BM raporuna göre 137 organizasyonla 335 belediyenin 322’sinde yürütülen sağlık hizmetlerinden 1,9 milyon; suya erişim ve temizlik hizmetlerinden 890 bin; gıda ve diğer desteklerden de 371 bin kişi ile toplamda 2 milyon 40 bin ihtiyaç sahibi, yardımlardan faydalandı.
Çeşitli üniversitelerin yaptığı yaşam koşulları araştırması (Encovi 2022) halkın yüzde 53,3’ü yani 15 milyona yakınının, Dünya Bankası tarafından aşırı yoksulluk sınırı olarak kabul edilen ayda 57 dolardan daha az gelire sahip olduğunu ortaya koyuyor.
Yoksulluk oranlarında geçen yıla göre iyileşme sağlansa da verilen maaşların hemen hepsinin, zorunlu mutfak gideri olarak hesaplanan ayda 166 dolardan daha az olması ülkedeki insani yardım gereksinimini arttırıyor.
Encovi 2022’de dikkat çeken veriler arasında gıdaya erişemediği için 24 saat boyunca yemek yemeden geçiren Venezuelalı oranının yüzde 13,9 olması,190 bin öğrencinin okulu bırakması, her beş kişiden birinin sağlık sorunu yaşaması, göç edenlerin daha çok 30-49 yaş aralığındaki erkeklerden oluşması da yer alıyor.
Raporda enflasyonun yılsonunda yüzde 125’e ulaşarak Venezuela’nın bu yıl da dünya enflasyon liginde ilk sıralarda yer alacağı tahmini yapılıyor.
“Yetkilerin tek elde toplanması krizi derinleştirdi”
VOA Türkçe’nin konuştuğu insan hakları uzmanı Mario D’andrea’ya göre Venezuela’daki sosyoekonomik krizi acil insani kriz durumuna dönüştüren sürecin başlangıcı, 1999 yılında devlet başkanının yargı ve yasama dahil güçleri kendi elinde toplamasına dayanıyor.
D’andrea devlet başkanının yetkilerinin arttırılmasını takiben, ülkedeki yolsuzluk ve rüşvet, insan hakları ihlalleri, hiperenflasyon, fiyat kontrolu, yoksullaşma, gıda ve ilaç kıtlığı gibi sorunların da kontrol edilemez bir düzeye ulaştığını belirtiyor.
Potansiyel göçmenlere kendi ülkelerinde destek
Venezuela şu anda, Ukrayna’dan sonra en fazla göç veren ikinci ülke.
Venezuelalı göçmenlere yardım eden yerel ve uluslararası kurumların koordinasyonunun sağlandığı R4V platformu verilerine göre, temel ihtiyaçlarını karşılayamaz hale geldiği için ülkesini terk eden 7,1 milyon Venezuelalı’dan 6 milyona yakını zaten ciddi sosyoekonomik sorunların yaşandığı diğer Latin Amerika ülkelerine göç etti.
Uzmanlar göçü ve Venezuela’da yaşanan krizin bölgede yaratacağı olumsuz sonuçları azaltmanın en etkin yollarından birinin, ihtiyaç sahibi Venezuelalılar’a kendi ülkelerinde yardım edilmesi olduğunu kaydediyor.