Türk Amerikan Ticaret ve Sanayi Odası (TACCI) üyeleri, Türkiye Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER) heyetiyle New York'ta düzenlenen etkinlikte biraraya geldi.
Birleşmiş Milletler’de düzenlenen 67.Kadının Statüsü Komisyonu toplantıları ve diğer kadın etkinliklerine katılan girişimcilerle ABD’de iş yapan Türk ve Amerikalı iş insanlarının gündeminde öncelikli olarak Türkiye’de yaşanan deprem felaketi vardı.
Etkinliğe, New Jersey Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Anthony Rossi, Doğu Akdeniz İşbirliği Başkanı Louis Katsos ve Linden Belediye Başkanı Derek Armstead da katıldı.
TACCI ve KAGİDER üyeleri, deprem felaketine ABD’den daha fazla yardım sağlanması için karşılıklı görüş alışverişinde bulundu. TACCI ve KADİGER’ in girişimci üyeleri Türkiye ile ABD arasındaki karşılıklı iş fırsatları ve yatırımların arttırılması konusunda neler yapılabileceğini de değerlendirdi.
KADİGER Başkanı Emine Erdem, TACCI üyelerine kadın girişimciler olarak kuruluşlarının ne gibi çalışmalarda bulunduğunu aktardı. TACCI Başkanı Ali Koçak da, Türk kadın girişimcilerin kurduğu KAGİDER'in önemli bir kuruluş olduğunu, deprem sonrasında bölgenin iyileştirilmesi için gerekeni yapacaklarını kaydetti.
VOA Türkçe’ye görüşlerini aktaran TACCI Başkanı Ali Koçak, deprem felaketinin ardından çok sayıda Amerikan kuruluşunun Türkiye’ye yardım için seferberlik ilan ettiğini belirti. Koçak, deprem felaketinin ardından çok sayıda Amerikalı kişi ve kuruluşun deprem felaketine yardım dışında Türkiye’ye katkıda bulunmak için yatırım ve ticaret imkanlarını da değerlendirdiklerini kaydetti.
Ali Koçak, TACCI’ nin uzun yıllardan beri Amerika’da hizmet verdiğini, Türkiye’den gelen yüzlerce firma ve işadamına bağlantı kurmalarını sağlayacak etkinlikler ve eğitici seminerler düzenleyerek destek olduklarını belirtti.
Koçak, Türkiye’de iş yapmak isteyen Amerikan firmalarına da destek olduklarını belirterek, “Tek amacımız ülkemize faydalı olmak içindir. Bundan ne maddi ne de siyasi veya başka bir menfaat beklemiyoruz. Karşılıksız bir şekilde gönüllü olarak hep yaptık ve yapmaya da devam edeceğiz. Amacımız Türk ihracatçının ve ekonomisinin her geçen gün daha da güçlü olması” dedi.
Koçak, tüm iyi niyetlerine rağmen bazı engellerle de karşılaştıklarını ancak iyi niyetli çabalarını kararlılıkla sürdüreceklerini kaydetti. Koçak, TACCI’nin düzenlediği etkinliklerde Türk ve Amerikalı girişimciler dışında bankacılar, avukatlar, Amerikalı ticaret odalarının başkanları, belediye başkanlarının da bu etkinliklere katıldıklarını kaydetti.
Koçak, “Biz kadromuzla ülkemizin ekonomisine katkıda bulunmak için her türlü hizmete hazırız. Ne yazık ki buradaki banka gibi önemli ticari kurumlara Türkiye’den atanan yetkili kadroların toplumla hiç alakası ve Türkiye ve ABD’nin karşılıklı ticaretini arttırmayı sağlayacak hiçbir ticari yararı olmayan liyakatsiz kişiler oluyor. Son zamanlarda bizim bilgimiz dışında buraya çok sayıda iş heyetleri kendileri Türkiye’den organize ederek geliyor ancak edindiğimiz bilgilere göre yeterince verimli neticeler alınmıyor. Benim önerim bu heyetler ve iş insanlarının buradaki yerel bizim gibi kurumlarla temasa geçip ortaklaşa veya en azından danışarak yapmasında fayda var, aksi taktirde devletimizin harcamış olduğu paralara yazık olur” dedi.