Venezuelalı muhalefet ve hükümet temsilcilerinin Venezuela’nın yurt dışında dondurulan varlıkların ülkedeki acil sorunlara kullanılması noktasında anlaşmasının ardından Amerika’dan yaptırımları hafifletme kararı geldi.
Venezuela muhalefeti ve hükümetinin Norveç’in arabuluculuğunda Mexico City’de imzaladığı metne göre Venezuela’nın yurt dışında dondurulan varlıklarından 3 milyar doları, uzun süreli yüksek enflasyon ve durdurulamayan kur artışı sonucu temel ihtiyaçlarını karşılayamayacak hale gelen yoksullara yönelik beslenme, eğitim ve sağlık programları ve aksayan elektrik, su gibi temel hizmetlerle altyapı çalışmalarını finanse etmek için kullanılacak.
Venezuela Merkez Bankası’nın dondurulan varlıkları arasında İngiltere’de 31 ton altın ve Amerika da dahil olmak üzere yurt dışındaki bazı bankalarda 3 ila 5 milyar doları olduğu bildiriliyor.
Uzayan kriz kıta ülkelerini de etkiliyor
Uzmanlar Venezuelalı mülteci ve göçmenlerin daha çok aynı dili konuştuğu, tarihsel ve kültürel ortaklıklarının bulunduğu Latin Amerika ülkelerini tercih etmelerinin, bu ülkelerdeki mevcut sosyoekonomik sorunları arttırdığını belirtiyor.
Son yedi yılda 6 milyon Venezuelalı’nın kıta ülkelerine göç etmesi, Amerika dahil birçok ülkenin göçmen Venezuelalılar’a yönelik politikalarında değişikliklere gitmesine neden oldu. Göç uzmanları göçle mücadelenin en etkin yöntemlerinden birinin göç veren ülkelerde gündelik yaşamını idame edemez hale gelenlere yönelik yardımlar ve oradaki yaşam koşullarını iyileştirmek olduğuna dikkat çekiyor.
Chevron’a sınırlı izin
Anlaşmanın ardından ABD Hazine Bakanlığı da Amerikan enerji şirketi Chevron’a belli kısıtlamalar dahilinde Venezuela’da petrol çıkarma ve bu ürünleri Amerika’da satma lisansını 6 ay uzattığını açıkladı.
Resmi açıklamada bu kararın Venezuela halkının yaşadığı acıları hafifletmek ve demokrasinin yeniden restorasyonuna destek verme amacını taşıdığı kaydedildi. Chevron’un Venezuela’da günde 50 bin varil üretim yaptığı ve kısa sürede 100 bin varile çıkabileceği kaydediliyor.
“Siyasi konularda uzlaşmak oldukça zor”
VOA Türkçe’ye konuşan UCAB Üniversitesi Siyasi Araştırmalar Merkezi Direktörü Benigno Alarcon iktidarla muhalefet arasında başta özgür, adil ve güvenilir bir başkanlık seçimlerinin koşullarının belirlenmesi olmak üzere siyasi konularda uzlaşmanın oldukça zor olduğunu kaydediyor.
Alarcon “Hükümet (ve askeriyede) ağırlığı olan çok sayıda aktör gelecek seçimlerde kazanma olasılıklarının bulunmadığının farkında ve muhalefetin adil seçim talebinin bedelinin en kötü ihtimalle koltuğundan olmak anlamına geldiğini çok iyi biliyor. Bu yüzden benim siyasi konularda uzlaşılabileceğine dair inancım oldukça az” diye konuştu.
Biden yönetiminin Maduro hükümetini masaya oturtmak ve müzakerelerde ilerleme kaydedilmesi için Chevron’a verdiği şartlı tavize değinen Alarcon “Chevron’a verilen lisans 6 aylık olsa da her ayın 1’inde yenilenecek. Bu şart, müzakere sürecinde siyasi konularda anlaşma sağlanamazsa lisansın her an iptal edilebileceği anlamına geliyor” dedi.
Görüşmeler devam edecek
Aralık ayında müzakerelerde ele alınacak konular arasında başkanlık seçimlerinin koşullarının belirlenmesi, yaptırımların kısmen ya da tamamen kaldırılması, Maduro’nun gizli kasası olmak ve kara para aklamak iddiasıyla Amerika’da tutuklu bulunan Alex Saab’ın Venezuela’ya iadesi, muhalif siyasi tutukluların salıverilmesi ve siyasi yasak konulan muhaliflerin yasaklarının kaldırılması gibi başlıklar olduğu belirtiliyor.