Erişilebilirlik

Almanya’da Terör Operasyonu


Almanya’da düzenlenen büyük çaplı terörle mücadele operasyonunda, terör saldırısı düzenlemeyi planladığından şüphelenilen bir İranlı ile erkek kardeşi gözaltına alındı.

Ülkenin Kuzeyren Vestfalya eyaletinde bulunan Castrop-Rauxel kentinde düzenlenen operasyonda, özel kuvvetler tarafından şüphelinin evine baskın düzenlenerek evde arama yapıldı. 32 yaşındaki İranlı zanlı hakkında Düsseldorf Başsavcılığı tarafından soruşturma başlatıldı.

Operasyonda aynı zamanda şüphelinin erkek kardeşinin de gözaltına alındığını doğrulayan Kuzey Ren-Vestfalya İçişleri Bakanı Herbert Reul, "Dost bir istihbarat servisinden acil bir şekilde müdahale etmeye sevk eden ciddi bir ihbar aldık. Şimdi soruşturmanın sonuçlarını bekliyoruz" dedi.

Çıkan haberlerde, Federal Soruşturma Bürosu FBI’ın Alman güvenlik makamlarını kimyasal bir bombanın kullanılacağı saldırı tehlikesine karşı uyardığı iddia edildi. Alman medyasında çıkan ve Alman istihbarat kaynaklarından gelen haberlere göre, söz konusu zanlının, planladığı iddia edilen saldırıda kullanmak üzere zehirli maddeler olan siyanür ve risin satın alarak, depoladığı belirtiliyor.

Risin, savaş silahları listesinde bir ‘biyolojik silah’ olarak sınıflandırılıyor. Bomba yapımında kullanılabilecek zehirli maddelerin nerede bulunduğu konusunda ise bir açıklama yapılmadı. Aynı şekilde saldırı planlarının ne aşamada olduğu ve saldırıyı düzenlemek için somut bir hedefi olup olmadığı konusunda da, soruşturmanın devam ettiği öne sürülerek somut bir bilgi verilmedi. Alman istihbaratının zanlının İran’la bir ilişkisine yoğunlaştığı belirtiliyor. Gözaltına alınan şüphelilerin "devlet için tehlike teşkil eden ağır şiddet eylemi planladıkları" şüphesiyle yargıç önüne çıkarılacağı belirtildi.

2018’de Biyolojik Saldırı Önlenmişti

Alman güvenlik birimleri 2018 yılında Köln kentinde gözaltına alınan Tunus asıllı bir kişinin evinde 3150 adet zehirli biyolojik risin tohumu ele geçirmiş ve ülkeye yönelik biyolojik bir saldırının son anda önüne geçildiğini açıklamıştı.

Federal Başsavcılık tarafından yapılan açıklamada, toplam 84,3 miligram ağırlığında keneotu bitkisinin tohumu olarak da bilinen risin tohumlarının biyolojik bombalarda kullanıldığı ve zanlının bu tarzda bir bomba hazırladığına yönelik somut deliller bulunduğu belirtilmişti. Risinin siyanürden 6 bin kat daha öldürücü olduğu ve çok küçük bir miktarının solunum yolunda veya örneğin suya karışırılması sonucunda binlerce kişinin ölümüne sebep olabileceği biliniyor. Çeşitli istihbarat birimleri, geride kalan yıllarda IŞİD’in biyolojik silah kullanmaya hazırlandığını iddia etmiş, cihatçıların internet üzerinden yaptıkları mesajlaşmalarda bu konunun sık sık tartışıldığını öne sürmüştü.

XS
SM
MD
LG