Erişilebilirlik

Venezuela’da Yayın ve Erişim Yasakları Artıyor


Geçen ay 16 radyonun kapatıldığı Venezuela’da, yılın ilk dokuz ayında internet erişiminin engellenmesi, radyoların kapatılması, basın mensuplarına uygulanan baskılar gibi basın ve ifade özgürlüğünün ihlal edildiği 300 vaka kaydedildi.

Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü’nün Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi'nde 180 ülke arasında 159. sırada yer alan ve basın ve ifade özgürlüğünün en kötü olduğu ülkelerden olan Venezuela’da sadece geçen ay 16 adet radyo kanalı kapatıldı. Ülkede ifade özgürlüğü ihlallerinin geçen ay yüzde 28 arttığı bildiriliyor.

Venezuela’da ifade ve basın özgürlüğü ihlallerini takip eden Espacio Publico adlı sivil toplum örgütüne göre halkın haber alma hakkını ihlal eden başlıca uygulamalar arasında sansür, web sitelerine internet erişiminin engellenmesi, radyo ve televizyonların kapatılması, basın mensuplarına yönelik gözaltı, tutuklama ve baskılar gösteriliyor.

VOA Türkçe’nin ulaştığı Espacio Publico’nun direktörü Carlos Correa, “Bugün canlı yayın yapan radyoların yaklaşık yüzde 80’i, kapatılma riskinden dolayı gündeme dair haber yapamaz hale geldi. Hükümet ülkedeki her olayın basında nasıl yer alacağını belirlemeye çalışıyor ve bu durum sadece siyasi konularda değil. Örneğin geçtiğimiz günlerde Aragua eyaletinde yaşanan sel felaketini haber yapmak isteyen bazı basın mensuplarının olay yerine ulaşmasının engellenmiş olması buna en güncel örnek” dedi.

Carlos Correa
Carlos Correa

“Haber sitelerinin yarısı erişime engelli”

Bugün Venezuelalılar'ın çoğunun habere erişmek için sansür ve siyasi baskı altındaki gazete, televizyon ve radyolar yerine web siteleri, sosyal medya ve Whatsapp gruplarını kullandığını kaydeden Correa, ülkede en çok ziyaret alan 100 web sitesinden 50’sinin erişime kapalı olduğuna dikkat çekti.

Venezuela’da şiddet, bulaşıcı hastalıklar, kadın cinayetleri gibi birçok konuda ilgili kurumların resmi verileri açıklamadığına işaret eden Correa, bazı kurum ve gazetecilerin açıklanmayan verilere ulaşmak istediklerinde ya da edindikleri bilgileri paylaştıklarında engelleme, takip, gözaltı ve saldırılara maruz kaldığını söyledi.

Correa habere erişimin geleneksel ve güvenilir medya kuruluşları yerine sosyal medya vasıtasıyla olmasının haberin kaynağı ve güvenilirliği gibi temel sorunlara neden açtığını belirterek, bu durumun da doğru bilgiye erişimi güçleştirdiğini kaydetti.

Un Mundo Sin Mordaza adlı sivil toplum kuruluşunun yaptığı bir araştırmaya göre Venezuelalılar'ın yüzde 93’ü ülkede ifade özgürlüğünün olmadığını düşünürken; yüzde 30,1’i sosyal medyadan herhangi bir konudaki düşüncesini açıklarken otosansür uyguluyor.

XS
SM
MD
LG