Erişilebilirlik

Sincar'daki Çatışmaların Arkasında Ne Yatıyor?


Sincar'ın, bölgede hakimiyet sağlamak üzere girişilen çatışmaların odak merkezi haline geleceğine dair korkular artıyor.

PKK ve KDP’ye yakın silahlı gruplar arasındaki gerginlik ay başında çatışmaya dönüşmüştü.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesut Barzani uluslararası kamuoyunun çoğunluğu tarafından da terör örgütü olduğu kabul edilen PKK güçlerinden geri çekilmelerini istemişti. PKK ve Barzani’ye bağlı peşmergeler denetim kurmaya çalıştıkları Sincar’da (Şengal) silahlı rekabet içinde bulunuyor.

PKK, IŞİD’in iki yıl önceki ilerleyişi karşısında Barzani’ye bağlı Peşmergeler’in kaçmasının ardından, bölgedeki yerel Ezidiler’i korumak için, Sincar’a girmişti.

Birçok insan hakları örgütüne göre cihatçılar yerel Ezidi nüfusu dini inançları neredeyse soykırımla eş tutulacak şekilde öldürüp esir almıştı.

Gözlemcilere göre PKK’nın Sincar’da Ezidi milislere verdiği eğitim yerel güçlere hatırı sayılır bir destek sağladı.

Sincar’daki Kürt gruplar arasındaki çatışmaların arkasında Ankara’nın olduğu iddia ediliyor. Türk hükümeti Türkiye karşıtı operasyonların yeni üssü olacağı endişesiyle Türk sınırı yakınındaki Sincar’daki PKK varlığının kabul edilemeyeceği konusunda defalarca uyarıda bulunmuştu.

Barzani’nin, PKK’nın Sincar’dan çekilmesini isteyen Türkiye’yle aynı görüşte olduğuna dikkati çeken Türk Asya Stratejik Araştırmalar Merkezi Başkan Yardımcısı Murat Bilhan’a göre, Ankara’nın Barzani’den destek talep etmesi kabul edilmez bir durum.

Ankara’nın Barzani’den destek beklentisi

Barzani geçen ay Irak Kürt Bölgesel Yönetimi bayrağının asıldığı Ankara ziyaretinde tahminlerin ötesinde devlet başkanı düzeyinde ağırlanmıştı. Türk milliyetçileri arasında tepkilere ve kınamalara yol açan bu durum, bağımsız Kürt devletine giden yolda atılan bir adım olarak yorumlanmıştı. Barzani her ne kadar Türkiye’yi sık ziyaret etse ve iktidardaki Ak Parti ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yakın bağları olsa da milliyetçi kesimlerin tepkisini çekmekten çekinildiği için şimdiye dek bu tür diplomatik hareketlerden kaçınılmıştı.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi liderine, Irak’taki PKK varlığına karşı herhangi bir hareketin kilidi olarak bakılıyor. Uzmanlara göre bu durum IŞİD ile mücadelesinde toprak kazanan YPG’ye karşı zorunluluk.

Daha önce bölgede görev yapan eski Erbil Başkonsolosu Aydın Selcan’a göre Ankara PKK’yı yenmek için farklı arayışlar içinde: “Bir seçenek, ki çok zor bir seçenek; Irak’ta, PKK’nın ana karargah olarak kullandığı Kandil’e bir operasyon, bir diğer seçenek de Sincar’da Türk ordusu ve KDP’nin doğrudan ya da dolaylı bir şekilde ortak operasyon düzenlemesi.

Ankara PKK’nın Sincar’dan çekilmemesi durumunda askeri müdahalede bulunacağı yönünde uyarmıştı.

Ancak her operasyon beraberinde büyük riskleri de getiriyor. Ankara merkezli düşünce kuruluşu 21.Yüzyıl Türkiye Enstitüsü Yönetim Kurulu Üyesi Emekli Tuğgeneral Haldun Solmaztürk, ‘’Bu durum Türkiye’yi Şii militanlar, Irak ordusu ve dolaylı olarak da İran ile karşı karşıya getirir’’ uyarısında bulunuyor.

Ankara, PKK’yı Sincar’da, Iraklı Şii Milis grup Halkın Seferberlik Güçleri ile işbirliği yapmakla suçlamıştı, ancak Iraklı Şii grup bu suçlamayı reddetti.

‘’Hemen yakınında Halkın Seferberlik Güçleri birimleri var ve biliyoruz ki doğrudan olmasa da İran ile yakın ilişkileri var. Bağdat ordusu orada ve Amerikan kuvvetleri ve Barzani güçleri de orada. Oldukça çetrefilli bir hakimiyet kurma çabası var’’ diyen Selcen’e göre, Sincar tüm bölgesel gerilimin bir arada yaşandığı bir bölge.

XS
SM
MD
LG