Erişilebilirlik

Siber güvenlik firması Kaspersky: “ABD’ye yönelik ulusal güvenlik tehdidi değiliz”


Kaspersky'nin ürün veya hizmetlerinin bir tehdit oluşturup oluşturmadığına ilişkin soruşturmanın ilk bulgularına yaptığı itirazları değerlendirdiğini belirten ABD Ticaret Bakanlığı, yazılımının yasaklanması kararının "sağlam temele dayandığını" tespit ettiğini söyledi.
Kaspersky'nin ürün veya hizmetlerinin bir tehdit oluşturup oluşturmadığına ilişkin soruşturmanın ilk bulgularına yaptığı itirazları değerlendirdiğini belirten ABD Ticaret Bakanlığı, yazılımının yasaklanması kararının "sağlam temele dayandığını" tespit ettiğini söyledi.

Siber güvenlik firması Kaspersky, ABD Ticaret Bakanlığı'nın yazılımının ABD'de kullanımını yasaklamasının ardından Cuma günü yaptığı açıklamada, ABD ulusal güvenliğine yönelik bir tehdit olduğunu reddetti.

Siber güvenlik firması Kaspersky'nin CEO'su, Rus Eugene Kaspersky
Siber güvenlik firması Kaspersky'nin CEO'su, Rus Eugene Kaspersky

CEO'su Rus Eugene Kaspersky olan ve merkezi Moskova’da bulunan şirket, yaptığı açıklamada, Ticaret Bakanlığı'nın kararının şirketin ABD'de siber güvenlik ürünlerini ve eğitimlerini satma ve tanıtma kabiliyetini etkilemeyeceğini söyledi.

Kaspersky, hükümetin kararının bir risk olup olmadığını bağımsız olarak doğrulamak yerine "jeopolitik iklime ve teorik endişelere" dayandırdığını söyledi.

Hükümet, Kaspersky'nin Rusya bağlantılarının şirketin "ABD ulusal güvenliği veya emniyet ve güvenliği için aşırı veya kabul edilemez bir risk" oluşturduğu anlamına geldiğini söylüyor.

Ticaret Bakanlığı, 14 Haziran tarihli kararında, şirketin işlerinin çoğunu Rusya'da yürüttüğünü ve bu ülkede yaşayan bir Rus vatandaşı olarak Eugene Kaspersky'nin kendisinin de Rus yasalarına tabi olduğunu kaydetti.

Kaspersky'nin ürün veya hizmetlerinin bir tehdit oluşturup oluşturmadığına ilişkin soruşturmanın ilk bulgularına yaptığı itirazları değerlendirdiğini belirten Bakanlık, yazılımının yasaklanması kararının "sağlam temele dayandığını" tespit ettiğini söyledi.

Bakanlık ayrıca Kaspersky şirketinin Rus yasalarına ve kararlarına uyma yükümlülüğünün yanı sıra, yazılımının ABD vatandaşlarının verilerini tespit etmek ve bunları Rus hükümetinin kullanımına sunmak için istismar edilebileceğini kaydetti.

Bakanlık açıklamasında, "Bu nihai kararda ele alınan ABD ulusal güvenliğine yönelik riskler, Kaspersky'nin ürünlerinin virüsleri ve diğer kötü amaçlı yazılımları tespit etmede etkili olup olmamasından değil, ABD'ye zarar vermek için stratejik olarak kullanılıp kullanılamayacağından kaynaklanıyor" denildi.

Kaspersky, dünyanın en popüler biligisayar antivirüs yazılımlarından birine ve bilgisayar korsanlığı gruplarını rutin olarak ifşa etmesiyle saygınlık kazanan bir araştırma birimine sahip.

2019 yılında Associated Press (AP), gizli bir ajanın Kaspersky'yi eleştirenler hakkında istihbarat toplamak amacıyla birkaç siber güvenlik uzmanını hedef aldığını ortaya çıkarmıştı.

Şirket, Amerikalılar hakkında kasıtlı olarak hassas veriler elde edemeyeceğini, Rusya'daki operasyonlarının ve çalışanlarının da yalnızca belirli bir kişiye ait olmayan toplu veya istatistiksel verilere erişebileceğini kaydediyor. Kaspersky, ABD hükümetinin kararının siber suçların işine yarayacağını, tüketicilerin ve kuruluşların istedikleri siber korumayı seçme özgürlüğünü azaltacağını bildirdi.

Şirket, "Geleceğin neler getireceğini dört gözle bekliyoruz, itibarımıza ve ticari çıkarlarımıza haksız yere zarar vermeyi amaçlayan eylemlere karşı kendimizi savunmaya devam edeceğiz" açıklamasında bulundu.

Forum

STÜDYO VOA

ABD’nin İsrail’in Hizbullah’a yönelik saldırısından haberi yok – 18 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG