İsrailli yetkililer Pazartesi günü yaptıkları açıklamada, İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu'nun Gazze'deki savaşı yönetmekle görevli Savaş Kabinesi'ni feshettiğini bildirdi. Yetkililer bu kararın, kabinenin kilit üyelerinden Benny Gantz’ın Başbakan Netanyahu’nun savaşı yönetme biçimine ilişkin hayal kırıklıkları nedeniyle hükümetten ayrılmasından günler sonra geldiğini söyledi.
Benny Gantz'ın bu ayın başlarında Netanyahu'nun savaşı idare edişine ilişkin hayal kırıklıklarının artmasının ardından ayrılması bekleniyordu. Gantz'ın yokluğu Netanyahu'yu yönetimde aşırı milliyetçi müttefiklerine daha bağımlı hale getirirken, Savaş Kabinesi'nin feshedilmesi de İsrail'in Gazze'de sekiz aydır devam eden savaşında değişimin yaşandığına işaret ediyor.
Değişiklik hakkında medyayla paylaşım yapma yetkileri olmadığı için isimlerinin açıklanmaması koşuluyla konuşan yetkililer, Netanyahu'nun bundan sonra savaşla ilgili hassas konular için bazı hükümet üyeleriyle daha küçük forumlar düzenleyeceğini söyledi. Buna, ateşkes anlaşmalarına karşı çıkan ve Gazze'nin yeniden işgal edilmesine destek veren aşırı sağcı hükümet ortaklarının da üyesi olduğu güvenlik kabinesinin de dahil olduğu belirtildi.
Savaş Kabinesi savaşın ilk günlerinde, merkezci muhalefet partisi lideri Benny Gantz'ın 7 Ekim'de Hamas'ın İsrail'in güneyine düzenlediği saldırının ardından bir birlik gösterisi olarak koalisyona katılmasıyla kurulmuştu. Gantz, Netanyahu hükümetinin aşırı sağcı üyelerini saf dışı bırakmak amacıyla savaşı küçük bir karar alma organının yönetmesini talep etmişti.
Bu kurul Gantz, Netanyahu ve Savunma Bakanı Yoav Gallant olmak üzere üç üyeden oluşuyordu. Bu grup, savaş boyunca önemli kararları birlikte aldı.
Gantz'ın ayrılışı Netanyahu'nun iktidarına doğrudan bir tehdit oluşturmasa da İsrail siyasetini hassas bir dönemde sarstı. Popüler bir eski askeri komutan olan Gantz, İsrail'in kendisini en yalnız hissettiği bir dönemde uluslararası ortakları nezdinde İsrail'in güvenilirliğini arttıran bir devlet adamı olarak görülüyordu.
Netanyahu'nun hükümeti İsrail'in gelmiş geçmiş en dindar ve en sağcı hükümeti olarak kabul ediliyor. İsrail'in parçalı parlamenter sisteminde Netanyahu, hükümetini ayakta tutmak için küçük partilerden oluşan bir gruptan destek alıyor.
Gantz'ın partisinin desteği olmaması durumunda Netanyahu, talepleri karşılanmadığı takdirde hükümeti devireceğini defalarca kaydeden aşırı sağcı müttefiklerine daha fazla borçlu kalabilir.
Muhalifler, Netanyahu'nun savaş zamanı aldığı kararların hükümetindeki aşırı milliyetçilerden etkilendiğini söylüyor. Netanyahu suçlamaları reddediyor ve ülkenin çıkarlarını düşündüğünü söylüyor.
Forum