Erişilebilirlik

Sarraf’ın İddianamesi Kamuoyuna Açıklandı


Preet Bharara
Preet Bharara

Amerika’nın Miami kentinde Cumartesi günü tutuklanan İran asıllı Türk işadamı Rıza Sarraf (Zarrab) hakkındaki iddianame Amerikan yargı makamları tarafından kamuoyuna açıklandı.

Altında savcı Preet Bharara’nın imzasının olduğu 21 sayfalık iddianame, Sarraf ile birlikte, kendi çalışanlarından 29 yaşındaki Kamelya Cemşidi ve Mellat Exchange’in üst düzey yöneticilerinden 65 yaşındaki Hüseyin Necefzade adlı iki İran vatandaşını da kapsıyor.

Sarraf’ın Türkiye ve Birleşik Arap Emirlikleri’nde bir şirketler ağına sahip olduğu ve işlettiği belirtilen iddianamede, bunlar arasında, Türkiye’deki bir holding şirketi olan Royal Holding AŞ altındaki bir şirketler grubu, yine Türkiye’de bulunan Durak Döviz Exchange ile Birleşik Arap Emirlikleri’ndeki Al Nafees Exchange LLC adlı şirketlerin de yer aldığı bilgisi veriliyor.

İddianamede Sarraf ile diğer iki sanığın, Amerikan yaptırımlarını ve yasalarını ihlal edecek şekilde, İranlı kişiler ve kuruluşlara ABD yaptırımlarını delmelerinde yardımcı oldukları kaydediliyor.

Sanıkların, İran, İran hükümeti ve İran İslam Devrimi Muhafızları’na hizmet sunulduğunu Amerikan bankaları ve diğerlerinden gizlemek maksadıyla, Türk ve Birleşik Arap Emirlikleri şirketlerini kullanarak, bu İranlı kişiler ve kuruluşlar adına ya da onların yararına uluslararası finansal işlemler yaptıkları belirtiliyor.

İddianame, sanıklara yönelik 2010 ila 2015 yıllarını kapsayan 4 suçlamayı içeriyor. Bu suçlamalar, “ABD’ye karşı dolandırıcılık”, “Uluslararası Acil Ekonomik Güçler Yasası’nı ihlal etmek”, “bankacılık sahtekarlığı” ve “kara para aklama” başlıkları altında sıralanıyor.

Sanıkların bu süre zarfında, “İran’a yaptırımların denetlenmesi ve idaresinden sorumlu Maliye Bakanlığı’nın ilgili birimi Yabancı Varlıklar Kontrol Ofisi’nin fonksiyonları ve faaliyetlerini engellemek, sekte vurmak ve zayıflatmak amacıyla ABD ve bu kurumu dolandırmak için bilerek ve kasten komplo kurdukları” ifade ediliyor.

İddianamede, sanıklar ve “CC1”, “CC2”, “CC3”, “CC4”, “CC5”” ve “CC6” kodlarıyla tanımlanan kişiler arasında çoğunlukla uluslararası para transferleri işlemleriyle ilgili çok sayıda e-posta yazışmasına atıflarda bulunulduğu görülüyor.

Yazışmalarda, para transferlerinde kullanılan şirketler arasında ECB Kuyumculuk İç ve Dış Sanayi Ticaret Limited Şirket ve Asi Kıymetli Madenler Turizm Otom adlı şirketlerin de adları geçiyor.

Bu e-postaların birinde, 3 Aralık 2011 ya da o civarda sanıklardan Zarrab ve Necefzade’nın bir elektronik yazışmanın dosya eki yoluyla aldığı ve İran Merkez Bankası Genel Müdürü’ne hitaben Farsça yazılmış bir mektup dikkat çekiyor. Sarraf’ın imzasına sunulan mektupta, İran dini lideri Ayetullah Hamaney’in İran’da “ekonomik cihat” yılı ilan ettiğine dikkat çekilerek, Sarraf ailesinin, yaptırımları etkisiz hale getirmeye dönük çabalara iştirak etmeyi ulusal ve ahlaki bir görev olarak gördüğü şeklinde bir ifade yer alıyor.

