Erişilebilirlik

Gürcistan Parlamentosu “yabancı ajan” yasa tasarısında cumhurbaşkanlığı vetosunu geçersiz kıldı


Gürcistan Parlamentosu, ülkeyi krize sürükleyen “yabancı ajan” yasa tasarısını veto eden cumhurbaşkanını geçersiz kıldı.
Gürcistan Parlamentosu, ülkeyi krize sürükleyen “yabancı ajan” yasa tasarısını veto eden cumhurbaşkanını geçersiz kıldı.

Gürcistan parlamentosu Salı günü yaptığı oylamada, Güney Kafkasya ülkesini krize sürükleyen “yabancı ajan” yasa tasarısını veto eden cumhurbaşkanını geçersiz kıldı. Parlamento, yasanın otoriter ve Rusya'dan esinlenmiş olduğunu söyleyen Batı'dan gelen eleştirileri görmezden geldi.

Salı günü yapılan oylamada, yetkileri çoğunlukla sembolik olan Gürcistan Cumhurbaşkanı Salome Zurabişvili'nin itirazlarının dikkate alınmaması, parlamento başkanının önümüzdeki günlerde tasarıyı imzalayarak yasalaştırmasına zemin hazırladı.

Tartışmalı yasa tasarısı, Sovyetler Birliği’nden sonra kurulan devletler arasında otuz yıldır en Batı yanlısı olan Gürcistan'ın, Batı yönelimini sürdürüp sürdürmeyeceği ya da Rusya'ya yönelip yönelmeyeceği konusunda önemli bir sınav olarak görülüyor.

Tasarı, fonlarının yüzde 20'sinden fazlasını yurtdışından alan kuruluşların “yabancı etki ajanları” olarak kayıt yaptırmalarını zorunlu kılıyor. Ayrıca tasarı, ihlal halinde para cezalarının yanısıra bu fonları zahmetli şekilde açıklama gereklilikleri de getiriyor.

Tasarıya karşı çıkanlar bir aydan uzun bir süredir, Gürcistan'ın 1991 yılında Moskova'dan bağımsızlığını kazanmasından bu yana gördüğü en büyük protesto gösterilerini düzenliyor.

ABD, İngiltere ve Avrupa Birliği (AB), Gürcü muhalif grupların “Rus yasası” olarak adlandırdıkları tasarıyı, Vladimir Putin liderliğindeki Kremlin'in muhaliflerini hedef almak için kullanılan Rus mevzuatını örnek aldığını söyleyerek eleştiriyor.

Rusya, ayrılıkçı Abhazya ve Güney Osetya bölgelerine verdiği destek nedeniyle çoğu Gürcü tarafından sevilmiyor. Ülkede kamuoyu, genel olarak AB ve NATO üyeliğini destekliyor.

ABD, Sovyetler Birliği'nden ayrılan en Batı yanlısı ülkelerden biri olan Gürcistan'a yönelik politikasında önemli bir dönüş yaparak tasarıya oy veren Gürcü yetkilileri yaptırım uygulamakla tehdit etti.

Gürcistan hükümeti, tasarıya karşı çıktıkları için Batılı ülkeleri şantaj yapmakla suçladı ve Gürcistan'ı Rusya ile bir savaşa sürüklemelerini engellemek için bunun gerekli olduğunu söyledi.

Rusya ise Batı'nın eleştirilerine karşı savunduğu tasarının Gürcistan’da desteklenmesinde herhangi bir rolü olmadığını söylüyor.

Forum

STÜDYO VOA

El Chapo’nun oğluna Teksas’ta baskın – 26 Temmuz
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG