NEW YORK- Ukrayna konusunda olağanüstü toplanan Birleşmiş Milletler Genel Kurulu görüşmelerinin ikinci gününde, üye devletlerin temsilcileri konuyla ilgili görüşlerini Genel Kurul’a hitaplarında paylaşmayı sürdürüyor.
11’nci Olağanüstü BM Genel Kurul Toplantısı’nın ilk ve ikinci gününde şimdiye kadar 66 ülke temsilcisi söz aldı. 117 ülke temsilcisinin BM Genel Kurulu’na hitap etmesi bekleniyor. Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısıyla ilgili hazırlanan karar tasarısı, üye ülkelerin Genel Kurul hitaplarını sonlandırmasının ardından oylamaya sunulacak.
BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, olağanüstü oturumun ikinci gününde Genel Kurul’a hitaben yaptığı konuşmada Ukrayna için 1,1 milyar dolar, Ukraynalı mültecileri kabul eden komşu ülkeleri için de 531 milyon fon sağlamak için yeni bir yardım planını devreye sokacaklarını açıkladı.
Guterres, geçen hafta yankılarının tüm dünyada hissedildiği şekilde bir ülkenin kaosa sürüklendiğini ve alt üst olduğunu belirterek, ”Ukrayna'da yüzlerce sivil öldü ve yaralandı. Masum insanlar bir kez daha savaşın en büyük bedelini ödüyor. Yarım milyondan fazla kişi ülkesini terk etti. Yüzbinlerce kadın, çocuk ve erkek, bodrum katlarında, otoparklarda ve metro istasyonlarında, gün ve gecelerini yer altında geçirmeye başladı. Kiev ve diğer kentlere roketler yağıyor. Elektrik ve sular kesildi. Yollar bombalarla hasar gördü ya da yok edildi. Bazı bölgelerde gıda ve ilaç sıkıntısı yaşanıyor. Ukrayna'dan kaçanları memnuniyetle karşılayan BM üye devletlerine teşekkür ediyorum. Bu dayanışmanın ırk, din, etnik köken ayrımı yapmaksızın yaygınlaştırılması önemlidir” dedi.
“İlk gıda yardım sevkiyatı Türkiye’den yola çıktı”
Genel Sekreter Guterres, ülkedeki birçok kişi için hayat şartlarının giderek daha zor ve tehlikeli hale geldiğini belirterek, tüm zorluklara rağmen sahada çalışmaların sürdüğünü söyledi ve “Yardım sağlayan ulusal ve yerel kuruluşları ve savaşta yaralananları tedavi eden Ukraynalı sağlık çalışanlarına şükranlarımı sunuyorum. Uluslararası toplum Ukraynalılar’a desteğini vermeli. Ukraynalılar’a bu korkunç dönemlerinde yardım etmeliyiz. Birleşmiş Milletler’e bağlı ajanslar Ukrayna'da çalışmalarını, dağıtımlarını sürdürüyor. İnsani yardım programlarını genişletip büyüteceğiz, ülke genelinde ihtiyaç duyulan her yerde yeni yardım operasyonları düzenleyeceğiz. BM ve ortakları, tarafsızlık, bağımsızlık ve insani ilkelere uygun olarak, etkilenen herkesi desteklemeye kararlı. Bugün, Ukrayna’daki insanlara yardım etmek için iki plan başlatıyoruz. Plan, önümüzdeki üç ay içinde askeri operasyonlardan etkilenen ve yerinden edilen altı milyondan fazla kişinin artan insani ihtiyaçlarını karşılamak için Ukrayna içinde 1,1 milyar dolar gerektiriyor. Ülke dışında, başta Polonya, Macaristan, Romanya ve Moldova olmak üzere sınırları aşan Ukraynalılar’a yardım etmek için 551 milyon dolar talep ediyoruz” diye ekledi.
Guterres, BM’ye bağlı kuruluşlar ve ortaklarının şu anda özellikle kadınlara, çocuklara, yaşlılara ve engellilere yönelik insani ihtiyaçları değerlendirmek ve yardımları arttırmak için 7 gün 24 saat çalışmalarını sürdürdüğünü belirterek, Mülteci Yüksek Komiserliği, Dünya Gıda Programı ve UNICEF gibi kuruluşların Ukrayna’da çalışmalarını sürdürdüklerini dile getirdi. Guterres, Dünya Gıda Programı'nın ilk gıda yardımı sevkiyatlarının Türkiye'den Ukrayna'ya doğru yola çıktığını kaydetti.
BM Mülteci Yüksek Komiserliği Sözcüsü Shabia Mantoo da, "Sayılar katlanarak artıyor, son altı günde Ukrayna'dan kaçan mülteci sayısı 660 bin kişiyi aştı" dedi.