İsrail’in Gazze şeridine düzenlediği kara operasyonu, protestolara yolaçtı. Tüm dünyada olduğu gibi Fransa da, çeşitli gösterilere sahne oldu. Önceki gün Filistin yanlısı 21 bin gösterici İsrail operasyonunu protesto ederken, dün de İsrail yanlısı 4 bin kişi sokaklardaydı. Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy bugün ateşkes önerisini iletmek üzere Orta Doğu turuna çıkıyor. Gezi öncesi Lübnan gazetelerine demeç veren Sarkozy, Gazze’ye karadan girdiği için İsrail’i kınarken, Hamas’a da “Gazze halkının acısının ağır sorumluluğunu sırtında taşıdığı” uyarısını gönderdi.
Avrupa’nın ve Orta Doğu ülkelerinin pekçok başkentinde olduğu gibi Fransa’da da haftasonu boyunca sokaklar protesto gösterilerine sahne oldu. Önceki gün, Filistin halkını destekleyen savaş karşıtları sokaktaydı.
Emniyet görevlilerinin verdiği rakama göre sayıları 21 bini bulan göstericiler “Katil İsrail” ve “Savaşa son” sloganları attılar. Paris’teki gösteriler akşam saatlerinde şiddete dönüştü. Dağılmayan öfkeli bir grup vitrin camlarını indirdi, arabaları ateşe verdi, İsrail bayrağı yaktı. Çıkan olaylar sonrasında 20 kişi gözaltına alındı. Filistin’i desteklemek için düzenlenen olaylı gösteriler Pazar günü yerini İsrail’i destekleyen 4 bin kişilik grubun sessiz gösterisine bıraktı. Göstericiler İsrail’in kendini savunduğunu, İsrail devletin özgürlük için mücadele ettiğini savundular.
İsrail’in Gazze operasyonu yalnızca sokakların değil, Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin de bir numaralı gündemi oldu. Avrupa Birliği adına bölgeye giden heyete katılacak olan Sarkozy, yoğun Orta Doğu turuna bugün kendisiyle birlikte Akdeniz için Birlik örgütüne eşbaşkanlık eden Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek ile Şarm-El-Şeyh kentinde öğle yemeğinde başlayacak. Ardından Filistin lideri Mahmut Abbas ile Ramallah’ta, Akşam yemeğinde ise İsrail Başbakanı Ehud Olmert ile Kudüs’te masaya oturacak. Turunun ikinci gününde Hamas üzerinde etkili olan Suriye Devlet Başkanı Başar Esad ile görüşecek olan Fransa Cumhurbaşkanı, son olarak Lübnan Devlet Başkanı Mişel Süleyman ile görüşerek temaslarına nokta koyacak. Elysee Sarayı’na yakın kaynaklar, Sarkozy’nin Hamas yetkilileriyle bir araya gelmeyeceğini, bunun Filistin Özerk Yönetimi’ni zayıflatacağını belirtiyor. Aynı kaynaklar, Hamas’ın İsrail’e düzenlediği roket saldırılarının ardında İran’ın bulunduğu yorumunu da yaptı.
Görüşme öncesi Lübnan basınına demeç veren Sarkozy ise hem İsrail’in hem de Filistin halkının dostu olduğu mesajını verdi. Sarkozy söyleşide, Gazze’ye karadan giren İsrail’i bölgedeki barış şansını azalttığı ve Gazze halkına yardım olanağını zorlaştırdığı için kınadıklarını belirtti. Sarkozy, aynı kararlılıkla roket saldırısı düzenleyen Hamas’ı da kınadıklarını, Gazze halkının çektiği acıların ağır sorumluluğunun Hamas’a ait olduğunu söyledi. Öncelikli hedeflerinin bölgedeki şiddetin durması olduğunu söyleyen Sarkozy, taraflara bir çözüm bulmaları yönünde baskı yapacaklarını da belirtti.
Sarkozy, Orta Doğu turu öncesi bölge barışında etkin rol üstlenen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın yanısıra, Almanya Başbakanı Angela Merkel ve İspanya Başbakanı Jose Louis Zapatero ile telefonda görüşerek, durum değerlendirmesi yaptı.
Bu arada Avrupa Birliği dönem başkanlığı görevi sona erdiği halde uluslararası sahnedeki rolünü terketmek istemeyen Nicolas Sarkozy’nin tavrı yeni dönem başkanı Çek Cumhuriyetini endişelendiriyor. Buna çare bulmak için iki gündür hassas bir diplomasi izleyen Elysee Sarayı, sonunda Sarkozy’nin bölgeye Avrupa Birliği’nin yanısıra Akdeniz İçin Birlik eşbaşkanı sıfatıyla gideceğini duyurdu. Sarkozy’nin danışmanlarından ve Akdeniz Birliği projesinin de fikir babası Henri Guaino, “Çek dönem başkanlığı ile aramızda bir yarış yoktur,” sözleriyle Prag yönetimine mesaj gönderdi. Guaino, Orta Doğu’da Amerika’nın yarattığı boşluğu Avrupa’nın doldurmak zorunda olduğuna da dikkat çekerek, bölgede Avrupa’nın etkin rol alması gerektiğini savundu.