Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un önerisiyle 27 Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkenin yanı sıra, birlikten ayrılan İngiltere ve birliğe katılmayı bekleyen ülkelerin liderleriyle birlikte Avrupa Siyasi Topluluğu zirvesine katılmak için bulunduğu Prag'da basın toplantısı düzenledi.
Erdoğan özellikle Türkiye’nin komşuları Ermenistan, Yunanistan ve Suriye konusunda önemli mesajlar verdi.
Your browser doesn’t support HTML5
Türkiye ve Ermenistan Dışişleri Bakanları görüşecek
Cumhurbaşkanı Erdoğan, zirve sırasında Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan'la görüşmesiyle ilgili, "Bölgemizde iyi komşuluk ilişkileri temelinde tam normalleşme hedefimize ulaşabileceğimize samimiyetle inanıyorum" değerlendirmesinde bulundu.
Erdoğan, "Bazı talepler söz konusu oldu. Dışişleri Bakanlarımız, özel temsilcilerimiz görüşecek ve çıkan neticeye göre adımlarımızı atacağız" dedi.
İlgili Haberler “Ermenistan’ın Tutumunun Elbette Sonuçları Olacak”"Türkiye-Ermenistan-Azerbaycan arasındaki ilişkileri bir an önce ısıtalım ve bu işi çözelim istiyoruz" diye konuşan Erdoğan, Ermenistan'la ilişkilerin normalleşmesi için Türkiye’nin ön şartının olmadığını söyleyerek, "Azerbaycan'la barış sözleşmesini yaptığınız anda bizimle ilgili en ufak bir pürüz kalmaz" diye konuştu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Avrupa Siyasi Topluluğu zirvesi öncesinde, toplantı salonunun girişinde Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan ile biraraya gelmişti.
İlgili Haberler Erdoğan'dan Atina'ya Sert Mesaj: "İzmir’i Unutma""Bir gece ansızın gelebiliriz"
"Avrupa Birliği'nin birlik dayanışması adı altında hukuksuz girişimlere destek olmak yerine muhataplarımızı ikili temelde diyaloğa davet etmesini bekliyorum" diyen Erdoğan, "Türkiye'nin, hiçbir ülkenin toprağında, egemenliğinde gözü yoktur. Sadece ülkemizin ve Kıbrıs Türkleri’nin menfaatlerini korumanın mücadelesini veriyoruz" dedi.
Erdoğan, "Çözümün tek anahtarı Kıbrıs Türkleri’nin egemen eşitliği ve eşit uluslararası statüsünün tescilidir. Kalıcı çözüm için Ada'daki gerçeklerin kabulü gerekir" diye konuştu.
Bir gazetecinin, "Bir gece ansızın gelebiliriz' dediğinizde Yunanistan’a saldırıda bulunabiliriz mi demek istiyorsunuz? " sorusuna yanıt olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Sadece Yunanistan için geçerli değil, bize saldıran hangi ülke olursa olsun cevabımız 'bir gece ansızın gelebiliriz'. Bunu böyle bilmeleri lazım" dedi.
İlgili Haberler Suriye ile Diyalog Mesajları Nasıl Değerlendiriliyor?"Vakti geldiğinde Esat'la görüşebiliriz"
Bir başka gazetecinin Esat'la görüşmesinin söz konusu olup olmadığına dair sorusunaysa Erdoğan, "Şu an itibariyle böyle bir şey söz konusu değil. Ama 'mümkün değildir' gibi bir ifadeyi kullanmam da. Alışılmış bir siyasetçi değilim dolayısıyla vakti saati geldiğinde biz Suriye'nin başkanıyla da görüşme yoluna da gidebiliriz. Şu an itibariyle zaten alt düzeyde görüşmeler yapılıyor. Fakat bizim bütün arzumuz Suriye'deki terör gruplarının buradan arındırılması" yanıtını verdi.
Your browser doesn’t support HTML5
Putin ve Erdoğan yarın telefonda görüşecek
Rusya-Ukrayna savaşı konusunda, “Esir takası kadar tahıl olayını da, gübreyi de önemsiyoruz” diyen Erdoğan, Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin ile yarın telefon görüşmesi yapacağını ve bu konuları değerlendireceklerini söyledi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’a yaptığı Türk Birliği’ne katılması davetine ilişkinse, “'Gel' dedik ama 'Gelirken hanımla beraber gel' dedik. Kendisiyle de latife yaptık. 'Hanımlar iyi anlaşıyor, biz pek anlaşamıyoruz' dedim” ifadesini kullandı.
İlgili Haberler Avrupa Siyasi Topluluğu’nun İlk Toplantısı YapıldıCumhurbaşkanı Erdoğan, Avrupa Siyasi Topluluğu ile ilgili olarak da, “Bölgemizde iyi komşuluk ilişkileri temelinde tam normalleşme hedefimize ulaşabileceğimize samimiyetle inanıyorum. Zamanlama olarak önemli buluyorum. Bu platformun, üyelik sürecimize halel getirmesini asla kabul etmeyeceğimizi vurguladık. Bu platformun üyelik sürecimize helal getirmeyeceğini vurguladık. AB'nin karşılaştığı meydan okumaların üstesinden gelinmesinde ve birliğin uluslararası rolünün yeniden tanımlanmasında Türkiye'nin yeri doldurulamaz” dedi.
Erdoğan, “Türkiye'nin önüne çıkarılan engellerin adil olmadığının, bu durumun AB'nin menfaatlerine de zarar verdiğinin altını çizdik. Bu konuda daha vizyoner kararların alınması gerektiğine inanıyoruz. Türkiye birlik ilişkilerini katılım perspektifinde ilerletmesini bekliyoruz. Yaşanan gelişmeler Türkiye'nin birlik için anahtar bir ülke olduğunun altını çiziyor. Zirvede bu husus muhataplarımızca da teslim edilmiştir. AB'nin, bazı ülkelerin çıkarlarına ve ihtiraslarına teslim olmadan Türkiye'yle birlik ilişkilerini katılım perspektifi temelinde ilerletmesini bekliyoruz” diye konuştu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin İsveç'in "terör örgütlerine" karşı daha sert bir duruş sergilemesi talepleri karşılanana kadar İsveç'in NATO üyelik hedefine karşı çıkmaya devam edeceğini söyledi.
Erdoğan, gazetecilere verdiği demeçte, "Terör örgütleri İsveç sokaklarında gösteri yaptığı ve parlamentolarında teröristler olduğu sürece meseleye yaklaşımımız olumlu olmayacaktır" dedi.
İlgili Haberler "Azerbaycan-Ermenistan Diyaloğu Yeniden Başlamalı"Macron’dan Erdoğan-Paşinyan görüşmesi yorumu
Öte yandan, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da Avrupa Siyasi Topluluğu zirvesinin ardından düzenlediği basın toplantısında, Erdoğan’la Paşinyan arasında yapılan görüşmeye değindi.
Macron, “Paşinyan bugüne kadar Cumhurbaşkanı Erdoğan’la hiç karşılaşmamıştı. Bu toplantı buna olanak sağladı” dedi.