Erişilebilirlik

Zelenski'den ABD Kongresi'ne: "Size İhtiyacımız Var"


Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski, ABD Kongresi'nde Temsilciler Meclisi ve Senato üyelerine telekonferansla hitaben yaptığı konuşmada, Rusya'nın hava saldırılarıyla mücadele etmek için ülkesine daha fazla silah sağlanması çağrısında bulundu.

Ukrayna hava sahasının uçuşa yasaklı bölge ilan edilmesinin nükleer silahlara sahip Rusya ile gerginliği tırmandıracağından kaygılanan Başkan Joe Biden ve çok sayıda Kongre üyesine seslenen Zelenski, daha fazla savaş uçağı ve hava savunma sistemi yardımı talep etti.

"Rusya Ukrayna semalarını ölüm kaynağına dönüştürdü" diyen Zelenski, "Semalarımızı korumaya ihtiyacımız var" şeklinde konuştu.

Amerikan Kongresi'ne "Size şu anda ihtiyacımız var" diye seslenen Zelenski, Kongre üyelerine "Ukrayna'yı düşünürken Pearl Harbor'u, 11 Eylül 2001 terör saldırılarını düşünün" şeklinde konuştu.

Zelenski ABD Kongresi'ne Seslendi
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:04:47 0:00

Zelenski, Ukrayna semalarını uçuşa kapatma talebinin karşılanamaması durumunda bunu telafi etmek için Ukrayna'nın daha fazla savaş uçağı ve savunma sistemine ihtiyacı olacağını söyledi.

Ukrayna Cumhurbaşkanı ayrıca Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısını destekleyen tüm Rus siyasetçilere yaptırım uygulanması çağrısı yaptı ve Rusya'da faaliyet gösteren tüm Amerikan firmalarının faaliyetlerini durdurarak, Rusya'yı terk etmesini talep etti.
Zelenski, Rusya'nın Ukrayna halkına zarar vermekte kullanabileceği tek bir kuruş bile almaması için Amerikan Kongresi üyelerine çağrıda bulundu.

Zelenski'nin ABD Kongresi'ndeki konuşması, Kanada Parlamentosu'nda Batılı ülkelerin Rusya'ya daha fazla yaptırım uygulaması ve Ukrayna hava sahasının uçuşa kapatılması çağrısı yaptığı konuşmasından bir gün sonra gerçekleşti.

Başkan Biden, Salı günü daha fazla silah satın alması ve insanı yardımlara destek sağlanması amacıyla Ukrayna'ya 13 milyar 600 milyon dolarlık acil yardım yasasını imzaladı.

Bir Beyaz Saray yetkilisi, Başkan Biden'ın Ukrayna'ya güvenlik yardımı kapsamında ilave 800 milyon dolarlık yardım yapılacağını açıklayacağını bildirdi.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenski, son haftalarda yabancı ülke parlamentolarına seslenerek daha fazla destek toplamaya çalışıyor. Zelenski, daha önce de Avrupa Parlamentosu, Kanada ve İngiltere Parlamentosu'na seslenmişti.

Ukrayna krizi ABD Kongresi'ni birleştirdi

Ukrayna'ya destek konusu, Kongre'de keskin çizgilerle ayrılan Demokrat ve Cumhuriyetçi Parti'yi biraraya getiren nadir meselelerden biri. Her iki partiden de Kongre üyeleri, Ukrayna'ya daha fazla yardım sağlanması için Biden'a çağrıda bulunmuştu. Kongre'de Ukrayna'ya savaş uçağı gönderilmesi için partilerüstü destek de bulunuyor.

Amerikan Senatosu Salı günü Rusya Cumhurbaşkanı Putin'i savaş suçlusu olarak kınayan karar tasarısını oybirliğiyle kabul etti.

Birleşmiş Milletler'in tahminlerine göre çoğu kadın ve çocuk yaklaşık 3 milyon kişi, Ukrayna'yı terk ederek başta Polonya olmak üzere komşu ülkelere sığındı.

Başkan Biden, Rus petrolünün ve diğer Rus mallarının ithalatının durdurulacağını ve Rusya'nın uluslararası piyasalarda ürünlerini daha düşük gümrük vergisiyle satmasına olanak tanıyan ticari statüsünün kaldırılacağını açıklamıştı. Temsilciler Meclisi'nin bu hafta Başkan Biden'ın bu taleplerine yanıt olarak gereken yasal düzenlemeyi geçirme girişiminde bulunması bekleniyor.

ABD Kongresi'ndeki tarihi konuşmalar

Yabancı ülke liderlerinin savaş zamanında ABD Kongresi'ne hitap etmesi, sık rastlanan bir durum değil. Bunun bir örneği, 1941 yılında, zamanın İngiltere Başbakanı Winston Churchill'in Japonya'nın Pearl Harbor'a saldırmasından birkaç hafta sonra Kongre'ye hitap etmesiyle yaşanmıştı. Churchill, Pearl Harbor saldırısının Amerika'yı İkinci Dünya Savaşı'nın içine çekmesi üzerine Kongre'de yaptığı konuşmada, "birçok hayal kırıklığı ve tatsız sürpriz bizi bekliyor" demişti.

2015 yılındaysa dönemin İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, ABD Kongresi'ne hitap etmiş ve İran'ı nükleer silah geliştirmekten caydırmak amacıyla hazırlanan ve Washington'da üzerinde tartışılan uluslararası anlaşmaya karşı çıkan bir konuşma yapmıştı.

Kongre'nin her iki kanadına da hitaben konuşan ilk yabancı liderse Hawaii Kralı Kalakaua'ydı. Kral Kalakaua, 1874 yılında, Hawaii ABD eyaleti olmadan önce Kongre'de konuşmuştu.

Eski Rusya Cumhurbaşkanı Boris Yeltsin ise Sovyetler Birliği'nin dağılmasından sonra, 1992 yılında Kongre'ye hitap etmişti. Yeltsin, konuşmasında, "Amerika ve Rusya'nın birbirine silah dürbününden baktığı, her an tetiği çekmeye hazır olduğu dönemi geride bıraktık" demişti.

XS
SM
MD
LG