Erişilebilirlik

BM Genel Kurulu "Gazze’de Derhal Ateşkes İlanı" tasarısını kabul etti


BM Genel Kurulu'nda Salı günü öğleden sonra oylama yapıldı.
BM Genel Kurulu'nda Salı günü öğleden sonra oylama yapıldı.

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, onlarca yıldır devam eden İsrail-Filistin çatışması ve Gazze'de devam eden krizin herhangi bir azalma belirtisi göstermeyip aksine giderek daha da tırmanması nedeniyle Salı günü öğleden sonra acil özel oturumda toplandı.

BM Genel Kurulu "Gazze’de Derhal Ateşkes İlanı" tasarısını kabul etti
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:05 0:00

Ana karar tasarısının oylanması öncesinde, tasarıya Hamas saldırılarına atıfta bulunan iki farklı ek maddenin eklenmesi genel kurulun oyuna sunuldu. İki değişiklik önerisi, BM Genel Kurulu’nda yapılan oylamada oy çokluğuyla reddedildi.

Daha sonra karar tasarısının oylamasına geçildi. "Derhal insani ateşkes, tüm rehinelerin hemen, hiçbir ön koşul olmaksızın serbest bırakılması, Gazze Şeridi’ne insani erişimin sağlanmasını" talep eden karar tasarısı için BM Genel Kurulu’nda yapılan oylamada 153 ülke "evet", 10 ülke "hayır" ve 23 ülke de "çekimser" oy kullandı.

ABD, İsrail, Avusturya, Liberya, Çek Cumhuriyeti, Guatemala, Mikronezya, Nauru, Papua Yeni Gine ve Paraguay karar tasarısına karşı oy kullandı.
BM Genel Kurulu’nda kabul edilen tasarı, Güvenlik Konseyi’nde alınan kararların aksine herhangi bir bağlayıcı karar hükmü ya da yükümlülük getirmese de uluslararası toplumun duruşunu göstermesi bakımından siyasi olarak etkisi oluyor.

BM Genel Kurulu’nda bugün kabul edilen karar tasarısı, geçtiğimiz hafta ABD’nin vetosuyla Güvenlik Konseyi’nde reddedilen karar tasarısından bazı önemli farklılıklar içeriyor. Bugünkü tasarı, BM Filistinli Mülteciler Yardım Kuruluşu (UNRWA) Direktörü Philippe Lazzarini’nin, BM Genel Kurul Başkanı’na gönderdiği 7 Aralık tarihli mektubu dikkate alıyor.

Lazzarini, yönettiği yardım kuruluşunun Gazze'de görevini uygulama yeteneğinde ciddi şekilde sınırlamalar olduğunu, bölgede 2,2 milyondan fazla insana yardım sağlayan en büyük organizasyonu temin eden yardım kuruluşunun çöküşün eşiğinde olduğunu ifade etmesi, kabul edilen karar tasarısının temelini oluşturdu.

Karar tasarısında, Filistin sorununa ilişkin önceki kararların yanı sıra konuyla ilgili Güvenlik Konseyi kararlarına da atıfta bulunuluyor. Kabul edilen karar tasarısında ayrıca, Genel Kurul Başkanı’na, son görüşmelerden sonra geçici olarak ara verilmesinin ardından acil özel oturumu yeniden başlatma yetkisi veriyor. Tasarıda, derhal insani ateşkes sağlanması; tüm tarafların, özellikle sivillerin korunmasına ilişkin olmak üzere, uluslararası hukuk kapsamındaki yükümlülüklerine uymaları talep ediliyor.

Forum

XS
SM
MD
LG