Birleşmiş Milletler, Dünya Bankası, Avrupa Komisyonu ve Ukrayna Hükümeti'nin ortak açıklamasında, Ukrayna'da yeniden yapılanma için toplam maliyetin önümüzdeki on yıl içinde, 486 milyar dolara ulaşacağı belirtildi.
Ukrayna'nın yeniden inşası ve toparlanması için önümüzdeki on yılda, 486 milyar dolara ihtiyaç duyduğu açıklandı.
Birleşmiş Milletler, Dünya Bankası, Avrupa Komisyonu ve Ukrayna Hükümeti'nin ortak açıklamasında, “Hızlı Hasar ve İhtiyaç Analizi’’nin (RDNA3) güncellendiği, 31 Aralık 2023 itibarıyla, Ukrayna'da yeniden yapılanma için toplam maliyetin, önümüzdeki on yıl içinde 486 milyar dolara ulaşacağı belirtildi. Açıklanan son rakamın bir yıl önce tahmin edilen rakam olan 411 milyar dolara göre, 75 milyar daha fazla olduğu kaydedildi.
Analize göre, devam eden geniş çaplı savaşa rağmen Ukrayna hükümetinin, uluslararası ortakların desteğiyle hızlı bir iyileştirme programı uygulamayı sürdürdüğü vurgulandı.
Birleşmiş Milletler'in (BM) Ukrayna İnsani Yardım Koordinatörü Denise Brown, Ukrayna halkına yatırım yapılması gerektiğini belirterek “Savaş ve acılar hala bitmedi. Ancak Ukrayna'daki topluluklar kendi kapsayıcı iyileşme süreçlerini yürütme konusunda önemli bir cesaret ve kararlılık gösteriyorlar. Ukraynalılar’ın uluslararası ortaklarının sürekli yardım ve desteğine ihtiyaçları var’’ dedi.
Dünya Bankası Avrupa ve Orta Asya'dan Sorumlu Başkan Yardımcısı Antonella Bassani, son iki yılın, Ukrayna ve halkı için benzeri görülmemiş acı ve kayıplara sahne olduğunu söyledi. Bassani, “Ukraynalı yetkililer ekonomik toparlanma ve iddialı reformlar yolunda ilerlemeye devam ederken Dünya Bankası Grubu olarak biz, daha iyi bir geleceği güvence altına almak için onlarla birlikte çalışmaya derinden bağlıyız” dedi.
Enerji ve tarım sektörü büyük zarar gördü
Rusya'nın 24 Şubat 2022'de Ukrayna'yı işgal etmesinden, 31 Aralık 2023'e kadar yaklaşık iki yıllık dönemde meydana gelen zararları kapsayan RDNA3 analizinde, Ukrayna'daki doğrudan hasarın konut, ulaşım ve ticaretle birlikte neredeyse 152 milyar dolara ulaştığı belirtildi. Bu dönemde, Ukrayna’da savaştan en çok etkilenen sektörler, sanayi, enerji ve tarım oldu.
Analize göre en büyük hasarı gören bölgelerin Donetsk, Harkiv, Luhanska, Zaporijya, Herson ve Kiev olduğu kaydedildi.
Ukraynalı yetkililer, yalnızca 2024 yılında, konut restorasyonu, altyapı ve hizmetlerle, enerjinin yanı sıra özel sektörü destekleme ve harekete geçirmek için ülkenin yaklaşık 15 milyar dolara ihtiyaç duyacağını tahmin ettiklerini kaydetti. RDNA3 analizine göre, 15 milyar doların yaklaşık 5,5 milyar dolarının Ukrayna'nın uluslararası ortaklarından ve kendi kaynaklarından sağlanmış olmasına rağmen, hala 9,5 milyar dolar açık olduğu belirtildi.
Analiz, Kakovka Barajı ve hidroelektrik santralinin, Haziran 2023'te yıkılmasının ardından çevre ve tarım üzerinde önemli olumsuz etkilerin yanı sıra barınma, su, gıda ve sağlık hizmetlerine erişimde zorluk yaşayan insanların halihazırda karşılaştığı zorlukları daha da kötüleştirdiğini ortaya koyuyor.
Forum