Erişilebilirlik

Scholz, Alman silahlarının Rusya’ya yönelik kullanımını savundu


Almanya Başbakanı Scholz, “Ukrayna'nın uluslararası hukuk uyarınca topraklarına, şehirlerine ve vatandaşlarına yönelik saldırılara karşı kendini savunma hakkı vardır" dedi.
Almanya Başbakanı Scholz, “Ukrayna'nın uluslararası hukuk uyarınca topraklarına, şehirlerine ve vatandaşlarına yönelik saldırılara karşı kendini savunma hakkı vardır" dedi.

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Ukrayna'daki savaşta Alman silahlarının Rus topraklarında kullanılmasına izin vermesini savundu. Alman hükümeti uzun tartışmalardan sonra geçen hafta, Ukrayna'nın Rusya sınırında kalan hedeflere karşı Alman silahlarını kullanmasına izin vermişti.

Scholz, Federal Meclis'te yaptığı hükümet açıklamasında, “Ukrayna'nın uluslararası hukuk uyarınca topraklarına, şehirlerine ve vatandaşlarına yönelik saldırılara karşı kendini savunma hakkı vardır. Bu, Rusya'nın kendi sınırındaki mevzilerden Harkiv bölgesine saldırıları için de geçerlidir” dedi.

Almanya Başbakanı, “Bugün barışı güvence altına almak, Ukrayna'nın bağımsızlığını ve egemenliğini savunmasını desteklememiz anlamına geliyor. Barışı güvence altına almak, beyaz bayrak çekmek ya da şiddet ve adaletsizliğe teslim olmak anlamına gelmez. Barış, boyun eğmek anlamına da gelmez” diye konuştu.

Rusya-Ukrayna savaşının sona erebilmesi için diplomatik girişimlerin sürmesi gerektiğini de "barış için zahmetli, küçük adımlar da faydalı olabilir" sözleriyle ifade eden Scholz, "İşte bu nedenle önümüzdeki hafta sonunda İsviçre'de Ukrayna için düzenlenecek barış zirvesine gidiyorum. Rusya savaş alanında hedeflerine ulaşabileceğine inandığı sürece barış görüşmelerinin başlaması ihtimalinden hala çok uzaktayız. Barış için masaya oturma olasılığı, Rusya’ya bağlı. Rusya, askerlerini geri çekebilir ve böylece adil bir barışın önünü açabilir" dedi.

Hükümet adına yapılan açıklamada Ukrayna'nın, devletler hukukuna göre bu saldırılara karşı kendini savunma hakkı olduğunu vurgulanırken, söz konusu silahlar arasında Panzerhaubitze 2000 obüsleri, Mars II tipi çok namlulu roketatarlar ve Patriot hava savunma sistemleri de yer aldığı bildirildi. Ukrayna'nın böylece Patriot füzeleriyle kendi hava sahasından Harkiv bölgesindeki hedeflere roket ya da kayma bombaları atan Rus savaş uçaklarını vurmasına izin çıkmış oldu.

Putin’den Almanya tehdit

Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin, Alman silahlarının Rusya’daki hedeflere karşı kullanılması kararını sert bir dille eleştirerek, bunun iki ülke ilişkilerinin bozulması anlamına geleceğini söyledi.

St. Petersburg’da uluslararası basına konuşan Putin, Ukrayna'nın Rusya'daki hedeflere saldırmak için Alman silahlarını kullanması durumunda, bunun Almanya’nın Rusya‘ya karşı savaşa doğrudan katılımı olarak tanımlanacağını söyledi ve "Bu durumda aynı şekilde hareket etme hakkımızı saklı tutuyoruz" dedi.

Rusya’nın Almanya’ya nasıl bir tepki vereceği yönündeki bir soruyu yanıtlayan Rusya lideri, “Bu tür silahları topraklarımıza saldırmak ve bize sorun çıkarmak için savaş bölgesine göndermeyi düşünüyorlarsa, neden aynı türden silahları bunu yapan ülkelerin hassas tesislerine saldırmak için kullanılabilecek dünyanın bazı bölgelerine gönderme hakkına sahip olmayalım?" şeklinde konuştu ve söz konusu tepkinin "asimetrik" olabileceğini ekledi.

"2029’a kadar savaşa hazır hale gelmemiz gerekiyor"

Alman Savunma Bakanı Boris Pistorius, “Almanya'nın savaşa hazır hale gelmesi” gerektiğini söyledi ve zorunlu askerlik hizmetinin geri getirmek istediğini ifade etti. Rusya'nın yarattığı tehdit nedeniyle Alman ordusunun en geç 2029'a kadar savaşa hazır olması gerektiğini kaydeden Pistorius, “Rusya yeni bir savaşa hazırlık yapıyor ve savaş ekonomisine geçti. Orduyu silahlandırmaya devam ediyor. Bizim de muharebe gücümüzün arttırılması şart. En kötü ihtimalin gerçekleşmesini önlemek için ordumuz caydırıcı bir rol oynamalı” diye konuştu.

Zorunlu askerliği yeniden getirmeyi hedeflediğini hatırlatan Pistorius, “Acil bir durumda bu ülkeyi savunabilecek genç erkek ve kadınlara ihtiyacımız var" değerlendirmesinde bulundu.

2011’de zorunlu askerliği askıya alan Almanya'da ordunun mevcut asker sayısı 180 bin. Geçen hafta medyaya sızan bir plana göre, 18 yaşına giren tüm erkek ve kadınların askerlik eğitimi alması zorunlu hale getirmeyi, ayrıca Alman vatandaşlığına sahip olmayan ancak Almanya'da ikâmet edenlerin de silahlı kuvvetlere katılmasına izin verilmesini hedefliyor.

Forum

XS
SM
MD
LG