Deprem felaketinin Suriye’deki etkisini araştıran BM Bağımsız Suriye Araştırma Komisyonu, uluslararası toplum ve Suriye hükümetini, afetin ardından muhaliflerin elindeki kuzeybatı bölgesine yardım götürmede yavaş kalmakla eleştirdi. Komisyon, ihmal soruşturması açılması gerektiğini belirtti.
6 Şubat'ta Türkiye'de 11 ili ve kuzeybatı Suriye'yi vuran 7,8 büyüklüğündeki deprem ve güçlü artçı sarsıntılarda, 6 binden fazlası Suriye'de olmak üzere 50 binden fazla kişi hayatını kaybetti. Komisyor, bu düzeyde yıkıcı bir deprem sonrası ihtiyaç sahiplerine yeterince yardımın sağlanamadığını kaydetti.
“Türkiye’den sınır kapılarının açılması neden bir hafta sürdü?”
Komisyon yayınladığı açıklamada, Suriye’ye Türkiye üzerinden insani yardımın sağlanması için sınır kapılarının açılmasının neden bir hafta sürdüğü konusunda bir soruşturma açılması gerektiğini belirtti. Açıklamada, savaştan zarar gören Suriye'de, yardım çalışanları da dahil sivillerin güvende olması için artık tamamen saygı duyulan kapsamlı bir ateşkese ihtiyaç olduğu vurgulandı.
Açıklamada, BM ve Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esat hükümetinin, Türkiye sınırında muhaliflerin kontrolundaki bölgeye iki sınır kapısı daha açma konusunda anlaşmaya varmalarının bir hafta sürdüğü hatırlatıldı.
“Suriye’ye yardım göndermek için birçok gün kaybedildi”
Suriye Araştırma Komisyonu Başkanı Brezilyalı Paulo Pinheiro düzenlediği basın toplantısında, "Depremden sonra Suriyeli depremzedelere yardım etmek için birçok girişimin yapıldığını gördük ancak Suriye hükümetinin ve aralarında Birleşmiş Milletler’in de bulunduğu uluslararası toplumun Suriye'nin kuzeybatısına acil hayat kurtarma yardımını hızla yönlendirme konusunda tamamen başarısız olduğuna tanık olduk. Depremden kurtulanlara acil olarak herhangi bir yardım yapılmadı. Yardım sağlamak için birçok gün kaybedildi. Bölgedeki aktörler acil hayat kurtarıcı yardımın sağlanmasında ihmalkar davrandı. Acil yardımları depremin merkez üslerinden biri haline gelen kuzeybatı Suriye'ye hızla yönlendiremedi" dedi.
“İhmalin hesabı verilmeli”
Pinheiro, depremden sonra hayati önem taşıyan ilk haftada kurtarma ekipleri ve arama kurtarma ekipmanı da dahil uluslararası acil durum desteği sağlamada başarısız olunduğunu belirterek, "Suriyeliler, haklı nedenlerle, kendilerini koruması gereken kişiler tarafından terk edilmiş ve ihmal edilmiş hissettiler. Birçok kişi haklı olarak bu başarısızlığın, bu felaketin depremin ötesinde nasıl meydana geldiğini anlamak için bir soruşturma ve hesap verme çağrısı yapıyor" dedi.
Üç kişilik komisyonun üyesi olan Hanny Megally de, BM yardımındaki gecikmeler hakkında Reuters'a yaptığı açıklamada, “Acil bir durumda harekete geçmek için izin bekliyorsunuz, bizim için asıl şok edici olan da buydu" dedi.
“Türkiye sınırından Suriye’ye 720 kamyon yardım gönderildi”
Depremden bir hafta sonra BM, Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esat'ın, depremzedelere yardım etmek için çok ihtiyaç duyulan yardım ve ekipmanı sağlamak üzere Türkiye'den ülkenin isyancıların kontrolundaki kuzeybatısına iki yeni geçiş noktası açmayı üç aylığına kabul ettiğini duyurmuştu.
Bundan önce BM'nin, Esat’ın müttefiki Rusya'nın ısrarı üzerine, İdlib'in kuzeybatısındaki bölgeye yalnızca Bab Al-Hawa'daki tek bir geçişten yardım göndermesine izin veriliyordu.
BM insani yardım ofisi (OCHA) sözcüsü, yardım yüklü 720 kamyonun şimdiye kadar üç sınır kapısını kullanarak kuzeybatı Suriye'ye ulaştığını söyledi. Sözcü, hiçbir ağır ekipmanın gönderilmediğini doğruladı ve bunun yalnızca ulusal makamların sağlayabileceği türden bir yardım olduğunu belirtti.