Bir e-postada da, 26 Ocak 2011’de Kanada’daki bir şirkete İran’daki inşaat ve enerji santrali şirketi “MAPNA tarafından” notuyla 1 milyon dolara yakın bir ödeme talimatı verildiği bilgisi bulunuyor. E-postadaki bilgiye göre, bundan 1 gün sonra, Royal Emerald Investments aracılığıyla Birleşik Arap Emirlikleri’nden Kanada’ya para transferi yapılırken, işlemde bir Amerikan bankası kullanılıyor, ancak transferle ilgili sözkonusu Amerikan bankasına verilen bilgide MAPNA şirketinden bahsedilmezken ödeminin yangın malzemesiyle ilgili olduğu belirtiliyor.

Bir başka e-posta da, 24 Mayıs 2011’de, ismi verilmeyen bir Mellat Exchange çalışanı tarafından Sarraf, Cemşidi ve Royal Holdings’in yine ismi verilmeyen bir çalışanına, Farsça “Çok Acil!!!!!!!!!!” başlığıyla gönderilmiş. Bu e-postada da, yaptırımların denetiminden sorumlu Hazine Bakanlığı Yabancı Varlıklar Kontrol Ofisi’nin dikkatine gönderilen bir SWIFT mesajından bir kesit paylaşılıyor. Kesitte, 3 milyon 711 Euro civarında bir uluslararası para transferinin küresel yaptırımlar nedeniyle ismi verilmeyen bir Amerikan bankası tarafından durdurulduğu bilgisi yer alıyor.

Amerikan bankalarının para transferlerini durdurmasına ilişkin birçok e-postanın göze çarptığı iddianamede, Asi Kıymetli Madenler Turizm Otom adlı Türk şirket aracılığıyla Çin ve Hong Kong şirketlerine, yine bir Türk şirketi ECB kuyumculuk İç ve Dış Sanayi Ticaret Limited Şirketi ve Birleşik Arap Emirlikleri’ndeki Güneş General Trading LLC şirketleri aracılığıyla bir Türkmen enerji şirketine para transferlerinden de bahsediliyor.

ABD Adalet Bakanlığı’ndan önceki gün yapılan açıklamada, sanıklar hakkındaki suçlamaların 5 yıldan 30 yıla kadar değiştiği ve toplamda 75 yılı bulan hapis cezalarını öngördüğü bildirilmişti.

Açıklamada, Miami’de haftasonu tutuklanan Sarraf’ın aynı kentte federal mahkeme önüne çıkarıldığı belirtilirken, diğer iki sanığın ise gıyaben yargılandığı bilgisi verilmişti.

Adalet Bakanlığı’nda Ulusal Güvenlikten Sorumlu Bakan Yardımcısı John Carlin, yaptığı açıklamada, “İddianamedeki suçlamalara göre, Sarraf, Cemşidi ve Necefzade, İran hükümeti ve İranlı işletmeler adına milyonlarca dolarlık işlemlerde bulunarak ABD yaptırımlarını deldi. Bu ihlal iddiaları ve ardından bu yasadışı eylemleri örtbas etmeye yönelik çabalar, ulusal güvenlik çıkarlarını korumak için tasarlanmış ABD yasalarını hiçe saydı. Ulusal Güvenlik Dairesi, ABD yaptırımlarını ihlal etmeye çalışanları adalet önüne çıkarmaya yönelik çabalarını kararlılıkla sürdürecektir,” ifadelerini kullanmıştı.

New York Güney Bölge mahkemesinden Savcı Preet Bharara da, “İddialara göre, davalıların yıllarca ABD’nin İran ve İran kurumlarına karşı yaptırımları ihlal etme ve delmeye yönelik tertiplere karıştıklarını, dünya genelindeki kurumlar yoluyla kara para aklayarak İran’a karşı ABD yaptırımlarını hiçe saydıklarını ve federal suç işlediklerini” kaydetmişti.

FBI New York Saha Ofisi Direktör Yardımcısı Diego Rodriguez, davalıların “Neredeyse 5 yıl süreyle, 2010’dan 2015’e kadar İran kurumları adına yapılmış mali işlemleri gizleyerek İran’a karşı ABD ve uluslararası ekonomik yaptırımları delmek için komplo kurmakla” suçlandığını bildirmiş, “Bugün açıklanan suçlamalar, gerçek iş ortaklarının kimler olduğunu saklamaya çalışanlara mesaj göndermeli,” demişti.

XS
SM
MD
LG