Erişilebilirlik

Diyarbakır Merkezli 21 İlde Operasyon: 126 Gözaltı


DİYARBAKIR - Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü soruşturma kapsamında 21 ilde yapılan operasyonlarda aralarında avukat, gazeteci, sanatçı ve siyasetçilerin de olduğu en az 126 kişi gözaltına alındı.

Gözaltına alınanlar hakkında 24 saat avukatlarıyla görüşme yasağı getirildi.

Diyarbakır Merkezli 21 İlde Operasyon
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:00:53 0:00

Operasyon, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü soruşturma kapsamında, Diyarbakır 3. Sulh Ceza Hakimliği'nin verdiği kararla bu sabahtan itibaren başladı.

Diyarbakır’da çok sayıda adrese eş zamanlı baskın yapan polis, aramalarda bazı kitap ve dijital materyallere el koydu.

Baskınlarda şimdiye kadar Mezopotamya Ajansı editörü Abdurrahman Gök, Yeni Yaşam gazetesi yazı işleri müdürü Osman Akın, Xwebûn gazetesi imtiyaz sahibi Kadri Esen ve gazeteci Mehmet Yalçın gözaltına alındı.

Baskın yapılan adresler arasında avukatların evleri de var. Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) Diyarbakır Şube Eşbaşkanı avukat Halise Dakalı, avukatlar Özüm Vurgun, Bünyamin Şeker, Berdan Acun, Pirozhan Karali de gözaltına alındı.

Mardin'de ise Mezopotamya Ajansı muhabiri Ahmet Kanbal da gözaltına alınan isimler arasında. Şanlıurfa’da ise Suruç, Viranşehir ve Siverek ilçelerinde 4 kişi gözaltına alındı.

VOA Türkçe’nin polis kaynaklarından edindiği bilgiye göre, Diyarbakır merkezli 21 ilde PKK’ya yönelik operasyon yapıldı ve şimdiye kadar en az 126 kişi gözaltına alındı.

HDP’den tepki

Operasyona sosyal medya hesabı üzerinden tepki gösteren Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkan Yardımcısı Tayip Temel, operasyonun seçim öncesi yapılmasına dikkat çekti.

Temel, “Seçim arifesinde iktidar kaybetme korkusuyla yine gözaltı operasyonlarına sarıldı. Sabah partimizin MYK üyeleri, eşbaşkan yardımcıları, gazeteci, sanatçı ve avukatların içinde olduğu onlarca arkadaşımız Amed’te gözaltına alındılar” dedi.

Diyarbakır Barosu’ndan tepki

Operasyonla ilgili Diyarbakır Barosu'ndan yapılan açıklamada ise, hak ve özgürlüklere keyfi bir biçimde müdahale edildiği belirtildi.

Gözaltına alınanların serbest bırakılması çağrısı yapan Baro yönetimi açıklamasında, şu görüşlere yer verdi:

"Yakalama, gözaltı, tutuklama gibi koruma tedbirleri, hak savunucuları üzerinde yersiz, gereksiz ve ölçüsüz şekilde kötüye kullanıldığı gözlenmekte, avukat görüş yasağı ile soruşturma dosyasında gizlilik kararı alınmıştır. Yargılananların haklarındaki suçlamaların niteliği ve sebeplerinden en kısa sürede haberdar edilmesi adil bir yargılamanın gereğidir. Meslektaşımıza ilişkin soruşturma dosyası hakkında kısıtlama kararı ve avukat görüş yasağı bulunmakta olup, avukatlarının soruşturma dosyasına erişimi ve bilgi sahibi olması engellenmektedir. Meslektaşlarımıza, gazetecilere ve hak savunucularına yönelik hukuka aykırı, özgürlük ve güvenlik hakkını ihlal edici uygulamaya son verilmeli, derhal serbest bırakılmalıdır.”

“Gözaltı sayısının 150’ye çıkması bekleniyor”

Operasyonla ilgili VOA Türkçe’ye konuşan Diyarbakır Barosu Başkan Yardımcısı Mehdi Özdemir, gözaltı sayısının 150’ye ulaşmasının beklendiğini söyledi.

Gözaltına alınanlar için 24 saat avukat görüş yasağı ve dosyaya erişim yasağı kararı alındığını vurgulayan Özdemir, “Kısıtlama ve görüş yasağı olduğu için bilgi alamıyoruz. Toplumun değişik kesimlerine yönelik gerçekleştirilen ve sadece suç isnatları olan bir uygulama. Herhangi gerekçe belirtmedi sadece suçlama belirtilerek gözaltına alındılar. Kendi içerisindeyse seçime dönük yapılan bir operasyon. Avukatla iletişim hakkının ihlal edilmesi, erişim hakkına engellenmesi hukuka aykırıdır” diye konuştu.

XS
SM
MD
LG