Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Libya sorununa siyasi çözüm bulunması konusunda umutlu olduğunu açıkladı.
Haftasonu Bingazi’de temaslarda bulunan Davutoğlu dün Ankara’da Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Dışişleri Bakanı Şeyh Abdullah bin Zeyd el Nahyan ve Libyalı muhalefet liderlerinden Mahmud Cibril’le görüştü.
Görüşme bu ay ortasında düzenlenmesi planlanan Libya Temas Grubu toplantısının hazırlıkları çerçevesinde yapıldı. 15 Temmuz’da İstanbul’da yapılacak Libya Temas Grubu toplantısına NATO harekatında yer alan ülkelerin temsilcileri de katılacak.
BAE Dışişleri Bakanı, “Kaddafi eğer halkının gerçek lideriyse, ülkesi için kendinden fedakarlık yapabildiğini göstermeli,” diye konuştu. Bakan, Kaddafi’nin bunun yerine kendi halkını feda ettiğini söyledi.
Bir yandan Afrika Birliği, aylardır çatışmaların devam ettiği Libya’da hükümetle muhalefet arasında görüşme düzenlemeye çalışırken, bir yandan da hükümet bir süredir muhalefet temsilcileriyle temaslar yürüttüğünü açıklamıştı.
Öte yandan Kaddafi kuvvetlerinin Misrata yakınlarındaki isyancı mevzilerini topçu ateşine tutması sonucu en az 11 isyancı öldü, 40’ı aşkın kişi de yaralandı.
Washington'dan Türkiye'nin Çabalarına Övgü
Amerika Dışişleri Bakanlığı, Türkiye’nin Libyalı isyancıları tanıma kararını ve Geçici Ulusal Konsey’e yaptığı yardımları memnuniyetle karşıladığını açıkladı. Türkiye’nin Libyalı isyancıları tanıdığı, Amerika’nın da benzeri adım atıp atmayacağı sorulan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Victoria Nuland, Geçici Ulusal Konsey’i Libya halkının meşru temsilcisi olarak gördüklerini, Libya’daki geçiş dönemi konusunda konseyle yakın işbirliği içinde olduklarını söyledi.
Bu arada Amerikan Senatosu, Libya harekatında Amerikan ordusunun rolünü bir yılla kısıtlayan ve kara birliklerinin harekata katılmasını yasaklayan karar tasarısını oylamayı erteledi.
Karar tasarısının mimarlarından Demokrat Partili Senatör John Kerry ve Cumhuriyetçi Partili Senatör John McCain, Muammer Kaddafi’nin gücünü kaybetmek üzere olduğuna dikkati çekerek, Amerikan misyonunun bu aşamada terk edilmemesi gerektiğini vurguladı.
Benzer bir karar tasarısı Temsilciler Meclisi’nden geçememişti.
Kongre liderleri, Başkan Barack Obama’nın kendilerine danışmadan Libya operasyonuna katılmasını eleştiriyor ve Başkan’ın bu konudaki Savaş Yetkisi yasasını ihlal ettiğini savunuyor.