Erişilebilirlik

Venezuela’da ekili tarım arazileri 13 yılda yüzde 46 azaldı


Venezuela tarım arazilerinde büyük bir azalma görülüyor.
Venezuela tarım arazilerinde büyük bir azalma görülüyor.

Venezuela’da finans sorunu, düşük alım fiyatları, yakıta ve tohuma erişimde zorluk gibi sorunlardan dolayı ekili tarım arazileri son 13 yılda yüzde 46 azaldı.

Venezuela Tarım Üreticileri Konfederasyonu'na (Fedeagro) göre, 2011 yılında 2,2 milyon hektar olan ekili alan miktarı, geçen yıl 1 milyon 180 bin hektara düştü; bu miktar yüzde 46,3’lük bir kayba karşılık geliyor.

VOA Türkçe’nin ulaştığı Fedeagro Başkanı Celso Fantinel “Geçen yıl Kasım ve Aralık ayında yaptığımız çalışmada, 2011 yılında 2,2 milyon hektar olan ekili tarım arazisi toplamının, geçen yıl itibarıyla 1 milyon 180 bin hektara kadar düştüğünü tespit ettik. Bu kayıptan en çok etkilenen tarım ürünleri mısır, pirinç, şeker kamışı ve kahve” diye konuştu.

Celso Fantinel VOA Türkçe'ye değerlendirmelerde bulundu.
Celso Fantinel VOA Türkçe'ye değerlendirmelerde bulundu.

Fantinel, on dört yıl öncesiyle karşılaştırıldığında Venezuela’nın temel tüketim ürünlerinden olan mısır ekili tarım arazilerinin, 700 bin hektardan, 330 bin hektara, pirinç ekili alanların 220 binden, 107 bin hektara, sorgumunsa 300 bin hektardan 2 bin hektara kadar düştüğünü kaydediyor.

Ekilebilir arazilerin yalnızca yüzde 16’sı kullanılıyor

Yüzölçümü Türkiye’den 130 bin kilometrekare daha büyük olan Venezuela yeterli su rezervleri, bereketli toprakları ve yıl boyu üretim için uygun bir iklime ve sulu tarım için 7,2 milyon hektar ekilebilir alana sahip ancak bu alanın yalnızca yüzde 16’sı kullanılıyor.

Venezuela Merkez Üniversitesi’nden (UCV) Tarım Uzmanı Juan Marrero’ya göre, tarım üreticilerinin finans desteğine sahip olmamaları, akaryakıt, tohum ve tarım malzemelerine erişimde yaşadıkları zorluklar, alım gücüne bağlı olarak tüketimin azalması ve güvenlik tehditleri gibi sorunlar tarımsal üretimi olumsuz etkiliyor.

Tarım Ekonomisi Uzmanı Juan Marrero
Tarım Ekonomisi Uzmanı Juan Marrero

VOA Türkçe’ye konuşan Marrero “Bugün çok sayıda tarım üreticisi artan üretim maliyetleri ve düşen alım fiyatları nedeniyle tarım yapmayı sürdüremiyor. Üretime devam edebilmek için elindeki traktörünü satarak ekim dikim işini kazma kürekle yapmaya başlayan çiftçiler bulunuyor” diye kaydetti.

Marrero, başta tarımsal üretimin önemli bir kısmını oluşturan küçük çiftçiler olmak üzere finans desteğinin olmaması, ulaşım ve nakliyenin yanı sıra tarım araçları ya da elektrik olmadığında sulama için kullanılan jeneratörlerde kullanılan akaryakıta erişimde yaşanan zorluklar ve sertifikalı tohum edinmekteki güçlüklere dikkat çekiyor.

Venezuela’daki çoğu eyaletin tarımdan geçindiğini kaydeden uzman, ekili tarımsal üretimin azalmasının enflasyon, istihdamda daralma, ithalatta artış, gıda güvensizliği ve göç gibi sonuçlara yol açtığını söyledi.

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) verilerine göre 5,1 milyon yani nüfusun yaklaşık yüzde 18’inin açlık yaşadığı ülkede, Fedeagro’ya göre tarım sektörüne yıllık 1,5 milyar dolarlık yatırım yapılması durumunda Venezuela, gıda ihtiyacının yüzde 90’ını karşılayabiliyor.

Forum

XS
SM
MD
LG