AK Parti Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mehmet Halis Bilden, seçilmesi halinde uygulayacağı 26 projeyi tanıttı. Tamamına yakını altyapıyla ilgili olan projelerin arasında, kadınlar ve Kürtçe’yle ilgili proje bulunmaması dikkat çekti.
Bilden’ın tanıttığı ilk proje Diyaray oldu. Bilden, kent merkezine 39,7 km uzunluğunda hafif raylı sistem yapacaklarını söyledi.
Diyarbakır istihdam yetenek ve eğitim kursları merkezleri de (DİYEK) Bilden’in dikkat çektiği başka bir proje oldu. Bilden, DİYEK kapsamında seramik, pastacılık, basketbol, yüzme, tiyatro, bale, piyano, hat dokuma gibi birçok alanda kurslar açacaklarını ifade etti.
Bilden’in VOA Türkçe’ye yaptığı açıklamada “en büyük projem” dediği ‘Surların İhyası ve Korunması’ da üçünü sırada yer aldı. Bilden proje kapsamında surların ve içindeki tarihi eserlerin turizme kazandırılarak, 10 bin kişiye istihdam sağlanacağını vurguladı. Bilden, Sur burçlarının işlevlendirilmesine ilişkin de referandum yapılacağını ifade etti.
İki güzergahta teleferik, kentin turizm destinasyonuna katılması, inanç yolu, El Cezeri Bilim Merkezi gibi projeleri de açıklayan Bilden, seçilmesi halinde, suda yüzde 50 indirim yapacağını, başka illerde okuyan Diyarbakırlı öğrencilere burs vereceğini ve öğrenci abonman kartı fiyatlarında indirim yapacağını da sözlerine ekledi.
Bilden, belediye ve iştirak şirketlerinin kente 60 bin istihdam sağlayacağını da söyledi. Bilden’in tanıttığı projeler arasında kadınlara ve Kürtçe’ye ilişkin projeler bulunmaması dikkat çekti.
“Dilimizle ilgili sorun yoktur”
Proje tanıtımının ardından VOA Türkçe’nin sorularını yanıtlayan Bilden, kentte Kürtçe’yle ilgili sorun olmadığını savundu.
Belediyenin adının binaya Kürtçe de yazıldığını belirten Bilden, “Bu çerçevede ben de hem belediyede hem şehrimde dilimizi bir kültür olarak görüyoruz. Dilimizle ilgili en ufak bir sorun yoktur. Büyükşehir Belediyesi’nin üzerinde hem Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi yazılmış hem de altında Kürtçe yazılmış. Bu anlamda kayyumların da ben bir baskısını görmedim. Bu anlamda herkesin hakkını teslim etmek lazım. Şu salonda da hem Kürtçe hem Türkçe hem Zazaca tiyatrolar yapılıyor. Bu anlamda hiçbir sorun olduğunu düşünmüyorum. Diyarbakır’ın yüzde 90’ı Kürtçe konuşuyor, AK Parti iktidarı olmasaydı belki Kürtçe dilimizi unuturdu. Ben propagandamın yüzde 80’ini Kürtçe yapıyorum” dedi.
Kentin tek sorununun hizmet olduğunu ifade eden Bilden, kayyum olmadan kenti yönetmek istediklerini dile getirerek, “Bizim hizmet yapmamız lazım. Belediye demek, hizmet demek zaten. Biz ilimizle ilgili 5 yıl ruhsat almak istiyoruz. Hem iktidarımızın tüm gücünü kullanacağız hem de Diyarbakır’ımıza hizmet edeceğiz” dedi.
“Biraz önce projelerimizi gördünüz. Ben projelerimle ön plana çıkmak istiyorum. Artık kimse Diyarbakır’ı camların indirilmesi, kavga, sokaklarda kargaşayla göremez. Biz Büyükşehir Belediye Başkanı olduğumuzda da bunun teminatı olacağız” diyen Bilden, “Artık biz de diğer iller gibi kayyum, iki tarafın da kayyumu olmadan, olağanüstü durumlar olmadan, şehrimizi güzel, normal bir şekilde yönetmek istiyoruz. Halkımız bunu çoktan hak etti” şeklinde konuştu.
Toplantının ardından VOA Türkçe’nin sorularını yanıtlayan katılımcılar, projelerden memnun olduklarını belirtti.
Katılımcılardan Mahmut Şimşek, yerel yönetimlerin merkezi hükümetle barışık olması gerektiğini savundu. Şimşek, “Diyarbakır halkı Ankara’yla mutabık, Ankara’yla barışık bir belediye başkanını seçer ve biz de Kayseri’ye, Gaziantep'e, Urfa'ya yetişiriz. Dolayısıyla boşu boşuna muhalefet olmanın anlamı yok. Bu halka hizmeti etmek istiyorsak, yüzde 100 değil ama bir anlamda iktidarla yerel yöneticilerinin barışık olması lazım. Barışa da ihtiyacımız var” dedi.
Bir diğer katılımcı Filiz Gezer ise projelerin yenilikçi olduğunu söyledi. Özellikle öğrenciler ve engellilere ilişkin projelerin etkileyici olduğunu belirten Gezer, “Öğrencilerimiz yardıma muhtaç, engelliler için projeleri beğendik. Beklediğimizin üzerine çıkılmış. Umarım seçilir ve projeler hayata geçer” ifadelerini kullandı.
Forum