CARACAS- Venezuelalı emekliler 29 Mayıs Yaşlılar Günü’nde sokağa çıktı. Son 10 yılda aylıkları dolar bazında yaklaşık yüzde 90 azalan emekliler, protestolarının ücret artışı talebinden öte hayatta kalma mücadelesi olduğunu belirtiyor.
Venezuela’da 2015 yılından bu yana ağırlaşan krizin alım gücünde yarattığı tahribattan en çok etkilenen kesimlerden biri de aylıkları 26 doların altına denk gelen ve sayıları 4 milyonu aşan emekliler.
Bir kilo domatesin 1 dólar, bir paket makarnanın 1,5 dolar, tavuğun 2,5 dolar, peynirin 4 dolar olduğu ülkede, emekliler gündelik ihtiyaçlarını karşılayabilmek için varsa birikimlerini harcıyor, birikimi olmayanlarsa ya çalışıyor ya da akrabalarının yardımlarıyla geçimini sağlamaya çalışıyor.
Sivil toplum örgütlerinin hesaplamalarına göre beş kişilik bir ailenin zorunlu mutfak giderinin 347 dolara çıktığı ülkede, emekliler Yaşlılar Günü’nde ülkenin 48 ilinde protesto gösterileri düzenledi.
“Maaşımız bir ilaca bile yetmiyor”
VOA Türkçe’ye konuşan Venezuela Emekliler Federasyonu Başkanı Emilio Lozada “1 Mayıs’ta emekli aylıklarını 7 bolivardan 130 bolivara yani o günün parasıyla 30 dolara çıkardıklarında bir mucize gerçekleştirdiklerini sandılar ama bize reva gördükleri aylıkla bırakın bir ay geçinmeyi bir ilacınızı bile alamayabiliyorsunuz” dedi.
Venezuela yasalarına göre emekli aylıklarının beş kişilik bir aile için gerekli asgari miktardan az olamayacağına dikkat çeken Lozada, mevcut hükümetin emeklilere karşı yasal yükümlülüğünü yerine getirmediğini kaydetti.
Öğretmen Emeklileri Derneği’nden Ofelia Rivera “Yapılan araştırmalar Venezuelalılar’ın ortalama yaşam süresi beklentisinin 7 yıl azaldığını gösteriyor ve bu durumun temel nedeniyse bizim sosyoekonomik koşullarımız. Bizim burada yaptığımız gösteriler bir ücret artışından çok daha öte, biz bugün yani yaşlılar gününde ülkenin hemen bütün şehirlerinde yaşam hakkımızı savunuyoruz” dedi.
Venezuela’da krizin faturasını en çok çeken kesimlerden birinin emekliler olduğunu, hem emekli hem de kadın olmanın daha da zor olduğa dikkat çeken Rivera, bu yaşına kadar ülkelerine hizmet eden emeklilerin en azından temel ihtiyaçlarını karşılayabileceği kadar bir maaşı hakettiğini, bugün emeklilerin torunlarına bakkaldan şeker bile alamaz hale geldiğini söylüyor.
Emekli örgütleri ayrıca hükümetin bugün yurt dışına göçen yaklaşık 30 bin emeklinin altı yıldır maaşlarının yatırılmadığını ve bu durumun alenen bir hak ihlali olduğunu beyan etti.