Erişilebilirlik

Emekliler Maaş İyileştirmesi İçin Miting Düzenledi


Ramazan Bayramı arifesinde Türkiye’nin farklı şehirlerinden emekliler, Ankara’da buluştu. Göstericiler, Türkiye’de emeklilere yılda iki kez dini bayramlarda verilen ikramiyelerde ve maaşlarında iyileştirme yapılmasını talep etti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklamasıyla bu yıl en düşük emekli aylığı 2 bin 500 lira olmuş; çalışanlar içinse asgari ücret 4 bin 250 lira olarak belirlenmişti. Bu nedenle özellikle düşük aylık alan emekliler, kendilerine asgari ücret dahi öngörülmemesine tepki gösteriyor. Emekliler, 1 Ocak’tan itibaren ülkedeki enflasyon artışı da dikkate alınarak ücretlerde iyileştirme yapılması gerektiğini söylüyor.

Ülke genelinde farklı platformlarda örgütlenen emekliler, bugün başkentte Anıtpark’ta düzenlenen mitingde “geçim sıkıntısı yaşıyoruz” diyerek, seslerini Cumhurbaşkanı Erdoğan ve iktidara duyurmaya çalıştı. Emekliler, gelirlerinde enflasyon güncellemesiyle iyileştirme yapılması gerektiğini dile getirdi; Ramazan ayı sonunda 2022 yılı için alacakları ilk ikramiyede de artış yapılmasını istedi. Emekliler ayrıca, dernek tüzel kişiliğiyle yürüttükleri örgütlenmeleriyle ilgili de “sendikalaşma hakkı” talep etti.

Tüm Emekliler Sendikası ile birlikte Mitingi düzenleyen Emekliler Dayanışma Sendikası’nın Genel Başkanı Mahinur Şahbaz, “Bizleri yanıltarak aldatarak korkutarak irademizi sakatlayanları da artık fark ediyoruz biliyoruz sorunlarımıza çözüm üretmek taleplerimiz için Ankara’dayız, insanca onurlu bir yaşam için Ankara’dayız. Maaşlarımız, aylıklarımız iyileştirilmeli ücretsiz erişilebilir sağlığa kavuşmalı bayram ikramiyelerimiz bayram yapacak kadar olmalı” diye konuştu. Şahbaz ayrıca, “Akaryakıt, doğalgaz, elektrik ve temel gıda fiyatlarına yapılan zamlar geri alınmalı” çağrısında bulundu.

Tüm Emekliler Sendikası Genel Başkanı Zeynel Abidin Ergen de, “Kaynak yok diyorlar kaynak var. Sorun kaynakların nasıl paylaşıldığı. Ayrıcalıklı yandaş bir sınıf oluşturdular ve onlara para var emeklilere yok. Emeklilerle uğraşmayın elinizi cebimizden çekin. Marketlere giremez olduk halk, ekmek büfeleri önünde kuyruklar oluşturuyor. Artık oralar emeklilerin buluşma yeri oldu. Halk ekmek kuyruklarında heder olacak emeklilerden siz sorumlu olacaksınız. Emekliler semt pazarlarının dağılma saatlerinde köşe bucak saklanarak utana sıkıla sebze meyve kolluyorlar. Bu utanç emeklinin değil emekliyi bu hale düşürenlerindir. Ayıptır, ayıp utanın” sözleriyle iktidara tepki gösterdi.

Emekliler, miting alanında müzik eşliğinde halay çekerek, “Geçinemiyoruz, emekliye zam” sloganları da attı.

Emekliler mitinge neden geldiklerini anlattı

VOA Türkçe’nin sorularını yanıtlayan emekli Oğuz Aydoğmuş, mitinge neden katıldığını “Türkiye’de 2 bin 500 lira alan emekli var. Asgari ücret kadar olsa ne olacak ki. Her şeye inanılmaz zamlar gelmiş. Elektrik, su, gaza bin lira gidiyor. Yahu bin 100 lira bayram ikramiyesi veriyorlar. Beş litrelik yağ olmuş 200 lira. Bir koli yumurta olmuş 50 lira” sözleriyle anlattı.

Bir başka emekli Hatice Kabadayı, “Hayat çok pahalı, yaşamımızı idame ettiremiyoruz bu parayla. Emeklilerimizin aldığı para ne ki hiçbir şey. Biz hayatımızın iyileştirilmesi için maaşımızın yeterli olmasını istiyoruz. Bir gram altının bin lira olduğu günümüzde bir kilo domatesin 20-30 lira olduğu günümüzde biz bu şartlarda yaşayamayız” dedi.

Emekliler Maaş İyileştirmesi İçin Miting Düzenledi
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:06:00 0:00

Emekli bankacı olduğunu söyleyen Demet Tunçel, “Taleplerimiz var biz de Türkiye’mizin vatandaşlarıyız. Ötekileştirilmek istemiyoruz. Ekonominin altında kaldık açlık sınırı altındayız” derken, Muzaffer Alptekin de “Emekli, emekli olalı hiçbir dönem bu kadar madara edilmedi, yoksullaştırılmadı, hiç bu kadar yoksullaşmadı, açlığa mahkum edilmedi” diye konuştu.

Emeklilerden Hüseyin Ersun Genez de sendika talebini, “Sendika bir kere bizim de hakkımız, niye, bütün işverenler işçilerle oturup sözleşme yapabiliyor ama bizim muhatabımız yok bizim hakkımızda karar veriliyor kararı veren onlar, bize hiçbir şey sorulmuyor. Biz de orada temsilci istiyoruz o temsilciyle beraber bizim de orada söz, yetki ve karar hakkımız olsun istiyoruz” ifadeleriyle açıkladı.

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

XS
SM
MD
LG