Erişilebilirlik

Rusya'nın BM'ye Sunduğu Tasarı Kabul Edilmedi: ABD'den Sert Açıklamalar


ABD BM Temsilcisi Nikki Haley
ABD BM Temsilcisi Nikki Haley

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi Rusya’nın çağrısıyla olağanüstü toplandı. Rusya, Suriye’ye dün akşam ABD, İngiltere ve Fransa’nın düzenlediği hava harekatının kınanmasını isteyen bir karar tasarısını konseye sundu.

Güvenlik Konseyinde oylanan tasarıya sekiz ülke karşı oy verdi. Üç ülke evet, dört ülkenin de çekimser oy kullandığı tasarı kabul edilmedi. Rusya'nın tasarısına Çin ve Bolivya evet oyu verdi. Tasarıya, ABD, İngiltere, Hollanda, Fransa, Polonya, İsveç, Fildişi Sahili, Kuveyt Hollanda karşı oy verdi. Peru, Etiyopya, Ekvator Ginesi ve Kazakistan çekimser kaldı.

Cuma akşamı Suudi Arabistan’a gidecek olan BM Genel Sekreteri Antnio Guterres, gelişmeler sonrasında programını iptal edip Rusya’nın çağrısı üzerine acil toplanan Güvenlik Konseyine katıldı.

Guterres konuşmasında taraflara itidal çağrısında bulundu. Konseye bağlı üye ülkelerin önceliklerinin uluslararası barış ve güvenlik olması gerektiğini savundu. Kimyasal silah tehlikesinin dünya barışı için bir tehdit olduğunu belirten Guterres, tüm ülkelerin kimyasal silah kullanımıyla ilgili yasalara uyması gerektiğini savundu. Suriye halkının yaşanan iç savaş nedeniyle mağduriyetini belirten Guterres,” Bölgede artan gerginlik son bulmalı ve tırmandırılmamalı” dedi.

ABD’nin Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Nikki Haley, diplomasiye şans vermelerine karşın Rusya’nın altı kez aldığı veto kararıyla diplomasiyi kilitleyip bu süreçte ise Esat rejimine destek verdiğini söyledi.

Haley, Esat rejimin kimyasal silah kullanmaya devam ederek harekete geçmelerine neden olduğunu belirtti. Haley," Başkanı Trump ile bu sabah konuştum tekrar kimyasal silah kullanırsa harekete geçmek için hazırız. Başkanımız kırmızı çizgisi aşıldığında bunu uygular." dedi.

Rusya’nın BM Daimi Temsilcisi Vassily Nebenzia Suriye’de kimyasal silah kullanımı iddiaların doğru olmadığını savundu. Rusya’nın yaptığı araştırmalarda kimyasal silahla kullanıldığına yönelik hiç bir bulguya rastlanılmadığını belirtti. Üç ülkenin düzenlediği saldırıyla Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyini hiçe saydığını belirterek bu eylemin kınanması gerektiğini savundu.

Suriye Temsilcisi Başer Caferi üç ülkenin düzenlediği hava harekatıyla uluslararası hukuku ve Birleşmiş Milletler anlaşmalarını çiğneyip Güvenlik Konseyi kararlarını hiçe saydığını söyledi. Caferi, ülkelerinin terörle mücadele ettiğini belirterek, “Suriye’nin geleceğinin yabancı güçler tarafından çizilmesine izin vermeyeceğiz. Bu saldırı sadece Suriye’ye değil Birleşmiş Milletler anlaşmalarına ve uluslararası hukuka da yapılmış bir saldırıdır ” dedi.

İngiltere’nin BM Daimi Temsilcisi Karen Pierce, Suriye’de Esat rejiminin 7 yıldır kendi halkını öldürdüğünü söyledi.

Lavrov: "Saldırı yasadışı"

Öte yandan Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov, ABD’nin İngiltere ve Fransa ile birlikte Cuma gecesi Suriye’deki bazı kimyasal silah tesislerine yönelik hava saldırılarına sert tepki gösterdi. Lavrov, harekatı “yasadışı” ve “kabul edilemez” olarak tanımladı.

XS
SM
MD
LG