Erişilebilirlik

Çin, İsviçre'deki Ukrayna konferansına katılmayacak


Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mao Ning ülkesinin İsviçre'de gelecek ay düzenlenecek Ukrayna barış konferansına katılmayacağını açıkladı.
Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mao Ning ülkesinin İsviçre'de gelecek ay düzenlenecek Ukrayna barış konferansına katılmayacağını açıkladı.

Çin Dışişleri Bakanlığı daha önce Reuters haber ajansının duyurduğu gelişmeyi teyit ederek, Çin'in gelecek ay İsviçre'de düzenlenecek Ukrayna barış konferansına katılmayacağını duyurdu.

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Mao Ning’e göre Çin’in, Rusya’nın davet edilmediği konferansa iştirak etmemesinin gerekçesi, tüm tarafların eşit katılımının sağlanmaması. Konferans 15-16 Haziran tarihlerinde yapılacak.

Yaptığı açıklamada, konferans organizasyonun Çin'in taleplerinin ve uluslararası toplumun beklentilerinin çok gerisinde olduğunu belirten Sözcü Mao, “Çin her zaman uluslararası bir barış konferansının tüm tarafların eşit katılımıyla hem Rusya hem de Ukrayna tarafından desteklenmesi ve tüm barış önerilerinin adil ve eşit bir şekilde tartışılması gerektiği konusunda ısrarcı olmuştur. Aksi takdirde barışın yeniden tesis edilmesinde önemli bir rol oynaması zor olacaktır” dedi.

İsviçre, Ukrayna'da bir barış sürecine zemin hazırlayacağını umduğu konferans için geniş tabanlı bir katılım ararken, davet edilmeyen Rusya, kendi katılımı olmadan görüşmeler yapılmasını anlamsız buluyor.

Dört kaynağın Reuters'e daha önce verdiği bilgiye göre Çin bu hafta bazı diplomatlara, şartlarının yerine getirilmediğini söyleyerek daveti reddettiğini bildirmişti.

Lavrov: “Çin, Rusya ve Ukrayna'nın katılacağı bir barış konferansı düzenleyebilir”

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov dün yaptığı açıklamada, Çin'in Rusya ve Ukrayna'nın katılacağı bir barış konferansı düzenleyebileceğini söyledi.

Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin bu ay Çin'e yaptığı bir ziyaret sırasında, Ukrayna'nın İsviçre görüşmelerini, Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski'nin Rusya'nın tamamen çekilmesi talebine daha geniş bir ülke grubunun destek vermesini sağlamak için kullanabileceğini dile getirmişti.

Putin ayrıca Çin'in krizin barışçıl yollarla çözülmesine yönelik planını desteklediğini ifade ederek, Pekin'in krizin arkasında yatan nedenleri tam olarak anladığını belirtmişti.

Çin’in 12 maddelik planı

Rusya ve Çin, Moskova'nın Şubat 2022'de Ukrayna'yı işgal etmesinden birkaç gün önce “sınırsız işbirliği” ilan etti ancak Pekin şu ana kadar Rusya'nın savaş çabalarına gerçek silah ve mühimmat sağlamaktan kaçındı.

Pekin geçen yıl, savaşı sona erdirmek için genel ilkeleri belirleyen ancak ayrıntılara girmeyen 12 maddelik bir öneri ortaya koydu. Çin ve Brezilya geçen hafta ise Rusya-Ukrayna barış görüşmeleri çağrısında bulunan ortak bir bildiri imzaladı.

Ukrayna Ocak ayında Çin Devlet Başkanı Xi Jinping'i İsviçre'de yapılması planlanan dünya liderleri zirvesine katılmaya davet etmişti. Zelenski bu hafta ABD Başkanı Joe Biden'ı zirveye katılmaya çağırdı ancak Washington konferansa kimi göndereceğini henüz teyit etmedi.
Çin'in İsviçre Büyükelçisi Mart ayında Pekin'in konferansa katılmayı değerlendireceğini söylemişti.

Çinli temsilciler geçen yaz Suudi Arabistan'ın Cidde kentinde düzenlenen zirve için bir hazırlık toplantısına katılmıştı. Çin'in Avrasya işlerinden sorumlu özel temsilcisi Li Hui, işgalin başlamasından bu yana çeşitli Avrupa ve Ortadoğu ülkeleri ile Ukrayna ve Rusya arasında üç tur mekik diplomasisi yürüttü.

Çin Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, bu ay yapılan son turda Pekin savaş esirlerinin takasının desteklenmesi, nükleer ve biyolojik silahların kullanımına karşı çıkılması ve sivil nükleer tesislere yönelik silahlı saldırılara karşı çıkılması konularında öneriler sundu.

Ancak bazı Avrupalı liderler ve ABD, Çin'i defalarca, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın “Soğuk Savaş'ın sona ermesinden bu yana Avrupa güvenliğine yönelik en büyük tehdit” olarak nitelendirdiği Rusya'nın endüstriyel savunma üssünü destekleyen çift kullanımlı ürünlerin ve kritik bileşenlerin ihracatını engellemek için daha fazlasını yapmaya çağırdı.

Çin, ihracatının denetlenebilir olduğu ve Rusya ile normal ticari ilişkilerini sürdürdüğü konusunda ısrar ediyor. Ukrayna, Rusya ve İsviçre büyükelçilikleri gelişmeye henüz tepki vermedi.

İsviçre, Çin'in yanı sıra daha fazla Güney ülkesini konferansa katılmaya ikna etmeye çalışıyordu.

Forum

STÜDYO VOA

Beyaz Saray’da kritik toplantı: Biden İngiltere Başbakanı Starmer ile görüştü - 13 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG