit etmişti.
Putin, başkanlık seçim kampanyasının sıcaklığı göz önüne alındığında bu tür açıklamaları ciddiye almamanın akıllıca olduğunu söyledi ancak Trump'ın Ukrayna'daki savaşı sona erdirme arzusu konusunda samimi olduğunu düşündüğünü belirtti.
Vladimir Putin, “Bana öyle geliyor ki [savaşı sona erdirmeyi] içtenlikle söylüyor ve kimden gelirse gelsin bu tür açıklamaları kesinlikle memnuniyetle karşılıyoruz” dedi.
Putin, İngiltere'nin MI5 iç güvenlik servisi başkanının bu ay Rusya'nın GRU askeri istihbarat teşkilatının İngiltere ve Avrupa'da kaos yaratmaya kararlı olduğu yönündeki iddiasının “tamamen saçmalık” olduğunu da söyledi.
Forum