Türkiye’nin güneyinde yaşanan depremler nedeniyle çok sayıda vatandaş hayatını kaybederken, bölgede bulunan binlerce işyerinin enkaza dönmesi çok ağır ekonomik sonuçlara neden oldu.
6 Şubat tarihinde gerçekleşen depremlerden en çok etkilenen 11 ilden biri de Kahramanmaraş’tı. Kent merkezinin yanı sıra ilçe ve köyleri de etkileyen deprem nedeniyle binlerce insan hayatını kaybetti, on binlerce yapı ise enkaza döndü.
Kentte enkaz kaldırma çalışmaları devam ederken, deprem nedeniyle işyerleri yıkılan ve maddi zararları milyonları bulan esnaf, yaklaşan ödemelerini beklerken, bir yandan da yetkililerden belirsizliğin son bulması için açıklama bekliyor.
“Belirsizlik 1 ay daha sürerse şehrimizi terk etmek zorunda kalacağız’’
Deprem sırasında hem evi hem de işyeri çöken giyim mağazası sahibi Oğuz Kaya VOA Türkçe ’ye yaptığı açıklamada, “Bugün depremin üzerinden 3-4 hafta geçti boş boş bekliyoruz. Yetkililerden bir açıklama yapılsa ne yapacağımızı bileceğiz. Eğer bu belirsizlik 1 ay daha sürerse mecburen şehrimizi terk edeceğiz’’ dedi.
Depremzede olarak beklemek yerine bir an önce işyerini tekrar kurup çalışarak, kendi yaralarını sarmak istediğini belirten Kaya, “Mağazamda 2 milyon liraya yakın ürün vardı maalesef depremde çöktü. Şu arkamda gördüğünüz ürünler enkaz kaldırma çalışmaları sırasında kepçeye takılan ürünler maalesef kullanılamaz durumda. Bundan sonra ne olacak bilmiyoruz, sadece devletin yapacağı açıklamayı bekliyoruz. Benim aylık 25-30 bin lira ödemem var. Şimdi ödeme günüm geldiğinde ben nasıl ödeme yapacağım, dükkan yok, iş yok. Ben depremzede olarak burada oturup devletten beklenti içine girmek istemiyorum. Devlet dükkan açacağımız yeri gösterirse, dükkanımızı kurar, çalışır, hem ailemizi geçindiririz, hem de borçlarımızı öderiz’’ diye konuştu.
“Akrabalarımdan 100 kişiyi kaybettim“
Kahramanmaraş depremi sırasında kendi akrabalarından yaklaşık 100 kişiye kaybettiğini ifade eden Mahmut Kenger ise, yeğenine ait yıkılan işyerindeki enkaz kaldırma çalışmalarını izlerken, her şeye rağmen mücadele etmek gerektiğine vurgu yaptı.
Kenger sözlerini şu şekilde sonlandırdı: “Kahramanmaraş’ta eşini dostunu akrabasını kaybetmeyen tek bir kişi bile yok. Sülale olarak Kenger’lerden 100’e yakın akrabalarım rahmetli oldu. Bu işhanı enkazında yeğenimin işyeri kaldı. Yeğenimin burada cep telefonu aksesuarı satışı yaptığı işyeri vardı, maalesef depremde enkaz altında kaldı. Türk milleti olarak bizim gidecek yerimiz yok, hayatımız için mücadele etmeye devam edeceğiz.’’