Erişilebilirlik

HDP Anayasa Mahkemesi’ne Sözlü Savunma Vermeyecek


Diyarbakır- Halkların Demokratik Partisi (HDP), Anayasa Mahkemesi’nde görülen kapatma davasında 11 Nisan’da yapması gereken sözlü savunmayı yapmayacak. HDP’nin bu kararının ardından kapatma davası son aşamaya geldi.

HDP’den yapılan açıklamada, sözlü savunmanın seçim sonrasına bırakılmasına ilişkin başvuruların AYM tarafından gerekçesiz olarak reddedildiği belirtildi. AYM’nin belirlediği tarih olan 11 Nisan’da sözlü savunma yapmayacaklarını ifade eden HDP yönetimi, kararın gerekçesini şöyle açıkladı: “Serbest ve adil seçimlere müdahale anlamına gelen AYM’nin bu tutumuna karşı partimiz 11 Nisan’da sözlü savunma vermeyecektir.”

HDP yönetimi kararını bir dilekçeyle AYM’ye bildirdi. Mahkemeye verilen dilekçede, ülkenin içinden geçtiği siyasal süreç, deprem felaketi ve seçim dönemine resmen girilmiş olması gibi nedenlerden ötürü sözlü savunma tarihinin seçim sonrasına bırakılması talebini içeren üç ayrı dilekçenin farklı tarihlerde Yüksek Mahkeme’ye sunulduğuna vurgu yapıldı.

İki talebin gerekçesiz şekilde reddedildiğine dikkat çekilen dilekçede şu görüşlere yer verildi: “Müvekkil partinin seçim dönemine resmen girilmiş olması, aday adaylık başvuru süreçleri, parti lansmanı, milletvekili aday tanıtımı, seçim programı, miting, toplantı ve siyasi çalışmaların yarattığı yoğunluk sebebi ile belirlenen tarihte sözlü savunmasını yapması imkan dahilinde değildir. Türkiye demokrasi ve hukuk tarihini önemli ölçüde etkileyecek olan bu davada yapılacak olan sözlü savunmanın bu yoğun çalışma süreci içerisinde yapılması mümkün olmayacaktır.”

Bundan sonra süreç nasıl işleyecek?

HDP’nin sözlü savunma yapmayacağını açıklamasıyla kapatma davası son aşamaya geldi. Daha önce Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin’in sözlü mütalaasını dinleyen Yüksek Mahkeme dosyayı, raporunu hazırlaması için, raportöre verecek. Raportör Anayasa raporunu AYM üyelerine sunduktan sonra karar günü belirlenecek.

Anayasa Mahkemesi Başkanı, hangi gün davaya bakmaya karar verirse, mahkeme o gün karar için toplanacak. Anayasa Mahkemesi genelde Çarşamba ve Perşembe günleri genel kurul toplantısı yapıyor. Yüksek Mahkeme’de duruşma gününe karar verme yetkisi Başkan Zühtü Arslan’da bulunuyor. Görev süresi 13 Şubat’ta dolan Arslan, seçimlerde 15 üyeden 8’inin oyunu alarak yeniden seçilmişti. Arslan, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın desteklediği aday olarak bilinen İrfan Fidan’dan daha fazla oy alarak seçilmişti.

Eğer AYM 14 Mayıs öncesi bir karar vererek partiyi kapatırsa HDP’nin Yüksek Seçim Kurulu ile il ve ilçe seçim kurullarında temsilci bulundurma hakkı sona erecek. Sandık kurullarında bir önceki seçime katılmış 5 partinin üye bulundurabilme kuralı nedeniyle, HDP sandık kurullarında da üye bulunduramayacak. HDP’nin yerine seçime girecek olan Yeşil Sol Parti, bir önceki seçime katılmadığı için sandık kurullarına üye veremeyecek.

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

Adams soruşturmasında sorgulanacak yeni Türk işadamları var mı? – 30 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG