Erişilebilirlik

3 Yeni Taykonot Tiangong Uzay İstasyonu Yolunda 


ABD ile rekabet halinde olan Çin, görev değişimi için Tiangong Uzay İstasyonu’na 3 yeni taykonot gönderdi.

Çin İnsanlı Uzay Ajansı’na (CMSA) göre, Şıncou-15 uzay aracı yerel saatle 23.08’de (TSİ 18.08) 3 taykonot ile birlikte ülkenin kuzeybatısındaki Gobi Çölü'nde bulunan Ciçüen Fırlatma Merkezi’nden uzaya fırlatıldı.

Ajans yetkilisi Ji Qiming dün gazetecilere verdiği demeçte, altı ay sürecek, Fei Junlong komutasında, Deng Qingming ile Zhang Lu’dan oluşan mürettebatın görevinin, "Çin'in uzay istasyonunun kurulum aşamasındaki" son görevi olacağını söyledi.

57 yaşındaki Fei, daha önce Çin'in uzaya insan gönderdiği ikinci görev olan 2005’teki dört günlük Şıncou-6 misyonunda görev almıştı. Deng ve Zhang ise ilk kez uzaya gidiyor.

İstasyonun üçüncü ve son modülü, bu ayın başlarında istasyona kenetlendi. Bu, yörüngede sürekli bir mürettebat varlığını sürdürmek için on yılı aşkın süredir devam eden çabanın son adımlarından biri.

Taykonotlar, Haziran başında altı aylık görevlerine başlayan önceki mürettebatla Tiengong (Gök Sarayı) adlı istasyonda yaklaşık bir hafta birlikte çalışmalar yürütecek.

Tiengong'da aynı anda altı taykonota evsahipliği yapacak alan mevcut. Uzay istasyonuna gönderilen önceki misyonlar, kalkıştan kenetlenmeye kadar yaklaşık 13 saat sürmüştü.

Çin gelecek yıl, Tiengong'un bir parçası olmasa da istasyonla aynı yörüngede dönecek ve bakım için ara sıra istasyona kenetlenebilecek olan Şüntien uzay teleskobunu fırlatmayı planlıyor.

Uzay istasyonuna gelecekte yapılacak başka eklemeler henüz kamuoyuna duyurulmadı.

Kalıcı Çin istasyonu yaklaşık 66 ton ağırlığında olacak. Bu, ilk modülünü 1998'de fırlatan ve yaklaşık 465 ton ağırlığındaki Uluslararası Uzay İstasyonu’nun bir kısmı.

Uluslararası Uzay İstasyonu 30 yıllık işletim planına bağlı kalırsa, 10-15 yıllık bir ömre sahip olan Tiengong, bir gün kendisini hala çalışan tek uzay istasyonu olarak bulabilir.

Çin'in insanlı uzay programı bu yıl resmi olarak 30 yılını doldurdu ancak gerçek anlamda, ABD ve Rusya'dan sonra kendi kaynaklarını kullanarak uzaya insan gönderen üçüncü ülke olması 2003 yılını buldu.

İktidardaki Komünist Partinin askeri kanadı olan Halk Kurtuluş Ordusu tarafından yürütülen program, sistemli bir şekilde ve neredeyse tamamen dış destek olmaksızın ilerledi.

ABD, programının askeri bağları nedeniyle Çin'i Uluslararası Uzay İstasyonu'nun dışında tuttu.

Çin ayrıca mürettebatsız görevlerle de başarılar elde etti. Yutu 2 gezici aracı geçen yıl, bazıları tarafından "gizemli bir kulübe" olarak tanımlanan, ancak büyük olasılıkla yalnızca bir kaya olan nesnenin resimlerini geri gönderdiğinde, ay keşif programı medyada büyük ilgi gördü. Keşif aracı, ayın çok az incelenen uzak yüzüne yerleştirilen ilk araçtı.

Çin'in artan uzay kabiliyetleri, ABD Savunma Bakanlığı’nın son savunma stratejisinde de yer alıyor.

Strateji belgesinde, "Halkın Kurtuluş Ordusu (PLA) , konvansiyonel güçlerini genişletmenin yanısıra, ortak savaşa bütünsel yaklaşımını desteklemek için uzay, karşı uzay, siber, elektronik ve bilgi savaşı yeteneklerini hızla geliştiriyor ve entegre ediyor" denildi.

XS
SM
MD
LG