Taliban’ın, erkek velilerinin de birlikte onlarla gitmeleri şartıyla kız çocuklarının Pakistan’da yüksek öğrenim görmelerine izin vermeyi kabul ettiği belirtildi.
Bu açıklama, yüzlerce Afgan öğrencinin Pakistan üniversitelerindeki lisans, yüksek lisans ve doktora programlarına kabul edilmek için Cumartesi günü giriş sınavlarına girdiği sırada geldi.
Yetkililer Pakistan'da yaşayan Afgan mültecilerin sınavlara girmek üzere Peşaver ve Quetta şehirlerinde belirlenen merkezlere gittiklerini, Afganistan'daki öğrencilerin ise önümüzdeki birkaç gün içinde online olarak sınava katılmalarının planlandığını bildirdi.
Pakistan'ın Afganistan Özel Temsilcisi Muhammed Sadık, sınavlar öncesinde yaptığı açıklamada, 5 binden fazlası kadın olmak üzere yaklaşık 21 bin Afgan adayın yaklaşan yaz akademik dönemleri için başvuruda bulunduğunu duyurdu. Temsilcilik, Cumartesi günü, önceden ilan edilen sınav merkezlerinde Afgan öğrencilerin “önemli bir katılım gösterdiğini” bildirdi ancak kesin bir sayı vermedi.
Pakistan Yüksek Eğitim Komisyonu 2 bin kadar Afgan öğrenciyi seçmek için giriş sınavları düzenliyor ve seçilen adayların üçte biri kadın olacak.
İslamabad'da isminin açıklanmasını istemeyen bir hükümet yetkilisi, Pakistan'ın “erkek velilerine vize verilmesi koşuluyla başarılı kız adayların eğitimlerine devam etmelerine izin vermeyi kabul ettiği için” Kabil hükümetine “derin minnettarlığını” ifade ettiğini söyledi.
Yetkili, velilere Pakistan'daki kurumlarda eğitim görmeleri için “Afgan yasalarının zorunlu kıldığı şekilde kız öğrencilere eşlik etmelerine izin vermek üzere” vize verileceğini belirtti.
Taliban, Pakistan'ın Afgan kızların komşu ülkede yüksek öğrenim görmelerine izin vereceği yönündeki haberler hakkında henüz bir açıklama yapmadı.
Pakistan, savaştan harap olmuş ve yoksulluk çeken komşusundan binlerce öğrenciyi tamamen finanse edilen burslar sunuyor. Ancak sertlik yanlısı Taliban'ın 2021'de iktidarı yeniden ele geçirmesi ve kızların altıncı sınıftan sonra eğitim almasını yasaklamasının ardından kız öğrencilere yönelik program durduruldu. Ayrıca Afgan kadınların yanlarında bir refakatçi olmadan seyahat etmeleride yasaklandı.
Yüksek Öğretim Komisyonu'nun internet sitesinde burs programının Afgan öğrencilere tıp, mühendislik, tarım, yönetim ve bilgisayar bilimleri gibi çeşitli alanlarda yüksek kalitede eğitim sağlayarak Afganistan ile bağları güçlendirmek üzere tasarlandığı belirtiliyor.
Afgan öğrencilere yönelik giriş sınavları, Pakistan karşıtı silahlı grupların sınır ötesi terör saldırıları düzenlemek için Afgan topraklarını kullandıkları iddiaları nedeniyle son dönemde tırmanan ikili gerilimin ortasında gerçekleşti. Taliban, komşu ülkeleri tehdit eden yabancı militanlara izin verdiği ya da barındırdığı iddialarını reddediyor.
Geçen ay göreve geldikten sonra Afganistan'ı ziyaret eden Sadık, burada Taliban liderleriyle ikili siyasi, güvenlik ve ticari işbirliğini istikrara kavuşturmanın yolları üzerine kapsamlı görüşmelerde bulundu. Sadık, fiili Afgan yetkililerle yaptığı görüşmeleri verimli olarak nitelendirdi ancak ayrıntı vermedi.
Elçi, bu hafta İslamabad'da Afgan ve Pakistanlı sivil toplum ve ticaret temsilcilerinin biraraya geldiği bir toplantıda yaptığı konuşmada, iki ülkenin gerilimi azaltmak, ekonomik bağları ve ticareti geliştirmek için yakın işbirliği içinde olduğunu söyledi. Ayrıca, eğitim ve diğer sektörlerde işbirliği yoluyla insanlar arası bağlantıları güçlendirmeye çalıştıklarını söyledi.
Taliban üç buçuk yıl önce iktidara geldiğinden bu yana Afgan kadınlarına yönelik kapsamlı kısıtlamalar getirmiş, çoğunun kamu ve özel sektörde iş aramasını engellemiş ve toplum içinde yüzlerini örtmelerini şart koşmuştur.
Birleşmiş Milletler bu kısıtlamaları “cinsiyet ayrımcılığı” olarak nitelendirdi ve ısrarla geri alınmasını talep etti. Taliban, yönetimlerinin İslam hukuku ya da Şeriat ve Afgan kültürü ile uyumlu olduğunu savunuyor, eleştirileri ve politikalarını tersine çevirme çağrılarını reddediyor.
Forum