Erişilebilirlik

Altı yıl önce öldürülen kızının anısını kütüphane ile yaşatıyor


Nihat Palandöken öldürülen kızı Helin Palandöken adına bir kütüphane açtı.
Nihat Palandöken öldürülen kızı Helin Palandöken adına bir kütüphane açtı.

Lise öğrencisi Helin Palandöken, 13 Ekim 2017'de, Pendik'te okul çıkışında pompalı tüfekle vurularak öldürüldüğünde 17 yaşındaydı. Ölmeden sadece birkaç gün önce sosyal medya hesabında, “Gizli bir platonik sapığım var, sokağa çıkmaya korkuyorum” paylaşımı yapmıştı.

Katili Mustafa Yetgin, 2018’de "tasarlayarak çocuğu kasten öldürme" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılmıştı. Yetgin’e ayrıca 'çocuğu kasten öldürmeye teşebbüs', 'silahla kasten yaralama' ve 'silahla tehdit' suçlarından toplam 28 yıl 6 ay hapis cezası verilmişti.

Helin’in babası Nihat Palandöken kızının 5’inci ölüm yıldönümünde, doğup büyüdüğü Tuzla ilçesinde yaklaşık beş bin kitabın olduğu kütüphane açtı. Palandöken’in amacı Helin’in anısını yaşatmak, bölgedeki çocuklara eğitim desteği sağlamak ve kadına yönelik şiddete dikkat çekmek.

“Burada bir öğrenci gördüğümde Helin’i görmüş gibi seviniyorum”

Helin Palandöken 2017 yılında bir erkek tarafından öldürüldü.
Helin Palandöken 2017 yılında bir erkek tarafından öldürüldü.

Kızının adına geçen yıl açılan kütüphanede gençlerin vakit geçirmesinin kendisini çok mutlu ettiğini söyleyen Nihat Palandöken, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü öncesinde VOA Türkçe’ye konuştu.

Palandöken, “Burada bir öğrenciyi kitap okurken ya da ders çalışırken gördüğüm zaman Helin’i görmüş gibi oluyorum. O kadar çok seviniyorum. ‘Sen gittin kızım ama senin adına burada birileri bir şeyler yaşayabilecek’ diye düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

Altı yıl önce öldürülen kızının anısını kütüphane ile yaşatıyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:58 0:00

Haftanın bazı günleri gönüllü öğretmenlerin de kütüphaneye geldiğini kaydeden Palandöken, “Çevredeki okullardan da çocuklarımız sınıfça gelerek kütüphanemizi ziyaret ediyor ve burada ders görüyorlar” diye konuştu.

Sosyal medyada yaptıkları duyuru sonrası binlerce kitap bağışı yapıldığını ifade eden Palandöken, bu sayede hem kütüphanenin içerik açısından zenginleştiğini hem de çok sayıda kitabı deprem bölgesine ve diğer illerdeki ihtiyaç sahiplerine gönderdiklerini belirtti.

“İstanbul Sözleşmesi etkin uygulanmadığı sürece kadın cinayetleri durmaz”

İstanbul Sözleşmesi’nin birilerinin işine gelmediği için geri çekildiğini düşünen Palandöken, “Biz yine mücadelemizi vermeye devam edeceğiz. İstanbul Sözleşmesi’nin kanunen geri gelmediği ve sözleşme etkin uygulanmadığı sürece kadın cinayetleri durmaz. Kadınlar, canı gönülden gece gündüz kadınlar öldürülmesin diye mücadele ediyor. Bireysel silahlanmanın da önüne geçilmesi gerekiyor. Kadınların çoğu ateşli silahlarla öldürülüyor ve bu silahların çoğu internet üzerinden peynir ekmek gibi denetimsiz bir şekilde alınıyor” diye konuştu.

Türkiye, 2012 yılında İstanbul Sözleşmesi olarak bilinen Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi’ni imzalayan ve onaylayan ilk ülkeydi.

Türkiye, “Aile yapısını bozduğu”, “eşcinselliğe yasal zemin hazırladığı” gibi gerekçelerle hedef alınan sözleşmeden 1 Temmuz 2021'de ayrılan ilk ülke oldu.

Kütüphanenin kurulma aşamasında Nihat Palandöken’e memleketlileri, Farkına Var Derneği, Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu ve daha pek çok kurum destek verdi.

Forum

XS
SM
MD
LG