Erişilebilirlik

Avusturya ve Almanya’da Seçimler


Avusturya’da Cumhurbaşkanlığı seçimini bu görevi 2016’den bu yana yürüten Alexander Van der Bellen kazanırken Almanya’daki eyalet seçiminde göçmen karşıtı AfD oylarınıikiye katladı

Avusturya’da, Cumhurbaşkanlığı seçimini bu görevi 2016’dan beri yürüten Alexander Van der Bellen kazandı.

Toplam 7 adayın yarıştığı seçimde, kesin olmayan ilk sonuçlara göre oyların yüzde 56’sını alan Van der Bellen, cumhurbaşkanlığı koltuğunda 6 yıl daha oturmaya hak kazandı.

Yaklaşık 6 milyon 400 bin seçmenin bulunduğu ülkede ana muhalefet ve iktidar partilerinin aday göstermediği seçimebağımsız aday olarak katılan Van der Bellen, ana muhalefet Sosyal Demokrat Parti (SPÖ), iktidarın büyük ortağı merkezsağ Avusturya Halk Partisi (ÖVP), küçük muhalefet Yeni Avusturya Partisi (NEOS) ve iktidarın küçük ortağı YeşillerPartisi tarafından desteklendi.

Van der Bellen’in yanı sıra aşırı sağcı Özgürlük Partisi’nin (FPÖ) adayı Walter Rosenkranz, Bira Partisi’nin adayıDominik Wlazly, FPÖ’nün eski milletvekillerinden aşırı sağcı Gerald Grosz, Avusturya İnsan, Temel Haklar, Özgürlük(MFG) Partisi’nin adayı Michael Brunner, iş adamı Heinrich Staudinger ve gazeteci Tassilo Wallentin cumhurbaşkanlığıiçin yarıştı.

Avusturyalı siyasi yorumcular, Bellen’in yeniden seçilmesini, geride kalan görev süresince 6 başbakan ve 5 hükümetdeğişikliğine rağmen soğukkanlı bir çizgi izlemesi ve ülkeyi birleştirici tavırları ile açıklıyorlar. 1997'de yapılan seçimdeYeşiller Partisi'nin Genel Başkanı seçilen Van der Bellen, 2008 yılına kadar 11 yıl boyunca bu görevini yürüttü.

Partisinin oy oranını yüzde 5'ten yüzde 11'e çıkartarak ciddi bir başarı sergileyen Van der Bellen, 2008'de yapılan genel seçimlerde partisinin oy kaybetmesi üzerine istifa etti. Ardından da bağımsız olarak siyaset sahnesinde kaldı.

Geçen ay, BirleşmişMiletler Genel Kurulu'nun yapıldığı New York'ta, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile bir araya gelen Van der Bellen, geçen hafta yaptığı bir açıklamada, Türkiye'nin, Rusya-Ukrayna savaşındaki ara buluculuk rolüne vurgu yapmışve Türk kökenli Avusturya vatandaşlarının oylarına talip olduğunu da söylemişti. Avusturya’da 120 bini Avusturyavatandaşı toplam 300 bin Türkiye kökenli göçmen yaşıyor.

Almanya’da eyalet seçiminde göçmen karşıtı AfD oylarını ikiye katladı

Almanya’da ise Aşağı Saksonya Eyaleti’nde yaklaşık 6 milyon seçmen sandığa gitti. 135 sandalyeli Aşağı Saksonya Eyalet Meclisi için 23 siyasi parti seçimlere katılırken, resmi olmayan sonuçlara göre mevcut Başbakan Stephan Weil ile seçime katılan SPD yüzde 33.5 oy alarak birinci parti oldu. CDU yüzde 27.2, Yeşiller yüzde 14, FDP yüzde 5, Sol Parti ise yüzde 4 oy aldı. Göçmen ve İslam karşıtı Almanya için Alternatif Partisi (AfD) ise oy oranını ikiye katlayarak, yüzde 11.5’e çıkardı. 2017’deki son eyalet seçimlerinde ise SPD yüzde 36.9, CDU yüzde 33.6, Yeşiller yüzde 8.7, FDP yüzde 7.5, AfD yüzde 6, Sol Parti yüzde 4.6 oy almıştı.

Şimdiye dek eyalette SPD-CDU koalisyon hükümeti vardı. Bu seçim sonuçları sonrasında SPD’nin Yeşiller ile ortaklık kurması bekleniyor. Yaklaşık altı milyon seçmenin sandık başına gittiği Aşağı Saksonya eyalet seçimlerine, Ukrayna savaşı nedeniyle tırmanışa geçen enflasyon, enerji krizi, hayat pahalılığı ve pandemi gibi konular damga vurdu.

Seçimler, Berlin’de SPD’li Olaf Scholz başbakanlığında yürütülen koalisyon için bir test niteliği taşıyordu. ÖzellikleSPD’nin önceden yapılan kamuoyu araştırmalarının tersine seçimden birinci parti olarak çıkması, halkın koalisyon hükümetinin Ukrayna savaşı ve enerji darboğazı sırasındaki kriz yönetimini doğru bulduğu şeklinde yorumlandı.

AfD’nin oylarını neredeyse ikiye katlaması ise, Avrupa’da aşırı sağcı partilerin yükselişinin yeni bir halkası olaraknitelendi. İtalya, Fransa ve İsveç’te yapılan seçimlerde de göçmen karşıtı söylemleriyle öne çıkan partilerin oy oranları ciddi şekilde artmıştı.

XS
SM
MD
LG