Erişilebilirlik

AB İslam Dünyasıyla İttifak Arayışında


Yüksek Temsilci Federica Mogherini'nin başkanlık ettiği AB toplantısına AB Terörle Mücadele Koordinatörü Gilles de Kerchove da katıldı.
Yüksek Temsilci Federica Mogherini'nin başkanlık ettiği AB toplantısına AB Terörle Mücadele Koordinatörü Gilles de Kerchove da katıldı.

Paris’teki saldırılar ve Belçika’da son anda engellenen terör eylemi Avrupa Birliği’ni üçüncü ülkelerle işbirliğine itiyor. Birlik dışişleri bakanları aralarında Türkiye’nin de bulunduğu bazı ülkelerle terörle mücadelede işbirliğini artırmak için spesifik projeleri hayata geçirme kararı aldı

Avrupa Birliği ülkelerinin terörle mücadele alanındaki en önemli sorunları istihbarat paylaşımı ve istihbarat bağlantılı risk analizinin gerektiği gibi yapılamaması oluşturuyor. Paris’teki saldırılar ve Belçika’da son anda engellenen terör eylemi Avrupa Birliği’ni başta istihbarat paylaşımı olmak üzere hem kendi içinde hem de üçüncü ülkelerle işbirliğine itti. Brüksel’de bir araya gelen Avrupa Birliği dışişleri bakanları önümüzdeki haftalarda aralarında Türkiye’nin de bulunduğu bazı ülkelerle terörle mücadele alanındaki işbirliğini artırmak amacıyla spesifik projeleri hayata geçirme kararı aldı.

Avrupa Birliği’nde duyulan işbirliği ihtiyacını Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini’nin, “İttifaka ihtiyacımız var” sözü özetledi.

Birlik ülkeleri arasında terörle mücadele alanındaki işbirliğinin artırılması konusunda hiç olmadığı kadar kararlılık ve istek gözlemlenirken sorunu kısa vadede çözmenin mümkün olmadığı da altı çizilen unsurların başını çekti. Çok sayıda bakan yabancı savaşçılar sorununun çözümü için Suriye ve Irak’taki sorunun çözülmesi gerektiğini vurguladı.

Avrupa Birliği’nin büyüyen terör tehdidi karşısında yüzünü döndüğü ülkeler Türkiye, Mısır, Yemen, Cezayir ve Körfez ülkeleri olarak sıralanıyor. Mogherini bu ülkelerle spesifik projelerin devreye sokulacağını belirtse de detaya girmedi.

Brüksel’in atmayı planladığı bir başka adımı da söz konusu ülkelere “güvenlik ataşeleri” atayarak uzmanlar arası işbirliğini artırmak oluşturuyor. Mogherini bunun yanı sıra İslamcı propagandayı dengelemek için Arapça kapasitesinin artırılmasının gerektiğini söyledi.

Bakanlar İslam dünyasıyla işbirliğini artırma sinyali verirken Avrupa Parlamentosu’na da bir çağrıda bulunarak sivil özgürlüklere zarar vereceği gerekçesiyle uzun süredir bloke edilen yolcu kayıt siciline yeşil ışık yakılmasını istedi.

Avrupa Birliği’nin öncelikleri arasında silah ticaretinin kısıtlanması, Ortadoğu ve Kuzey Afrika’da polise destek olunması, Birlik vatandaşlarının savaş amacıyla bölgeye gitmelerinin engellenmesi ve internette radikalizmle mücadele de yer alıyor.

Dışişleri bakanlarının ardından önümüzdeki hafta da Avrupa Birliği içişleri bakanlarının terörle mücadeleyi masaya yatırmaları öngörülüyor. Savaşmak için Suriye ve Irak’a gitmek isteyenlerin ya da Avrupa için tehdit oluşturduğu düşünenlerin seyahat belgelerine el konulması, üçüncü ülkelerden gelen Birlik vatandaşlarına yönelik olarak dış sınırlardaki kontrollerin sıkılaştırılması bakanların ele alacağı konular arasında yer alıyor.

Terörle mücadele alanında somut ve kapsamlı önlemlerin açıklanacağı asıl toplantıyı ise 12-13 Şubat’ta Avrupa Birliği’ne üye ülkelerin devlet ve hükümet başkanlarını bir araya getirecek olan Brüksel’deki zirve oluşturacak.

STÜDYO VOA

ABD’den vatandaşlarına Lübnan uyarısı – 20 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG